Migrationen och välfärdsstatens finansiering


INVANDRING. Häromdagen hörde och läste vi om att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg påstår att det behövs mer invandring för att läsa den kris invandringen som tidigare invandring satt oss i och den åldrande befolkningens behov. Alltså Sverige behöver mer invandring för att lösa det som de senaste 30 årens asylinvandring skulle lösa. 

Ett vanligt argument för ökad migration till rika länder i Europa är den åldrande befolkningens behov. Ofta hävdas att invandring av unga människor är nödvändig för att finansiera framtida vård och pensioner. Eftersom dessa påståenden hörs så frekvent tror många att de måste bygga på fakta, trots att alla officiella kalkyler visar på motsatsen, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji på Kvartal.se. 

En ofta diskuterad fråga i Sverige är invandringens kostnader för den offentliga sektorn. I princip behöver invandring inte vara en kostnad. Historiskt genererade invandring ett samhällsekonomiskt överskott, som i början av 1970-talet estimerades till motsvarande en procent av den dåvarande bruttonationalprodukten. Senare övergick invandringen till att vara en nettokostnad i takt med att invandrares position på arbetsmarknaden försvagades, vilket gjorde att gruppen betalade in mindre i skatt och genererade större kostnader för bidrag och transfereringar. Forskningen visar att utrikes föddas effekter på de offentliga finanserna efter 1980-talet övergått till en fiskal nettokostnad.

Den åldrande utrikes födda befolkningen medför minskade inkomster men framför allt en kraftig ökning av utgiftssidan; allmänna pensionen och grundtrygghetssystemen ökar mycket kraftigt.

Läs hela artikeln som är från 2017 på Kvartal...

Annika Strandhäll (S) är minister med ansvar för socialförsäkringen som handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

-Pettersson konstaterar att med Strandhälls resonemang är indierna väldigt rika. De är 1,3 miljarder, deras befolkning och BNP växer kraftigt.

Trots att Annika Strandhäll (S) är ansvarig förstår hon inte att invandrare som grupp betalar in för lite i skatt under sina förvärvsarbetande år för att täcka sin egen pension, vilket leder till ökade kostnader för staten i pensionssystemets grundskydd, och det är bara de ekonomiska kostnaderna. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


10 responses to “Migrationen och välfärdsstatens finansiering

 • Onkel Björn

  Först skulle de, som kom, rädda våra pensioner. Nu ska de nya som behövs komma dels rädda våra pensioner samt också bidra till uppehället för pensionsräddarna.
  Den tredje vågen som ska komma, ska de rädda Sverige eller är det då redan försent?

  Kan bara konstatera att politikeryrket är ett yrke där man är överbetald flera gånger om, med tanke på att man kan så lite om det man är tillsatt att sköta.

  Gilla

 • gamgubben

  Pyramidspelens mästare AF’s GD förstår att för att AF ska få fortsätta måste invandringen bibehållas på hög nivå, men att namnet ändras till BK, alltså Bidragslubben har han missat!

  Gilla

 • SVENSK

  Rena galenskaperna beslutat av idioter!
  Som att försöka kväva en eld genom att hälla på mer Bensin!

  Gilla

 • Billy Boy

  Regeringens ekonomiska framtidsprognoser skapas sannolikt med fd utbildningsminister Gustav Fridolins MP-metoder för att göra beräkningar …

  … och statsbudgetarna tar finansminister Magdalena Andersson (S)därefter fram årsvis genom körningar på finansdepartementets mycket bristfälliga datorer…

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Att använda asylinvandring som befolkningstillväxt, som ett argument för höjning av statens intäkter, är sossen Annika Strandhäll så tillfreds med.

  Så därför höjer hon mer än gärna, pensionsåldern för alla svenska medborgare. Förmodligen för att de inte ska få möjlighet, att njuta av alla dessa rikedomar som svensk asylpolitik skapar.

  Socialdemokraten och socialminister Annika Strandhäll, har lett pensionsgruppen som har kommit fram till detta.

  Lägsta åldern när det gäller allmän pension höjs:

  – År 2020 höjs åldern från 61 till 62 år
  – År 2023 höjs åldern från 62 till 63 år
  – År 2026 höjs åldern från 63 till 64 år

  Åldern när det gäller garantipension höjs:

  – År 2023 från 65 till 66 år
  – År 2026 från 66 till rikt åldern (knuten till medellivslängdsökningen)

  Nya siffror från SCB visar att dagens pensionärer i snitt bara får ut knappt 49 procent, mindre än hälften, av sin slutlön i allmän pension. Lägger man till både tjänstepension och privat pensionssparande är snittet runt 64 procent. Prognoser visar dessutom att ersättningsnivåerna kommer att bli ännu lägre för framtidens pensionärer.

  54 forskare: ”Vi är oroade över senare ålderspension”.

  ”Var fjärde person blir i dag sjuk till följd av sitt arbete. Att höja pensionsåldern för alla yrkesgrupper, utan konkreta åtgärder för att minska ohälsan, är därför problematiskt och mycket oroande.”

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/54-forskare-vi-ar-oroade-over-senare-alderspension-20031

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Klassist karaktärstecken för en ludoman. Man måste satsa MER i hasardspelet för att täcka de stora förluster man tidigare gjort.

  Gilla

 • Billy Boy

  Rakt och uppriktigt besked till Stefan Löfven från Arga snickarn

  Bildkälla: PUSHA

  https://www.pusha.se/arga-snickaren-till-stefan-lofven

  Gilla

 • Moder Svea is calling Houston, TX!

  Här har Pettersson raderat inte på grund av innehållet i denna kommentar utan för att personen använder mängder med olika alias och ibland skriver som en idiot.

  Pettersson

  Gilla

 • ossie

  En fiskmås har högre IQ än Strandhäll. Visst behöver vi invandring men inte av den sort som berikat oss de senaste 1 åren.

  Gilla

 • Tore

  Annika Strandhäll påminner om dom vita örnar som följer fiskebåtarna till havs.
  Invandrare vill ha inte ge Annika.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: