Skolan i Sverige reformeras – tar modell av finländska förebilder


SKOLAN. Sveriges utbildningsminister Anna Ekström (S) besöker Finland denna vecka för att bekanta sig med den lokala undervisningen och föreläsa på en internationell utbildningskonferens i Esbo. Hon betraktar det finska utbildningssystemet som ett föredöme.

– Vet ni vad den finska skolan är känd för, frågar Ekström då hon gästar grundskolan Norsen i Helsingfors.

Utbildningsministern vet hur en slipsten ska dras. Hon smickrar sin publik och radar upp den finländska skolans trumfkort. Hennes frågor varvas med beröm av det finska skolsystemet varje gång hon äntrar ett nytt klassrum.

– Det fina med den finska skolan är att ni har korta skoldagar och lite läxor och ändå klarar ni er så bra i internationella jämförelser, säger Ekström.

Det är inte så underligt att Sverige sneglar österut i sin jakt på nya förebilder i skolvärlden. För några år sedan störtdök Sverige i OECD:s Pisaundersökning som mäter 15-åringars kunskaper inom matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

– När Pisaundersökningarna startade år 2000 var Sverige på toppen i kunskapsresultaten. Sedan gick det neråt.

Läs vidare på HBL.fi…

-Pettersson säger att det är bra att ministern studerar den finska skolan, men man kan lika gärna studera hur skolan var i Sverige när det fungerade…

De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


10 responses to “Skolan i Sverige reformeras – tar modell av finländska förebilder

 • Roland Salomonsson

  Vilka är då förutsättningar för att reformera? I STORT INGA!

  *Extremvänstern kommer inte att acceptera att elever är ”olika”. Eftersom många vänsterextremister är missionerande lärare kommer dessa att sabotera.
  *I finska skolan är det ordning resp reda. Stökiga elever tas om hand och lärare har rätt att vara hårdhänta och när föräldrar får veta anledningen till varför en lärare behöver vara hårdhänt, så lär eleven få del av en i o f s olaglig risbastu. Barnen/eleven skall lära sig vet hut! Så länge lärare i Sverige motarbetas av extremvänster, föräldrar resp politiker, såväl som RÄTTSVÄSENDET, så är alla reformer dömda att misslyckas.
  *I finsk skola är det i huvudsak katederundervisning som gäller. Grundfakta skall ”pluggas” in med täta skriftliga prov. Visst, få läxor, men ALLTID läxor (även över helger/veckoslut) och så prov för att kolla att läxorna är lärda. Datorer i skolan är våldsamt övervärderade, vilket finska skolan vet. Politikerna invaggas i Sverige, att om man satsar på IT i skolan så kommer eleverna att lära sig mer med mindre ansträngning. DET FINNS INGA GENVÄGAR TILL LÄRANDE. Elever måste JOBBA HÅRT med kunskaper för att lära och förstå.
  *Elever som mobbar, skall omedelbart skiljas från den skola de befinner sig i. Omflyttning måste ske till kommun i helt andra landsdelar. Vill föräldrarna följa med så är detta deras ensak. Mobbning är inte bara våld och hot, utan även verbala yttringar (typ svennehora, blatte, könsord etc), vilka sistnämnda skall behandlas som våld/hot.
  *Elever som hemfaller åt brottslighet skiljs från sin skola och behandlas som mobbare.
  *Skolan skall inte särbehandla NÅGON, inte heller av ”religiösa” skäl. Läroplanen skall följas utan att vrängas av krav på särbehandlingar.

  Gilla

 • Dale

  Den enkla sanningen som troligen utbildningsminister Anna Ekström (S) kommer negligera är helt enkelt så att finska skolan är bra pga att eleverna är finska barn som är en homogen grupp och undervisningen störs då inte av att vissa grupper inte hänger med pga språkförbistring eller av andra kulturella orsaker.

  utbildningsminister Anna Ekström (S) förstår troligen inte formeln ”importerar du afrika så får du afrika” en enkel ekvation som tom en mellanstadieelev förstår mycket snabbt.
  Sverige ligger förnärvarande långt ner på PISA-kunskapslistan som visar elevers kunskaper,vi ligger på plats 28 om inte lägre där vi en gång låg topp 6

  Gillad av 1 person

 • etnisksvensk

  Det märkliga är, att när Finland skulle reformera sin skola på 1950 – talet så kopierade man den svenska skolan eftersom den då ansågs tillhöra en av de bästa skolformerna i världen. Med en svensk examen var du välkommen var helst du önskade arbeta eller studera vidare i vår omvärld.
  Numera så får Sverige snegla på Finland och kopiera deras skolform?
  Det är mycket som gått väldigt snett i det gamla Konungariket kallat Sverige!

  Gilla

  • Largo

   Du har helt rätt där. Finland kopierade av den Svenska skolan, och ligger nu i topp. Sverige förändrade sin skola, och ligger nu bland dom sämsta i mätningar. . Vad är det för fel på Sverige?

   Gilla

 • Olof.p

  Den stor missuppfattningen i svenska skolan är att eleverna ska bestämma, inte lärarna. Fungerar inte så fort det är muslimmuppar i klasserna. Stackars svenska barn som måste blandas med dessa slödder.

  Gillad av 1 person

 • Ruth Magnusson

  Vi har haft en bra skola i Sverige, ända tills enhetsplugget infördes.
  De kan ju börja med att ta bort datorer och telefoner i klassrummet, se till att ungarna måste använda hjärncellen. Se till att de tar av sig huvudbonader, sitter tysta och stilla i bänken och lyssnar på läraren.
  Det funkade i över 100 år!

  Gilla

 • Tore

  Finska skolan består inte av 35% elever från dysfunktionella länder.
  Sen må finnarna ha toppbetyg i skolan men den vanlige finländaren kör lastbil eller jobbar inom vården.
  Finland har inte innovatörer, uppfinnare, de företag dom har är många köpta från Sverige.
  Vi har haft allt men nu är vi ett fånigt feminint piss land.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Inte bara den svenska skolan, hela Folkhemmet har störtdykt de sista 40 åren och är helt förlorat vilket naturligtvis alla infödda och äkta svenskar utanför begåvningsreserven som lever i och ser 7 klöverns svenska s.k trygga och heligt mångkulturella kriminella anarkisamhälle till 100% vet och förstår !

  Gilla

 • Argus

  Framförallt så har den finländska skolan finländare som elever.

  Jag travesterar utbildningsministern: ”Jag blir upprörd över att välutbildade vuxna inte kan inse enkla samband”.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: