Stäng

”Vi är flera miljöpartister som vill ha mer kärnkraft”

KLIMAT & MILJÖ. ”Även i miljöpartiet är vi flera som höjer rösten för att bygga ut kärnkraften. Det är nödvändigt för att klara klimatkrisen”, skriver några miljöpartister på SVT Opinion. 

I Sverige är det även viktigt att vi lyfter frågan om satsningen om kärnkraft. Detta av främst tre anledningar:

 • Vattenkraft och biobränsle är ekologiska katastrofer​. Fria älvar är viktiga för att behålla vildlaxen, flodpärlmusslan och ålen. Urskogar, småskaliga landskapselement och lågintensivt jordbruk är viktiga för att behålla biologiskt mångfald och förhindra den sjätte massutrotningen.
 • All energiproduktion är farlig​. Det finns ingen ren el, men vindkraft och kärnkraft hör till dem med lägst klimatpåverkan och lägst antal dödsfall per producerad energienhet. Det finns ingen ren kraft, och termen ​förnyelsebart är vilseledande ​och borde avvecklas.
 • Sverige behöver stabil el för omställningen​. Bra tillgång på el krävs bland annat för att ställa om fordonsflottan (Uppsala saknar idag effekt​ för att köra fler el-bussar) och för att byta uppvärmning från ved/flis till värmepumpar.

Läs hela artikeln på SVT….

”Bill” Gates är en amerikansk datorpionjär och filantrop. Han är medskapare till datorföretaget Microsoft. Nu har han det dagliga arbetet inom Microsoft för att arbeta heltid inom Bill & Melinda Gates Foundation. Bill Gates är en av världens rikaste personer och god för närmare 100 miljarder dollar som han och frun Melinda gör allt för att få slut på genom välgörenhet och forskning för en bättre värld. Troligen gör Bill & Melinda mer nytta en de flesta statliga organisationerna.

Nåväl, några miljöpartister ovan vill se satsningar på kärnkraft. Det krävs för att stoppa klimatförändringarna, menar de.

Det är en åsikt som får stöd både från FN:s klimatpanel IPCC och från det internationella energirådet IEA.

En annan som vill se en storsatsning på kärnkraft är Microsofts grundare Bill Gates. I en nyårskrönika på sin blogg efterlyser multimiljardären en amerikansk mobilisering inom kärnkraft. Under 2019 kommer han att ägna sig åt att arbeta för att USA åter igen ska bli ledande inom området.

”Kärnkraft är idealt för att hantera klimatförändringarna, eftersom det är den enda koldioxidfria skalbara energikällan som är tillgänglig 24 timmar om dagen. Problemen med dagens reaktorer, som risken för olyckor, går att lösa genom innovation”, skriver Bill Gates.

Läs vidare på Ny Teknik…

-Pettersson säger att i Sverige hade vi forskningsförbud om kärnkraft i 20 år och vi ska stänga en reaktor i år och en nästa år…

Ny Teknik. Foto TT.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

18 thoughts on “”Vi är flera miljöpartister som vill ha mer kärnkraft”

 1. Suck, Är det inte lika bra att utnämna henne som Stefan Löfvens efterträdare? Skillnaden kan inte bli så stor, fler korkade uttalanden än vad den gamle Hören gjort är svårt att prestera, i så fall kan hon skylla på sin ungdom, vilket inte den nuvarande kan.

  Inget förvånar i dag, hennes enda prestation är väl att ha suttit på rumpan och hållit i ett plakat med Texten att vi har en begränsad tid att rädda jorden.

  Märkligt, här går omkring massor av människor som jobbat över 50 år som belönas som Tjänstehjon, men en liten tjej som inte åstadkommit något blir
  föreslagen att få Nobelpriset??????????

  • De vänsterblivna är som söndercurlade ungar. Ni vet de där som rödbrusiga av upphetsning applåderad av föräldrarna för varje liten medioker prestation.

   Om detta blir den norska Nobelkommitténs val är det dags att avskaffa fredspriset. Om bara Alfred hade levat några år till.

 2. “Energiprincipen (eller lagen om energins bevarande) är termodynamikens första huvudsats och innebär att energi inte kan skapas eller förstöras, utan endast omvandlas från en form till en annan.” (Wikipedia)

  Redan de gamla grekerna anade detta men det blev satt på pränt av James Prescott Joule under överinseende av Michael Faraday och William Thomson, senare känd som Lord Kelvin. Trots att tre fysiker som fått ge namn åt storheter inom SI-systemet står bakom termodynamiken tror tomtarna i det mörkgröna partiet på “förnybar energi”.

  • Det är inget stort problem. Det är egentligen mycket små kvantiteter avfall som produceras eftersom kärnkraft har så oerhört hög energidensitet. Dessutom finns redan i dag lösningar där avfallet kan användas som bränsle för att producera ytterligare energi samtidigt som avfallet mer eller mindre elimineras.

  • Den äldre kärnkraften, ja. Gen IV-reaktorerna omvandlar det långlivade avfallet från Gen III till relativt kortlivat vilket i princip eliminerar dyra och osäkra slutförvaringslösningar.

 3. Miljöpartiet är i särklass det mest destruktiva parti som någonsin verkat i ett europeiskt land. All deras politik grundar sig i okunskap, vetenskapsfientlighet och känslor samtidigt som översteprästerna i denna sekt lever lite som de vill och definitivt inte som de vill att vi dödliga ska leva.

  Sen när deras politik förstört och brutit ner hela sektorer, politikområde, eller som nu håller på att ske, hela landet då plötsligt vaknar man till liv och med oerhörd fräckhet låter meddela att det man tidigare vigt sitt liv åt att byta ner, nu är acceptabelt och önskvärt. Vi kommer garanterat att få se fler sådana absurda tjolahoppsanomvändningar om väljarna nu är så dumma att de nu inte nästa gång förpassar Miljöpartiet till den sophög det kom ifrån.

  Visst har de förvirrade själarna rätt i att vi behöver kärnkraft, synd bara att deras politik lett till flera stängda reaktorer, ett flera decennier långt forskningsförbud, att ett svenskt världsledande bolag som sålts bort och att troligen ingen vill investera mer pengar i svensk kärnkraft eftersom vindflöjlarna kan vridas 180 grader när väl de nya reaktorerna är färdiga.

 4. Mp säger snart vad som helst bara de får stanna kvar vid köttgrytorna sen blir det höjda skatter som vanligt.

 5. Artikeln visar med all tydlighet att MP är en parentes i Svensk politik och ska förpassas till historiens sophög

  • Frågan är väl hur mycket dom hinner att förstöra i landet innan dom förpassas dit dom hör hemma D V S långt utanför riksdagen, skulle olyckan vara framme och att dom får sitta mandatperioden ut lär väl
   stålindustrin flyttat till Finland som styrs av vettigt folk, och det är inte uteslutit att fordonsindustrin flyttas härifrån också ifall miljökraven blir så höga att man inte kan sälja produkterna!

 6. Som sagt. Det finns alltid två sidor av myntet.

  Det är bra att klimatdebatten vidgas och utvecklas. Även i de enfaldiga partierna.

  Detta ställningstagande från en del miljöpartister, är förmodligen det enda sättet, för dem att skapa ett ökande förtroende, för sitt framtida miljöparti i Sverige.

 7. Men vi har ju så många arbetslösa. Kan vi inte sätta dem på varsin motionscykel för att generera el?

Kommentera

Back to top
%d bloggare gillar detta: