Kompetensregnet från Mellanöstern räcker inte. Nu ska vi importera tandläkare för att ta hand om de importerade


INVANDRING OCH TANDVÅRD. Det råder brist på tandläkare i nästan alla regioner och landsting i Sverige. Nu vill Folktandvården locka fler tandläkare till Sverige, bland annat genom att skriva ett samarbetsavtal med en tandläkarhögskola i Lissabon i Portugal, rapporterar SVT. 

Folktandvården har redan ett gott samarbete med Portugal eftersom deras 5-åriga tandläkarutbildning är likvärdig den svenska. I och med avtalet ska nu även svenska professorer kunna föreläsa i Portugal.

Tandläkarstudenterna kan i sin tur kunna komma till Sverige för att göra sitt examensarbete, men de kommer även att erbjudas möjligheter till forskning i Sverige. Genom detta hoppas Folktandvården att de portugisiska tandläkarna ska bli så pass intresserade av Sverige att de ska stanna kvar och jobba här.

Portugal och Sverige har ungefär samma folkmängd, men i Portugal utbildas det dubbelt så många tandläkare per år, cirka 300 stycken. Där går många färdigutbildade tandläkare ut i arbetslöshet och då blir det ett alternativ att vända sig utomlands.

-Pettersson undrar varför det är brist på tandläkare. Om det kan ha något med importen av hundratusentals människor med dålig tandstatus att göra samt att vi erbjuder illegala invandrare i princip gratis tandvård.

Nåväl, vart tog kompetensregnet från Mellanöstern som SVT rapporterade om för en tid sedan vägen?

Från juni 2015

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Kompetensregnet från Mellanöstern räcker inte. Nu ska vi importera tandläkare för att ta hand om de importerade

 • Onkel Björn

  Politiker har en enorm förmåga att snurra till saker och ting.

  Som alla här vet importeras en massa människor hit för att rädda våra pensioner. Sas det från början i alla fall.
  Men det visade sig ganska snart att alla dessa som man tog hit inte visade sig vara vad man sade att de skulle vara. Nämligen välutbildade läkare, ingenjörer mm mm. Och så gick det som det gick. Blev brist på det mesta.

  Nu ska man försöka igen. Importera tandläkarstudenter som ska få göra sina examensarbeten här. Undrar om det innebär att vi ska vara någon form av försöksobjekt för dessa i deras utbildningsplan?

  Sen kan man ju undra, dessa studenter, var ska de bo ? Lediga studentbostäder växer ju inte på träd precis. Ska dessa studenter, precis som de importerade sk pensionsräddarna gå före i våra allt för långa bostadsköer? Allt för den goda sakens skull. Våra svenska barn kommer ju aldrig få någon bostad via det allmänna systemet.

  Hur som helst. Nu är det som det är. Vi får väl hoppas att det går bra och att några portugiser blir kvar och börjar jobba så att de kan bidra till skatt för att rädda våra pensioner. Så har vi ju till slut i alla fall kanske fått några pensionsräddare, tillika välutbildade invandrare. Vi verkar ha ett stort behov av välutbildade invandrare, tillika skattebetalare.

  Att sen tandläkare, när de väl är utbildade och klara, väljer att arbeta på privata mottagningar framför folktandvården, det är ju en annan femma.

  Gilla

 • Hanna

  Hela världen måste få hjälp med tandvård tycker svenska politikerna, räkningen tar vi hand om!

  Gilla

 • Tony

  Även Polen har duktiga tandläkare, fast det är väl inte politiskt korrekt att importera därifrån enligt P K dårarna?

  Gilla

 • Billy Boy

  Tandläkarna som anlände till Sverige med massinvandringens kompetensregn …

  … visade sig inte ha rätt kompetens för att möta behoven, som tandvårdspatienterna i Sverige har.

  Gilla

 • Nicklas

  82:an tycker detta är så bra. Känns förjäkligt att 82% av våra medmänniskor är kompletta idioter/zombies.

  Gilla

 • Pensionären

  Lugn, bara lugn.
  Det blir fler och fler pensionärer nu, som inte har råd att gå till tandläkaren.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Någon som är förvånad?, det är ju samma princip som när det gäller pensionsräddare, länge var ju PK-ståndpunkten att vi måste importera människor för att rädda våra pensioner, nu måste kommmande svenska pensionärer jobba längre för att rädda pensionsräddarnas pensioner.

  Gilla

 • Kapten Knurra

  Européer är överlägsna orcher från Mellanöstern, Afrika, Afghanistan osv. Inget som förvånar en precis. Därav att vår invandring borde från början varit begränsad till etniska européer och folk från vissa asiatiska länder, då hade vi haft en bra blandning av akademiker och knegare och inte brottats med alla jävla problem som dykt upp till följd av massimport av ointegrerbara varelser från Mordor och Isengård.

  Jävla skit alltså!

  Gilla

 • Bobby

  Undrar om det står i broschyren som delas ut åt Portugiserna ”Dina kunder består till 100% av asylsökande muslimer som du ger gratis tandvård åt. Lägenhet ordnas också, i ett muslimbefolkat område så din integrering i det islamiska samhället sker så smidigt som möjligt” Smaka på den moroten ni! Ser redan framför mig hur jätteglad Portugisen blir.

  Gilla

 • Ståfräs

  Detta är ju bara så sjukt, vi måste importera och stjäla välutbildad personal för att ta hand om alla ” välutbildade” som kommer hit för att vi har brist på välutbildade, bara 82% PK idioter tror på att det stämmer.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: