Kostnaden för Sidas flytt till Botkyrka riskerar att skena


BISTÅND. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida, är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Genom vårt arbete och tillsammans med andra bidrar vi till att genomföra Sveriges politik för global utveckling.

Ovan en jämförelse mellan Sydkorea och Tanzania. Korea var efter krigen lika fattigt eller fattigare än de fattigaste länderna i Afrika. Ovanstående diagram visar hur mycket bistånd länderna har tagit emot från 1960 till 2011. Sydkorea tog emot mycket bistånd efter Koreakriget men därefter successivt mindre och mindre. Redan 1984 var landet nere på noll. Kurvan för Tanzania visar det motsatta. Landet fick sin självständighet 1961 och tog då emot en liten andel biståndspengar, men därefter mer och mer för varje år. 

Regeringen har beslutat att Sida ska flytta till Botkyrka – men kommunen saknar lediga lokaler. Att bygga ett nytt kontorshus kommer dra ut på tiden och leda till ökade kostnader. Vem som ska stå för notan är fortfarande oklart.

I januari förra året beslutade regeringen att Sidas huvudkontor med drygt 500 anställda ska flyttas från Östermalm till Botkyrka kommun söder om Stockholm. Flytten är en del av en övergripade strategi att flytta ut statliga jobb från huvudstaden. Totalt har ett 20-tal myndigheter fått flyttbesked under förra mandatperioden. Flytten av Sida är dock den i särklass största.

Sida har skickat en första konsekvensanalys av beslutet till regeringen. Där står det klart att flytten riskerar att bli en långdragen, komplicerad och dyr historia.

Det första diagrammet ska jämföras med hur utvecklingen av BNP per capita har sett ut. Tyvärr har Världsbanken inte data på hur BNP per capita utvecklats längre än från 1988 för Tanzania, men vi kan vara säkra på att levnadsstandarden inte var högre längre bak i tiden. Självklart har biståndet hjälp många människor, hindrat svält och sjukdomar men har det hjälp Tanzanierna att hjälpa sig själva eller är det bara allmosor som att lägga pengar tiggarens mugg?

Läs mer: ”Sida överraskade av flyttbeskedet”

Läs mer på OmVärlden…

Ansvarig är den illegale invandraren, myglaren och numera civilminister Ardalan Shekarabi (S) som ofta är gäst på bloggen…

-Pettersson säger att bistånd behövs för Sidas personal och högavlönade konsulter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Kostnaden för Sidas flytt till Botkyrka riskerar att skena

 • Anders Johansson

  Under några år på 80-90-talet tog vi alltså emot bistånd från Sydkorea??

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  Att inplacera socialdemokrati i länder ÄR S baktanke. Och vi betalar…överraskad??

  Gilla

 • putte

  En alldeles utmärkt plats att placera SIDA på vore i Kiruna , som har vad jag antar lokaler som står tomma sedan Radiotjänst lade ner sin verksamhet där . Dels för att dom behöver alla jobb som dom kan få och dels för att alla dönickar som sitter på SIDA och slarvar bort skattemedlen behöver komma ut i verkligheten . Ett problem är ju att en utav byråkraterna på SIDA är Carin Jämtin som nog med näbbar och klor motsätter sig en flytt alltför långt ifrån huvudstaden .

  Gilla

 • ruben

  Svenskt bistånd tycks hjälpa till att konservera mottagarländerna i hjälplösa tiggartillstånd. Finns det någon form av seriös uppföljning, så märks det inte. Dags att avsätta regeringen och även passa på att laga Sida innan allt är förstört.

  Gilla

 • Gringo

  Man kan se SIDA som ett uråldrigt djur som matas av sin husse bara för att grannarna ska se vad bra husse är, med andra ord en kostnad som är enorm för oss skattebetalare enbart för att Sverige ska kunna skryta om sin godhet i FN. Lägg ner skiten den tillför inte någonting för oss skattebetalare.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: