Palestinska barn: Offer för arabisk Apartheid

av Khaled Abu Toameh • 13 januari, 2019

  • Enligt Förenta nationernas höga kommissariat för flyktingar (UNHCR) så ”kvarstår juridiska förbud när det gäller palestinska flyktingars åtkomst till 36 liberala eller syndikerade yrken (inklusive inom medicin, jordbruk, fiske och kollektivtrafik) … för att kunna jobba måste palestinska flyktingar i Libanon skaffa ett årligt arbetstillstånd. Efter en ändring i lagen år 2001 ska palestinska flyktingar vara förhindrade från att erhålla, föra över eller ärva fastigheter i Libanon.”

  • Det senaste nederlaget är en påminnelse om den apartheid och diskriminering som palestinier möter i Libanon. Enligt olika människorättsorganisationer utsätts palestinier där för systematisk diskriminering i nästan varje aspekt av vardagen. UNHCR påpekar också att palestinierna i Libanon inte har tillgång till libanesisk sjukvård och förlitar sig framför allt på UNRWA för detta, samt på välgörenhetsorganisationer och palestinska Red Crescent Society. Palestinierna blir också nekade tillgång till libanesiska kommunala skolor.
  • Var är alla de internationella människorättsorganisationerna och de propalestinska grupperna runtom i världen som låtsas oroa sig för palestiniernas lidande? Kommer de fortsätta hålla tyst om försummandet av Wabeh för att han dog i ett arabland och för att Israel inte hade något att göra med hans död?

Mohammed Majdi Wahbeh, en treårig palestinsk pojke från flyktinglägret Nahr al-Bared i norra Libanon, är det senaste offret för apartheid och diskriminerande lagar mot palestinier i arabländer.

Wahbeh dödsförklarades förra månaden efter att libanesiska sjukhus vägrade ta emot honom då hans föräldrar inte kunde betala för hans sjukvård. Enligt rapporter i libanesisk media begärde ett sjukhus att pojkens familj skulle betala 2 000 dollar för att han skulle läggas in. Pojken hade legat i koma i tre dagar innan hans död, men inget sjukhus gick med på att ta emot honom eftersom hans familj inte hade råd med omkostnaderna för hans behandling.

Den palestinska pojkens död vid sjukhusets ingång har gett upphov till raseri bland många libaneser och palestinier. Den libanesiska journalisten Dima Sadek skrev i ett Twitterinlägg riktat mot sjukvårdsministern Ghassan Husbani:

Läs vidare

2 thoughts on “Palestinska barn: Offer för arabisk Apartheid

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    De kommunistiska (islamistiska) Palestinierna i Libanon bidrar inte heller till sitt samhälles existens, typ betalar skatt etc (även om skattesystemet i Libanon är annorlunda än i t ex Sverige). Men de kräver gratis all typ av välfärd – vilket inte ens libaneser kan erhålla.

    Till Palestinierna!
    Börja jobba, starta företag, investera i välfärd i st f vapen och terror!
    Skapa Palestinsk EGEN välfärd.

  2. Jag kan inte påstå att jag håller med Pettersson alla gånger, speciellt i MÖ frågor. Men, jag beundrar hans sätt att framföra sina åsikter och ta fram fakta. Man blir faktiskt imponerad över det underlag han presenterar titt som tätt.

KommenteraAvbryt svar