Den obekväma sanningen om de ensamkommande


INVANDRING. En majoritet av de 9 000 personer som omfattas av gymnasielagen kommer om fyra år att vara utan examen och jobb. Men att prata om elevernas (o)kunskaper verkar ha blivit farligare än någonsin, skriver läraren Ljiljana Orelj på Expressen Debatt

Så länge vi undviker att prata om ensamkommande ungdomars ringa förkunskaper kommer ogynnsamma lagar att stiftas och den misslyckade invandringspolitiken även fortsättningsvis att söka desperata lösningar, paketerade i osannolika utbildningsvisioner.

Det är dags att politiker slutar förvänta sig att lärarna ska lösa samhällsproblem. Den nya gymnasielagen har gett ensamkommande ungdomar en chans att stanna i Sverige och avsluta sina studier, men risken att de ska misslyckas är enorm. De alarmerande siffrorna om det fåtal procent elever från språkintroduktionen som klarar av gymnasiet har väckt starka åsikter, samtidigt som själva kunskapen anmärkningsvärt har hamnat i debattens periferi. Att prata om elevernas (o)kunskaper verkar ha blivit farligare än någonsin.

En majoritet av de 9000, huvudsakligen unga män som omfattas av lagen kommer om fyra år att vara utan gymnasieexamen, utan jobb och med en betydande studieskuld.

-Pettersson är inte förvånad, men undrar om S, MP, V och C som röstade för förslaget har tänkt sig att det ska bli lättare att skicka hem de ungdomar som redan fått avslag om 3-4 år?

Dessutom har de 9000 blivit över 11000…

 • 0 procent hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl.
 • 0 procent har tappat sina mobiler som de har för kontakt med släkten.
 • 99,4 procent är män.
 • 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
 • 2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
 • 78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
 • 52 av de c:a 9000 är kvinnor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


19 responses to “Den obekväma sanningen om de ensamkommande

 • Hanna

  Modig lärare, hoppas hon har jobbet kvar efter jullovet…. I Sverige kan man ju numera godtyckligt bli av med jobbet som sanningssägare – som tandhygienisten på Gotland.
  Lagar behöver inte heller regering, riksdag eller Advokatsamfundets generalsekreterare följa till skillnad mot oss andra- de följer sin värdegrund istället och den står över allt.

  Gilla

  • Onkel Björn

   Modigt, ja. Imponerande också att hon fick debattplats i Tidningen.
   Men trots allt känns det som att klimatet har börjat luckras upp när det gäller kritik mot invandringen. För ett par år sen hade hon säkert blivit av med jobbet. Men nu tror jag nog att hon får stanna kvar.

   Den här kritiken borde lärarfacket ha drivit för länge sedan. Man har under allt för lång tid stuvat in elever med otillräckliga kunskaper i klassrummen.

   Gilla

 • .carl ekström

  Man måste ha något innanför skalbenet för att lära sig något.Funkar inte bara med en tvättsvamp.Prata med en tvättsvamp så förstår man.Har själv försökt på visa myndigheter.

  Gilla

 • Billy Boy

  Majoriteten av de s k ”ensamkommande” som omfattas av den s k ”gymnasielagen” har ju i inledningsskedet bevisligen ljugit både om sin ålder och asylskälen åberopade inför både Migrationsverket och Migrationsdomstolarna. Efter avslag i alla instanser har de vägrat lämna Sverige och återvända till Afghanistan / Iran eller något annat land varifrån de ursprungligen kommit.

  Dessa s k ”ensamkommande” har således före och under hela asylprocessen i Sverige begått en hel serie med olagligheter, vilket såväl Polisen som de rödgröna politikerna (S+MP+V) & C haft full vetskap om. Ändå röstades den s k ”gymnasielagen” igenom i Sveriges riksdag trots att Lagrådet dessförinnan hade sågat förslaget.

  Hela processen har ju kantats av rena olagligheter, skandaler och mängder av tveksamheter från de inblandade parterna, d v s de asylsökande, Polisen och de politiska partierna.

  Därför borde den s k ”gymnasielagen” snarast rivas upp och i stället skall redan beprövad svensk lag gälla fullt ut …

  Gilla

  • Stenbock

   Billy B:
   Så är det,och av ””tummarna ovan” att döma,finns det även några av deras kriminellas tillskyndare,som noga passar upp vad som kommer i dagen….också hos Pettersson !
   Här kan ju alla få det hela på pränt gratis.För c:a 25:- får de idag läsa i X-pressen,att det blåser ute !! Nyhet som nyhet…. 🙂

   Gilla

 • Tanten

  Ang gymnasiet.
  På min tid krävdes det goda betyg att komma in på gymnasiet!
  Ja först att komma in på realskolan såklart. Själv fick jag plugga hårt på sommarlovet för att få upp mina betyg!
  Men det var ju i mitt gamla Sverige, ordning och reda-landet.

  Gilla

 • ruben

  Skönt att någon tar ansvar och rapporterar. Så här ska inte nationer eller samhällen skötas. Det passar varken utbildning eller andra verksamheter. Man dränerar skolorna på dyrbar tid, plats och energi ur redan bristande resurser. De, som kvalificerat sig på naturlig väg ser att dessa kvotelever inte behövde bevisa något. Man tar dessutom skattepengar av allmänheten. Hur tänkte man? Hoppas det kommer att följas upp, rannsakas och sluta i en rättvis dom när folk vaknat. Inte undra på att man bävar för att liknande partier kommer att sitta i regering igen.

  Gilla

 • Peter Andersson

  Det är inte alla förunnat att kunna insupa teoretiska kunskaper , har de genomgått något lämplighetstest .

  Gilla

 • Bosse

  Fantastiskt modig kvinna som vågar stå rak i ryggen och lyfta fram problem som alla politiker redan borde förstå men inte har ryggrad att åtgärda.
  Det är frapperande hur många av dom som vågar protestera som har ursprung i diktaturländer i östeuropa samtidigt som godhetsrunkande svenska kulturmarxister måste spruta ur sig floskler som värdegrund, rasist, lika värde mm för att själva må bra och känna sig överlägsna.

  Se bara på vad som händer journalisten Magda Gad

  http://katerinamagasin.se/sa-trakasseras-journalisten-magda-gad-pa-sociala-medier-pa-grund-av-sin-rapportering-fran-afghanistan/

  Sverige har bivit ett land där orcherna fullständigt har tagit makten och det krävs en hård strid för att ta tillbaka landet

  Gilla

 • Peter

  Vart det inte närmare 11700st som det vart.

  Gilla

 • SVENSK

  Det är på tiden att man öpper börjar tala om vad det egentligen är frågan om; en fruktansvärt ondskefull agenda att blanda ut och/eller byta ut alla Vita folkgrupper i hela världen mot Vilka kriminella, okunniga och idiotiska utlänningar som helst!

  Gilla

 • S som i sarkasm

  Nu räddas pensionerna.

  Gilla

 • Urban

  Hur var det nu, var det inte dessa som var så ”berikande” för Sverige? Arrgument som detta är i det närmaste skrattretande.

  Gilla

  • Stenbock

   Ja och vem var det som tvingade fånen Löfven till att genomföra ?
   Vill minnas den rödhåriga ”skönheten” Lööf,från Maramö…. 😉

   Gilla

  • Macke

   De var välutbildade byggnadsingenjörer samt byggjobbare
   enl. deras ledare.
   När det råder en byggboom runt om i landet så skall de ändock sitta på skolbänken i gymnasiet.

   De skall även ta över makten här i hela Sverige.

   Gilla

 • Stenbock

  Undrar om inte S a n n i n g e n är illa hörd ??

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: