En hårt drabbad kommun

Petterssons skrev nyligen ett inlägg om två unga flickor som misshandlats i Strömsund. Tyvärr är detta inte unikt i dagens Sverige och vi har med största säkerhet inte läst om de sista fallen.

Strömsund är en kommun vi läst ganska mycket om de sista åren och tyvärr dominerar negativa nyheter i löpsedlarna. I veckans nyhetssändningar kunde vi höra hur dödsskjutningar och andra grova brott flyttar ut i de mindre orterna. Ronneby, Hörby, Lysekil är några f.d. idyller som drabbats och nu ansluter sig Strömsund till dessa.

Det är nog många Strömsundsbor som idag undrar vad som är på väg att ske i deras lilla idylliska kommun. I kommunen bor knappt 12 000 invånare och i själva tätorten knappt 4 000.

Första gången Strömsund uppmärksammades på allvar var 2012 när en imam från Uzbekistan sköts av en inhyrd torped från hemlandet. Torpeden visar sig ha fått hjälp av andra uzbeker boendes i Sverige och vi ska inte glömma att Rakhmat Akilov är från just Uzbekistan.

Apropå uzbeker är samtliga gripna för förberedelse till terrorbrott från Uzbekistan och den fastighet de använt i sitt planerande finns i Strömsund, där också en av männen har sitt boende.

Redan 2010 var Strömsund på tapeten när Agenda hade ett inslag om en könsseparerad skola och även i det fallet rörde det sig om uzbeker. Se inslaget från Rapport och därefter följer fler exempel som sätter lilla Strömsund på den tvivelaktiga kartan.

Lite mer om Strömsund och den inte alltför roliga utveckling som skett.

I Petterssons inlägg om de två unga flickor som misshandlades av unga män, bottnar i en gammal händelse där en av de misshandlade flickorna sade ifrån när en invandrad yngling bråkade med henne. I vissa kulturer accepteras det inte att kvinnor/flickor säger ifrån och för att upprätthålla hedern känner sig männen/ynglingarna nödgade att ge igen och det var vad som skedde när ett gäng invandrare gav sig på två unga flickor.

I December 2015 våldtogs en ung flicka i Strömsunds kommun. De tre dömda var ensamkommande afghaner vid namn Farzad Amiri, Jamal Amiri och Sayed Sabir Sadat, vilket man får leta i alternativa medier för att finna.

I september 2016 utsätts en ung man för dråpförsök när tre män attackerar honom med kniv. Mannen som utdelade knivhuggen efterlystes internationellt och kunde gripas på Arlanda. Say no more!

2015 mördas en ung kvinna i Strömsund. Förövaren som sedermera tog sitt liv på rättspsyk var från Eritrea precis som den mördade kvinnan.

Huruvida eritreaner, somalier, syrier och andra individer från avlägsna länder skulle bosätta sig i avlägsna Strömsund om inte regering och riksdag tappat greppet om asylpolitiken förtäljer inte historien. Troligt är dock att lilla Strömsund skulle kännas tryggare utan dessa nya invånare. Därmed inte sagt att alla nyanlända är skitstövlar och heller inte sagt att Strömsund haft sin beskärda del av inhemskt slödder.

Dock.

2012 gick den socialdemokratiska kommunledningen ut och välkomnade flyktingar till Strömsunds kommun. “Vi behöver arbetskraft och mångfald berikar“, sade kommunchefen Anders Andersson. Ovan kan ni ta del av grova brott som begåtts av dessa välkomna flyktingar.

2015 gick den socialdemokratiska kommunledningen ut med ett rop på hjälp. “Vi måste få mer pengar till asylsökande” lät det då från stadshuset, där man också menade att det stora flyktingmottagandet inte längre var hanterbart.

Nödropen hörsammades, för senare samma år damp ytterligare 30 miljoner ned från de generösa skattebetalarna. Ett av de socialdemokratiska kommunalråden berättade att kommunen redan erhållit 125 000 kronor per asylsökande och år. Vid den tidpunkten hade lilla Strömsund tagit emot 600 afrikaner, araber och afghaner, vilket innebar 75 miljoner kronor i direkta kostnader. Inräknade i denna siffra är inte de indirekta kostnaderna för vandalisering, polisutryckningar, domstolsärenden och annat som följer med på köpet.

När det gäller ekonomin kan man i sluträkningen från 2017 läsa bl.a. följande:

“Resultatet är +3 867 tkr. Flyktingverksamheten har gett ett överskott på 3 051 tkr. Det beror framförallt på att vårt avtal med Migrationsverket om platser för ensamkommande omfattade
perioden till och med kvartal ett 2017 samt att de gamla ersättningsnivåerna gällde till och med kvartal två. Från 1 juli 2017 gäller nya, väsentligt lägre, ersättningsnivåer”

M.a.o. har verkligheten nått även de socialdemokratiska kommunpolitikerna. Staten ansvarar för kostnaderna i två år. Därefter rullar det hela över på kommunerna, så sluträkningen för 2018 kan vara nog så intressant för Strömsunds invånare.

Om Petterssons har besökare från Strömsund och andra brottsdrabbade småorter, tar vi gärna emot information om utvecklingen i er lilla ort. Har det alltid sett ut så här? Har det blivit värre eller bättre? Hur går snacket ute på stan?

Hör av er!

4 thoughts on “En hårt drabbad kommun

  1. Man kan nog verkligen säga att glappet mellan vanliga svenskar och politiker såväl på riks som på lokal nivå är avgrundsdjup.
    Det är nåt som inte stämmer.

  2. Om vi inte importerade så många massmördare till Sverige så skulle vi kunna ha sjukvård, skolor,äldrevård och tomma fängelser här. Vi skulle ha åtskilliga hundratals miljarder i statskassan som skulle kunna användas i välfärden som är avskaffad.

  3. Bra inlägg om Strömsund, samt den utveckling vi ser att verkligheten tar sig i den kommunen.

    Ett scenario som många av våra svenska kommuner redan har erfarenhet av. Problemet växer och ökar, under tiden “käbblar” våra ansvariga politiker och levererar “fasadpolitik” på löpande band.

    Tänk att den “kemiska industrins” tillväxt i Sverige, är så intimt kopplad till migrations politik och religionsutövning.

Kommentera