Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi


KOMMUNISTSPIONER. I Lettland har arkiven från den kommunistiska Sovjettiden öppnats. Tiotusentals letter har registrerat sig för att ta del av KGB:s arkiv. Flera kända namn i Lettland uppges finnas i materialet.

Nyhetsbyrån AFP uppger att det bland de som sägs ha haft kopplingar till KGB i Lettland finns många högt uppsatta personer med kopplingar till politiken, affärs- och kulturlivet, domstolsväsendet och olika kyrkor.

Det lettiska nationalarkivets första publicering av KGB-materialet under veckan har föregåtts av mycket debatt och spekulationer. Det har funnits en oro för vad publicering kan innebära med tanke på de personer vars namn finns i materialet.

Omkring 25000 letter uppges ha värvats för att samarbeta eller varit agenter för KGB under åren 1953 till 1992.

-Pettersson konstaterar att i Sverige är kommunistsympatisörerna fortfarande fridlysta men de som inte gått i pension sitter väl på SVT, SR med flera och lär upp nya generationer…

TIDIGARE 2018-08-07. Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

KOMMUNISTSPIONER. Den Öst-Tyska underrättelsetjänsten Stasi, officiellt Ministeriet för statssäkerhet, aktivt 1950-1990, med 91.000 anställda och cirka 620 000 inofficiella medarbetare hade det kommunistiska partiets uppdrag att spåra upp, bevaka och gripa personer med fientlig eller ­negativ inställning.

 

Precis som alla andra europeiska länder förde den svenska säkerhetspolisen, Säpo, dokumentation över den östtyska underrättelsetjänsten, ­Ministeriet för statssäkerhet, mer känd som Stasi.

Anledningen till detta är att Stasi hade en ­tämligen aktiv verksamhet också i Sverige, bland annat vad gällde spionage mot industri och ­teknologi, den politiska sfären, skolor och universitet samt givetvis militärt spionage.

Men Stasis kontakter kartlade och informerade också om östtyska flyktingar, vilka med livet som insats flytt från den kommunistiska diktaturen. Övervakningen skulle fortgå oavsett om man bodde i landet eller inte.

Tack vare det öppna Stasiarkivet i Tyskland har tämligen uppseendeväckande avslöjanden kunnat göras, där inte minst den tidigare prästen i Burträsk, tillika teologiprofessorn, Aleksander Radler sticker ut. Enligt Stasis egen dokumentation var han verksam i underrättelsetjänstens tjänst till och med 1989 – det år muren och diktaturen föll. En tråd som sedan Växjö stift föredömligt har gått vidare med och anordnat ett forskningssymposium om Östtysklands under­rättelsearbete i Svenska kyrkan.

– Pettersson har noterat att medan Tyskland öppnat sina arkiv så går utvecklingen i Sverige åt motsatt håll. Läs tidigare inlägg nedan och på länken HÄR. 

Av någon anledning skyddas i Sverige personer som har varit verksamma och för egen vinnings skull har arbetat för en av det modernas Europas värsta regimer. Det är med andra ord svårt att se några förmildrande omständigheter som skulle göra att dessa personer skulle ha rätt att ta med sig sin hemlighet i graven.

Min personliga uppfattning är att dessa person skyddas för att de är eller har varit kollegor till dagens vänsteretablissemang. Socialdemokraterna, SVT med flera.

Jag har skrivit om detta flera gånger men dagens journalisterna föredra att jaga Ingvar Kamprad för det han gjorde som 17-åring 1943 och drottning Silvia för det som hennes pappa eventuellt gjorde under 1930 och 1940-talen. Att tvätta sin egen skitiga byk är tydligen fullständigt ointressant för vår journalistkår.

TIDIGARE 2011-02-02. Svenska journalister i Stasi-arkiven

Stasi − Den östtyska säkerhetstjänsten är väl känd av de flesta. Den höll den östtyska befolkningen i ett järngrepp med hjälp av informatörer över hela DDR. Dessa informatörer beräknas ha varit c:a 100 000, de flesta inom landet och i Västtyskland men det fanns även många i Sverige.

Journalister är ett konstigt släkte, de jagar kungen, Kamprad, politiker och Sverigedemokrater med blåslampa, de vänder på varje sten för att snoka fram en skandal hur gammal den en är, obetalda tv-licenser får dem nästan att pissa i byxorna men när det gäller kommunistspioner i de egna leden är det tyst, knäpptyst.

Professor Birgitta Almgren har forskat i Stasi-arkiven och funnit svenska poliser, politiker och säkerhetspoliser finns bland de namnen.

– Men de viktigaste namnen är journalister, säger Birgitta Almgren.

I somras beslutade regeringsrätten att professor Birgitta Almgren skulle få ut Säpohandlingar om de svenskar som samarbetade med Stasi. Det blev dock ett tillstånd med förbehåll. Birgitta Almgren fick nämligen ett hot om fängelse över sig – eftersom det finns hot om straffpåföljd – om hon röjer namnen på dem som samarbetade med Stasi. Sedan i augusti förra året har hon nu forskat i det hemligstämplade materialet.

Finns det politiker bland dem som samarbetade med Stasi? – Det är många namn på en rad områden från alla sektorer i samhället säger Birgitta Almgren. 

Finns det även poliser eller säkerhetspoliser? – Det finns sådana också, men man ska inte tro att Säpo är några duvungar, som Jan Guillou påstår. Och de viktigaste personerna för Stasi var inte politiker eller poliser. Det viktigaste för dem var att värva unga idealister, där många blev journalister. Detta har även en högt uppsatt Stasi-chef bekräftat för mig.

Många var alltså journalister? – Ja, men jag kan inte namnge någon. Hoppas att jag inte har sagt för mycket nu.

När kommer du att släppa mer information? – Jag kommer med en rapport i vår, och sedan en bok till hösten.

Men inga namn alltså? – Nej, det får jag ju inte släppa. Då hotas jag av fängelse.

− Pettersson undrar om det inte är dags för -68 vänstern att jaga sina egna på samma sätt som de jagar andra för journalisterna är väl opartiska och korrekta? Det kan vara bra att lägga på minnet när ni lyssnar på ”opartiska” valanalyser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


16 responses to “Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

 • Tony

  Jo men det är klart att det är så, ifall det hade varit vanliga vänsterflummare hade det inte gått att tysta ner så effektivt?
  Undrar hur mycket Tanten fick i ersättning för att hålla sitt tysthetslöfte, det måste ha varit astronomiska summor, alltså hon som fick läsa Stasi dokumenten med löfte att inte avslöja dom inblandade förrädarna.det är bland dom förrädarna vi har fått dagens politiker. Vi kan nog räkna in en hel del Media figurer bland dessa också det syns o hörs på deras sätt att jobba och att hålla makten om ryggen!

  Gilla

 • peerpede

  Svin på friland ska vara bakom eltråd och taggtrådsstängsel…

  Gilla

 • Stenbock

  De lär bli tyst kring dessa ännu ”56 obekanta”,förutom prästen Radler.
  Egentligen inget märkligt med detta,när landet Abzurdien fortfarande styrs,av mer eller mindre kommunistsvin.
  Tänk efter,om inte det funnits fria medier,skulle vi som håller oss a´jour ha trevat i mörker.
  I Tyskland råder samma art av PK-press och stora ifrågasättande rubrik uppstår som idag,när de främmande invasionstrupperna utövar sin verksamhet.
  En sådan publiceras med ?-tecken. Finns det IS-terrorister i Berlin ?

  Bilden ovan symboliserar den fana som hittades tillsammans med c:a 300 tryckta propagandaskrifter för Islam o. Allan,vid ett attentat mot järnvägen som leder in till Centrum.Trafiken lades lam i söndags-middag,sedan IS kastat upp s.k. ”hakar” över elledningen.

  I BZ,(Berlins boulewardtidning nr:1)där jag funnit bilderna,är man väldigt förvånade och överraskade,över att IS nu befinner sig i Rikets huvudstad !
  Så kan de bli det när man mörkar verkligheten för sina läsare…..

  Gilla

 • Kalle

  20-30 åringar som ingick i Stasi 1989 nu är de 50-60 åringar med tjänster inom SVT mm, Dan Eliasson tänker jag omgående på.

  Gilla

 • Kent

  Kan det vara någon i regeringen med framträdande position i socialistinternationalen?

  Gilla

 • Argus

  ”När det östtyska systemet närmade sig sitt slut de sista veckorna av 1989 beordrade Stasichefen Erich Mielke att dokumenten över kartläggningen av medborgarna i landet skulle förstöras.

  Miljontals papper hann Stasipersonalen köra genom dokumentförstörarna, eller riva för hand, innan operationen avblåstes i januari 1990. De strimlade papperen stoppades i över 16000 säckar.

  I det nya enade Tyskland gjordes en uppskattning av arbetsinsatsen för att manuellt pussla ihop dokumenten. Beroende på vilken personalstyrka som kunde sättas in bedömdes arbetet ta mellan 400 och 600 år.

  Men en expert på automatisk bildbehandling, Bertram Nickolay, föreslog 1995 att man skulle utveckla ett system för att maskinellt pussla ihop dokumenten med hjälp av bildbehandlingsteknik.

  Trots tvivel från omgivningen gav sig Nickolay i kast med uppgiften och 2003 kunde han presentera en prototyp som visade att det var möjligt att genomföra uppgiften.

  Fyra år senare inleddes intrimningsarbetet, där metoder för att känna igenom papperssort, linjerade eller rutade blad, maskinskrift eller handskrift, färg på papperet o s v justerades.

  Innehållet från 400 säckar ska pusslas ihop på prov, och dokumenten presenteras sedan som pdf-dokument för tränade granskare, som kontrollerar hur duktigt systemet är.

  Totalt finns 600 miljoner dokumentstrimlor i olika breda remsor, och dokumenten är mestadels dubbelsidiga. Det betyder omkring 1 miljard bitar i pusslet.

  2011 ska enligt ingenjörstidningen VDI-Nachrichten arbetet börja i industriell skala. Då ska bildbehandlingssystemen jobba dygnet runt i mellan tio och femton år. 2026 tror man alltså att samtliga dokument ska vara ihoppusslade så att innehållet i Stasis arkiv åter blir tillgängligt.

  Den tyska tekniken för att restaurera dokument har väckt intresse på flera håll i världen, dels från andra forna öststater, dels från Argentina, länder där hemliga polisen försökt göra sig av med dokumentation om övervakningsverksamheten när de totalitära systemen började knaka i fogarna.” (Ny teknik 2009-11-18)

  Den som väntar på något gott…

  Gilla

 • Autodidakt

  En av Sveriges största skandaler, och inte ens högern vill avslöja namnen. Det säger en hel del om vilka namn som finns med på listan. Det är många fortfarande levande som borde sitta inlåsta, även av de som i alla år skyddar dom.

  Gilla

 • SVENSK

  Klart att det är tyst när ”sverige” självt nu har ett alldeles eget stasiliknande organ! nämligen EXPO!

  Gilla

 • tikamax

  Det är förunderligt denna respekt eller kanske snarare RÄDSLA man har för att AVSLÖJA personer i SVERIGE som har förrått andra svenskar/eller begått något annat brott. ALLTID är det BROTTSLINGEN som SKA SKYDDAS i SVERIGE. Att ANGE EN BROTTSLING verkar vara det VÄRSTA BROTT MAN KAN BEGÅ I SVERIGE. OCH HUR HAR MAN KOMMMIT FRAM TILL DET????

  DETTA att förråda någon annan gör man i SVERIGE till att man INTE NAMNGER BROTTSSLINGEN alltså en helt FELVÄND STRATEGI som gör att vi får FLER och FLER BROTTSLINGAR i SVERIGE, utan ansikte utan identitet, INTE AVSLÖJAS utan lever vidare som om ”ingenting-har-hänt” mitt ibland oss. Dessa personer som det talas om i ovanstående artikel HAR VARIT BETALDA MÄSTARE PÅ ATT FÖRRÅDA ANDRA SVENSKAR men trots det SKA DE SKYDDAS.
  Denna något udda strategi gör att vi även får återvändande islamister bosatta i Sverige som grannar utan att vi har en aning om hur många de har skurit huvudet av när de varit på jihad.

  SVERIGE måste vara VÄRDENS MEST IDEALISKA LAND för BROTT av allehanda slag. Identiteten SKYDDAS mer än folkets trygghet. INTE undra på att de som kan FLYTTAR HÄRIFRÅN.

  Gilla

 • Gringo

  Tänk vad spännande om Birgitta Almgren hade tagit sitt straff och berättat för oss medborgare vilka som var Stasi spioner, då hade PK media fått det hett om öronen.

  Gilla

  • tikamax

   Att vara en ”visselblåsare” i Sverige är NOG DET VÄRSTA MAN KAN GÖRA enligt de REGLER SOM SVENSKARNA HAR ATT LEVA EFTER SOM SKRIKER AV ORÄTTVISOR MOT FOLKETS SÄKERHET. DE SOM SKYDDAS HÄR ÄR BROTSSLINGAR och en VISSELBLÅSARE FÅR INGEN ”ÄRA” i SVERIGE, möjligtvis om personen är ANONYM då kan man tänka ”MODIGT” eller ”BRA GJORT” eller om personen begått ett SKATTEBROTT, det gillar ALLA…..

   Gilla

  • Cesil.

   Då ligger Dagens Nyheter illa till.

   Gilla

 • Kenth Andersson

  De ingick i extremvänsterns PK-familj !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: