Stäng

De nya svenskarna och D-vitaminen

Det är svårt att släppa SVT:s inslag om undersköterskan Sarah som ständigt känner sig trött p.g.a. den mörka årstiden.

”Man är trött hela tiden och vill inte gå ut”, säger hon i inslaget som Petterssons refererade till i fredags.

Det finns anledning att fördjupa sig i detta, av flera skäl. Lyssna först på inslaget i SVT Dalarna.

I Läkartidningen juni 2012, tar man upp just detta med behovet av D-vitamin när man hänvisar till en forskning som säger att D-vitamin har en stor betydelse för vårt skelett och vårt immunförsvar. Man kan bl.a. läsa följande rader i artikeln.

”Sverige har förutom ett nordligt läge många invandrare med annan hudfärg och tradition av täckande klädsel samt andra sol- och kostvanor; grupper som kan riskera D-vitaminbrist”

Artikeln är lång och läsvärd, men orden ovan tillsammans med de nedan sammanfattar det hela ganska bra.

”Många invandrare i Sverige, framför allt kvinnor och unga flickor, bär av kulturella eller religiösa skäl helt eller delvis täckande kläder och utgör därmed en riskgrupp för suboptimalt D-vitaminstatus eller D-vitaminbrist”

Artikeln i fråga skrevs 2012 och googlar ni kommer ni att finna åtskilliga fler i ämnet, från tider både innan och efter den i Läkartidningen. Det här är en fråga som göms undan i debatten om heltäckande och religiöst påtvingad klädsel. Vissa hävdar att slöjan är en religiös symbol, men varför accepteras religiösa symboler som något slags påtryckningsmedel? Andra hävdar att slöjan är frivillig, men varför säger då myndigheterna inte ifrån och pekar på faran att bära denna klädsel året om. Detta borde inte minst gälla de småflickor man möter på stan under varma sommardagar och där bara ansiktet syns, inget annat.

Är politiker och myndigheter rädda att stöta sig med den allt större väljargrupp som muslimer utgör? Att heltäckande klädsel är ett gissel på många sätt framgår av otaliga artiklar där bristen på D-vitamin lyfts fram och där muslimska kvinnor står i fokus när de inte får ett jobb då de vägrar att respektera de klädkoder som många arbetsgivare infört.

Mest anmärkningsvärt är när vården tvingas acceptera att muslimska kvinnor inte vill visa hud under sina arbetspass. Ett uppmärksammat fall hämtas från 2017 där en muslimsk kvinna fick rätt mot Södersjukhuset. Hennes religiösa tro förbjöd henne att arbeta i kortärmat som vården kräver av hygieniska skäl. DO kallade detta för diskriminering och sjukhuset tvingades köpa in löstagbara ärmar så att den muslimska kvinnan kunde fortsätta jobba. Det hade för sjukhuset varit ganska lätt att peka på just vikten av d-vitamin och om en kvinna inte ens vill visa sin hud i arbetet, vem tror att hon exponerar huden utomhus för att ta del av den av hälsan så viktiga D-vitaminen?

När det gäller muslimer verkar samhället ge vika på punkt efter punkt. Samma år som händelsen ovan kunde man i Dagens Medicin (branschtidning för den svenska hälso- och sjukvården) läsa om hur klädkoden stramas åt efter smittspridning. Det var på Region Gävleborg som anställda läkare och sjuksköterskor reagerade på hur det slarvades med klädkoden.

”Lösärmarna är olämpliga med tanke på smittorisken..//…En ren hand eller arm har färre bakterier än en lösärm, därför kommer vi inte att tillåta detta. Patientsäkerheten går före”

Orden kommer från en hygienläkare i Region Gävleborg och chefsläkaren på Södersjukhuset.

Vi tar alltså del av ytterligare ett samhällsproblem där muslimer är part i målet. Nu kommer det mest intressanta.

Somaliskan Sahra Cabdirahman Barkhadle säger i SVT:s inslag: ”Det är bara att det är så mörkt, man känner sig inte pigg”.

Ja, Sarah. I Sverige är det mörkt halva året och ju högre upp i landet man bor, ju mörkare är det. Kände du och din familj inte till detta när ni beslutade er för att flytta till Sverige? Konstigt i sådana fall, för man tar väl reda på fakta om det land man reser till och i synnerhet när man väljer att flytta dit.

Det får mig att tänka på den uppmärksammade nyheten i norska NRK från mars 2011. Ni minns den där polis och myndigheter slog till mot fuskande somaliska familjer i Norge. Den som pekade på detta medvetna fusk var en somalisk kvinna som jobbade som tolk. Se gärna tv-inslaget i artikeln, där hon bl.a. säger följande:

”Somalier har god kännedom om det norska trygghetssystemet redan innan de kommer till Norge och hur man bäst utnyttjar det”

Är det någon som tror att somalier och andra som anländer till Sverige från avlägsna länder, tagit reda på allt som har med bidragssystem och rättigheter att göra, utan att skaffa sig kunskap om vårt klimat?

Därav har SVT Dalarnas snyftare om Sahra Cabdirahman Barkhadle ett större djup än de förmodligen avsåg. Är det nu inte upp till svenska politiker och myndigheter att se över de heltäckande kläder som bärs året runt och är det nu inte dags att äntligen förbjuda dessa på flickor upp till 18 år?

 

 

7 reaktioner på “De nya svenskarna och D-vitaminen

 1. Sektens “lagbok”, koranen säger att de ska misshandla och döda oss, ”otrogna”:

  Koranen 9:123
  ”Make war on the infidels living in your
  Neighborhood!”

  Behöver vi denna sekt i Vårt Fosterland?
  Vill vi ha denna sekt i vårt land?

  Gör vi något åt invasionen?

 2. Låter som denna donna på filminslaget anklagar oss för att det är mörkt här och att hon inte får gå med nakna kroppsdelar. Förmodligen skulle hon vilja flytta till Spanien eller Italien, men på vår bekostnad naturligtvis eller i alla fall minst att vi fiansierar D-vitaminpiller åt henne.

 3. Vänsterblivet snyftreportage
  Ät din medicin istället för att gråta ut i TV, det är vad reportern skulle ha sagt. Men inom den vänsterblivna MSM sväljer man allt med hull och hår, istället för att ifrågasätta varför är det så här

 4. Länge sen jag såg något så vidrigt!

  Får hålla igen för att inte skriva vad jag tycker om vissas intelligens!

  Vad är det hon begär av mig? Hon har ju fått en diagnos, så varför duger inte den? Det är väl bara till att ta sina vitaminer!

  Handlar det om att denna diagnos inte duger för att den är för enkel, att den går att bota? Hon vill helt enkelt ha en bättre diagnos, så att hon kan få förtidspension och kunna gå hemma, gärna i Somalia och leva på skattebetalarna?

  Varför SVT väljer att inte fråga om varför hon inte tar vitaminerna är också obegripligt, men jag har inte läst genusvetenskap på Södertörns högskola!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: