Vulkanutbrott och Tsunami i Indonesien


Myndigheter säger att ett onormal tidvatten som trodde ha orsakats av en ovanligt stor fullmåne och ett  jordskred under vattnet, som följd av en utbrott av vulkanen  ”Anak Krakatau” slog  till mot kustområdena Banten och Lampung på lördagskväll och dödade minst 43 personer. Mer än 500 personer skadades också.  JakartaPost

Några videosnuttar från händelsen finns nedan.

 

 

 

 


3 responses to “Vulkanutbrott och Tsunami i Indonesien

 • Ettan

  FjärranÖsternRedaktionen, var ifrån kommer bilden överst? Min indonesiska flickvän (Sumatera) säger att det inte är från Indonesien.

  Gilla

 • SasjaL

  Hur får dom ihop ‘onormalt [högt] högvatten’ och fullmåne? Riktigt höga nivåer av tidvatten uppstår när månen befinner sig någonstans ‘nära’ en tänkt linje mellan jorden och solen, då solens och månens gravitationskrafter samverkar (max vid solförmörkelse). Då kan det omöjligt vara fullmåne (vilket är en benämning på en optisk fas). Vid fullmåne befinner sig jorden ‘nära’ en tänkt linje mellan solen och månen, där tidigare nämnda gravitationskrafter motverkar varandra. (Det hade varit enklare med figurer som visar de olika relationerna …)

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Naturkrafterna är enorma och orsakar stort lidande för människorna som drabbas. Dödstalet verkar stiga fort efter utbrottet och tsunamin.

  Man bävar för den dag en supervulkan får ett utbrott. Då kan man prata om påverkan på klimat och människor.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Supervulkan

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: