Sosseadeln

De är socialdemokrater och kallar sig företrädare för arbetarklassen, men fjärmar sig allt mer från den verklighet som riktiga arbetare lever i.

Det är säkert så att många ur denna adel har en arbetarbakgrund, men ju längre upp i toppen de når, ju mer avskilda från verkligheten lever de. En ur denna adel är Jan Eliasson, f.d. generalsekreterare i FN.

Eliasson växte förvisso upp i ett arbetarhem där pappa var metallarbetare och mamma sömmerska. Huruvida familjen tillhörde de fattiga eller inte är irrelevant, men sonen Jan fick möjligheten att gå på en av de mer eftertraktade gymnasieskolorna i Göteborg, Hvitfeldtska (känt från 2001 då en vänsterpöbel slog sönder centrala Göteborg) och som 17-åring begav han sig till USA som utbytesstudent.

Sedan 1965 har Jan Eliasson passerat revy i en rad departement och utländska församlingar, där fina galamiddagar och skyhöga löner är legio. Vid en ålder av 78 är Jan fortfarande aktiv i renommerade kretsar, nu som ordförande i Stockholms internationell fredsforskningsinstitut, SIPRI. Ett institut som förövrigt finansieras av våra skattepengar.

Att det inte går någon nöd på Jan Eliasson visas av att han bor i en sekelskiftesvilla på 208 m² i flotta och borgerliga Stocksund. En kommun där hans parti bara fick 7,8 procent av rösterna i årets kommunalval. Bostaden värderas till drygt 13 miljoner och personligen tror jag inte att familjen Eliasson tvingats skuldsätta sig resten av livet för att kunna köpa den.

Nej, Jan Eliasson tillhör de socialdemokrater som lever allt längre från den verklighet riktiga arbetare tvingas leva i och inte minst de hårt arbetande män och kvinnor som efter ett långt yrkesliv varken har egen bostad eller råd med mat.

Den här tweeten har samma ironiska och raljerande ton som många välmående socialdemokrater håller sig med.

Vad Eliasson egentligen åsyftar är att högavlönade inte behöver de skattesänkningar som Moderaterna och Kristdemokraterna aviserat till årsskiftet. Kan så vara, men dessa högavlönade behöver väl knappast heller tillgång till föräldrapeng och andra förmåner? Det mest intressanta är varför Jan Eliasson anser att kulturen ska klara sig från besparingar? Varför ska riktiga arbetare betala för att adeln ska kunna gå på opera, teater och klassisk musik? Varför ska riktiga arbetare betala för de som vill gå på museum när de själva måste betala för att gå på bio eller en hockeymatch?

Dessutom skjuter Eliasson över målet när han påpekar att det inte behövs besparingar inom asylindustrin. Det är ju de facto den som gör att staten tvingas prioritera bort miljarder från andra områden, som gör att hemlösa och sjuka svenskar sätts i andra hand och som gör att hela det svenska samhället står inför en kollaps.

Så resonerar bara en socialdemokrat som inte längre förstår hur vanliga medborgare har det och som idag klippt banden med den klass han en gång tillhörde.

Roligt att läsa kommentarerna till tweeten.

9 thoughts on “Sosseadeln

 1. Vad var det han sa, Göran Persson, den som är satt i skuld är inte fri. Sen tog han ett lån och köpte en större lantegendom i Sörmland.
  Fast det lånet har han väl pytsat av, med tanke på hans inkomster sen han slutade som statsminister. Hustruns inkomster går väl inte heller av för hackor.

 2. Sosseadeln blir ju försörjda av de stackars arbetarna som får betala skyhöga medlemsavgifter till LO, medan de bättre betalda tjänstemännen brukar ha betydligt lägre fackföreningsavgifter.

 3. Mer solidarisk än Jan, är det väl svårt att bli som socialdemokrat?

  Man kan säga att han fick svar på tal, i kommentarerna.

 4. Dagens vidrigt hycklande och välgödda sosseadel vet inte vad arbete är och kan definitivt inte stava till ordet jobb !

 5. Sosse eliten har alltid skott sig själva främst. Dom mindre besuttna ägnar man inte ens en tanke. Ett tydligt exempel är FATTIGPENSIONÄRER!

 6. Jag har för mig att jag läste att någon så kallad expert tyckte att Talmannen kunde föreslå Eliasson till statsminister efter som han har ett stort folkligt stöd enligt honom? eller var det Dan Eliasson?

 7. ”Det tar 3 GENERATIONER att FOSTRA en GENTLEMAN”, d.v.s att ALLA små påvar, UPPKOMLINGAR, ”små människor” utnyttjar allt de kan som de inte fått och UNNAR SIG ALLT för det ”är de VÄRDA” anser de. Hänsynslöst och inte en tanke på konsekvenser av sitt handlande. Bara JAG, JAG, JAG.
  Dessa OUPPFOSTRADE/LAGLÖSA PERSONER är att likställa med de KRIMINELLA som sitter i våra fängelser och BORDE GÖRA dem SÄLLSKAP där.

  • Varför skulle han göra det när du och alla andra svenkar får stå för fiolerna
   Han är ju äkta sozze sprungen ur sozialismen
   Läs George Orwells Djurfarmen så förstår du vad som händer med Sverige

Kommentera