Mindre utsläpp med kärnkraft än med vind- och vattenkraft


KLIMAT & MILJÖ. Enligt Vattenfalls livscykelanalys, vilken är ISO-certifierad och granskad av tredje part, ger både vatten- och vindkraft upphov till högre koldioxidutsläpp än kärnkraft. En livscykelanalys är inte baserad endast på elproduktion utan sammanfattar den totala miljö- och klimatpåverkan olika energislag har, rapporterar UNT.se

Hela livscykeln innefattas, konstruktion, montering, elproduktion och omhändertagande av avfall. Vissa energikällor medför som högst koldioxidutsläpp vid konstruktionen, medan andra avger som mest utsläpp vid själva elproduktionen.

Alla tre energislagen medför ett jämförelsevis lågt koldioxidutsläpp och av de tre är kärnkraft det energislag som avger lägst. Per KWh avger kärnkraft 5 g CO2, vattenkraft 9 g CO2 och vindkraft 15 g CO2. Tar vi även hänsyn till miljöfaktorer är det känt att vattenkraft har en stor skadlig miljöpåverkan på naturen då hela landskap förändras och onormala vattennivåer förändrar ekosystemet och förstör flera fiskarters vandringar.

-Pettersson har inte missat att ekologiska grödor har större klimatpåverkan än konventionell mat, orsaken är att ekologisk mat kräver mer areal vid produktion, men eftersom jag här hänsynsfull så räcker det nog med kärnkraften idag…

Så är ser det ut i Kontrollrummet nu den 14 december 2018 kl.16:00

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


4 responses to “Mindre utsläpp med kärnkraft än med vind- och vattenkraft

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: