Mindre utsläpp med kärnkraft än med vind- och vattenkraft

KLIMAT & MILJÖ. Enligt Vattenfalls livscykelanalys, vilken är ISO-certifierad och granskad av tredje part, ger både vatten- och vindkraft upphov till högre koldioxidutsläpp än kärnkraft. En livscykelanalys är inte baserad endast på elproduktion utan sammanfattar den totala miljö- och klimatpåverkan olika energislag har, rapporterar UNT.se

Hela livscykeln innefattas, konstruktion, montering, elproduktion och omhändertagande av avfall. Vissa energikällor medför som högst koldioxidutsläpp vid konstruktionen, medan andra avger som mest utsläpp vid själva elproduktionen.

Alla tre energislagen medför ett jämförelsevis lågt koldioxidutsläpp och av de tre är kärnkraft det energislag som avger lägst. Per KWh avger kärnkraft 5 g CO2, vattenkraft 9 g CO2 och vindkraft 15 g CO2. Tar vi även hänsyn till miljöfaktorer är det känt att vattenkraft har en stor skadlig miljöpåverkan på naturen då hela landskap förändras och onormala vattennivåer förändrar ekosystemet och förstör flera fiskarters vandringar.

-Pettersson har inte missat att ekologiska grödor har större klimatpåverkan än konventionell mat, orsaken är att ekologisk mat kräver mer areal vid produktion, men eftersom jag här hänsynsfull så räcker det nog med kärnkraften idag…

Så är ser det ut i Kontrollrummet nu den 14 december 2018 kl.16:00

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

4 thoughts on “Mindre utsläpp med kärnkraft än med vind- och vattenkraft

  1. Billig och tillförlitlig kärnkraft skall bort. Så att landet blir mycket sårbart Vind och solkraft i norra Europa är opolitligt till skillnad på kärnkraft.

  2. Det är så klart korrekt. Tyvärr så styrs inte Europas energiteknologi av rationella, sakliga och kunniga personer. Det är röd-gröna stollar som bestämmer över hela lijen nu och det leder självklart till Europas totala kollaps.
    Så är det, brillanta generationer skapar imperier. Oduglingar, försörjda av rikedomen, tar sedan över och så kollapsar det hela.

Kommentera