Tidigare m-politiker får miljoner i fallskärm

INRIKES. Den moderate politikern Hillevi Engström, som var riksdagsledamot 2002-2015 och några år även arbetsmarknads- och biståndsminister vid skilda tillfällen slutade i riksdagen i  januari 2015.

I mars 2015 tillträdde Engström som kommundirektör för Upplands Väsby kommun. Hon lämnade för ett regeringsuppdrag 2016 och anställdes sedan på nytt av det rödgröna majoritetsstyret 1 januari 2017.

Socialdemokraten Mathias Bohman som då var kommunstyrelsens ordförande skrev under avtalet, rapporterar Mitti. 

Uppsägningslön, avgångsvederlag, tjänstepension och innestående semester uppgår tillsammans i ett värde på 2.160. 000 kronor.

S gruppledare Mathias Bohman säger att han ”förstår att det sticker i ögonen när man tittar på klumpsumman”. Han menar dock att villkoren kan förklaras med att tjänsten inte omfattas av lagen om anställningsskydd – och med att kommunen måste kunna konkurrera med andra arbetsgivare när man rekryterar toppchefer.

-Pettersson trodde att höga chefer hade hög lön för att de inte omfattas av lagen om anställningsskydd, nu har de både hög lön och avgångsvederlag i fantasiklassen. Summan ger minst 60.000 extra per månad Hillevi Engström arbetat.

 • Hillevi Engströms lön var 120.000 i månaden.
 • Engström hade sex månaders uppsägningstid.
 • Engström får utöver uppsägningslön, tolv månaders lön i avgångsvederlag.
 • Socialdemokrater och moderater är överens. Det är så här det brukar gå till!
 • Var inte rädda, det är inte riktiga pengar, bara skattepengar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 thoughts on “Tidigare m-politiker får miljoner i fallskärm

 1. Hon har ju varit minister i två vitt skilda områden, Arbetsmarknad och bistånd, så Polisutbildningen måste ha varit väldigt omfattande tidigare. Hon är ju Polis! Eller så är det vanliga ryggdunkadet hos den nya adeln.

 2. Fick hon sparken för att hon inte klarad jobbet eller fick hon insyn i allt mygel som pågick bakom kulisserna och inte accepterade det.
  Har hon ingått i Fredrik Reinfeldts regering så måste hon vara extremt följsam och hoppa när husse säger hoppa och ligga när husse säger ligg.

 3. Och hon gör det med lagstiftarnas goda minne och välsignelse. Vet inte om något parti (mer än V faktiskt – även en blind höna…) velat ändra på dessa sjuka regler.

 4. Det är skamligt hur POLITIKER behandlar MÄNNISKOR.
  Dom som arbetar i det här landet har bara en bråkdel i lön mot dom som bara sitter och spelar kort och super samt åker jorden runt på fester som dom som arbetar betalar. Tänk om alla skulle ha lön efter prestation, då skulle politiker få betala rätt mycket för sitt jobb.

 5. I sådana frågor är det tydligen jättelätt att snabbt träffa generösa blocköverskridande fallskärmsöverenskommelser.

  Men regeringsbildandet dras i långbänk i månader utan att partierna lyckats nå någon / några hållbara uppgörelser för styrning av hela landet.

 6. Det är därför de kallas den politiska adeln. De gör vad de vill med våra skattepengar.
  När det gäller skola vård och omsorg finns det begränsningar i hur mycket det får kosta. Politikerlöner, inga begränsningar i vad det får kosta.
  Vi svenskar är så fogliga. Vi skulle göra som vänsterextrimisterna, ut och kasta sten och slå folk.

Kommentera