Bränderna hotar Parisavtalets koldioxidutsläpp

KLIMAT. Som ni vet brinner det rejält i Kalifornien, bränderna leder till rejäla koldioxidutsläpp. Förra året brann det också rejält i Kalifornien, det finns studier som hävdar att den stora branden som rasade i delstaten förra året gav upphov till lika stora koldioxidutsläpp under en vecka som alla bilar och lastbilar gör i delstaten under ett år, enligt BBC. 

I Kalifornien finns det ungefär 16,5 miljoner registrerade bilar, omräknat till svenska förhållanden innebär det att en veckas bränder i Kalifornien släpper ut lika mycket koldioxid som alla Sveriges bilar släpper ut på 3,5 år.

Och som ni vet brinner det värre i Kalifornien i år, sedan brinner det varje år, det brinner av misstag och det eldas, jag var i Indien en gång, där eldades det sopor på varje gård, det eldas i Afrika, det bränns skogar i Afrika och Sydamerika. I Asien eldas det, på oljefälten brinner det mängder varje dag.

Titta på bilden från Nasa nedan, den övre är från Centralafrika i juni 2018, det är svårt att hitta en plats där det inte brinner, det brinner lika mycket varje år. Säsongvis sätter bönderna eld på resterna av gamla grödor för att befria dem från de kvarvarande torra gräset och halmen. Denna åtgärd hjälper också tillbaka växtnäring till marken för att säkerställa en bra gröda under nästa säsong. Endast i Angola har Global Forest Watch-webbplatsen räknat 67.162 bränder under en vecka i juni. I Zambia 21.034, och i Demokratiska republiken Kongo 141.828. Det är ungefär en fjärdedel av en miljon bränder i Afrika för närvarande.

Bilden nedan från Nasa över centrala Afrika är tagen den 29 oktober 2018.

-Pettersson funderar på om en miljard indier eldar sopor, flera hundra miljoner afrikaner eldar gräs och sopor, sydamerikaner, kineser, araber, australiensare, alla eldar, till det kommer skogsbränder, anlagda bränder, olje- och gasriggar, kort sagt det brinner överallt.

Tror någon att vi räddar klimatet genom att höja dieselskatten för svenska glesbygdsbor? 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

12 thoughts on “Bränderna hotar Parisavtalets koldioxidutsläpp

 1. Fransmän skall blockera alla bensinmack nu på lördag p g a hotet om höjd bränsle ! I Sverige knyter man näven i fickan och svär och super .Dags att vakna alla !

 2. Och i Stockholm har MP fått för sig att miljöcertifiera en gata,Hornsgatan på Södermalm. Det är bidraget till att förbättra luften.
  Som det skulle hjälpa att stänga en gata för dubbdäck och tvinga oss bilister på tjänst åka runt på smågatorna och belasta de. Polisen är på vakt varje dag i korsningen Ringvägen,Hornsgatan .Massor med poliser!
  Undrar varför dieselskatten inte tas bort, då min bil väger ett antal x kilon . All vikt över bilens beskattas , verkar som skattmasen räknar med att man åker varje dag med full last som överstiger bilens vikt. Det är det som är en onödig kostnad, när man åker oftast som med kanske 20 kg varor i mitt fall och tvingas betala hutlöst med skatt för diesel. Diesel är dessutom mycket bättre för miljön än vanlig bensin, då det delvis drar mycket mindre i stadstrafiken. Hälften så mycket som bensin.
  Klimatbluffen är ett faktum.Det behövs inga forskningspengar i miljarder, när ingen talar om just det som står i artikeln och det som jag hävdar.

 3. Hmmm… Trump tog USA ut ur parisavtalet. Eller om man ska vara noga så hade inte USA undertecknat det även om kenyanen hade satt sin signatur under det då senaten inte hade prövat och godkänt det.

  Kalifornien och dess guvernör Jerry Brown har sagt att de tänker ansluta sig till det avtal som lägger lock över västvärlden som samtidigt ska betala ett par biljoner dollar för det. Indien och Kina får dock fortsätta med att öka sina utsläpp av koldioxid. Nu har jag inte gått på bluffen när det gäller koldioxid men utsläpp handlar inte bara om det utan en hel del andra för lokalbefolkningen skadliga ämnen som dessutom kan sprida sig till andra länder och regioner.

  Så kalifornierna får väl börja med flintabilar.

 4. Vilken fantasi dom har ,det gäller att hitta på så mycket som möjligt för att få behålla sitt miljöjobb.

  • Just nu så söker de alla möjligheter att HÖJA skatten mera på disel, bensin, el och annat de kan hitta på !
   Helst ska det drabba glesbygderna runt om i Sverige så de ska drivas in i alla städer som redan är överbefolkade ……

Kommentera