Fyra år och 26 utredningar gav ingen förbättring

MYNDIGHETSSVERIGE. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 där släckningsarbete och samarbeten fungerade mindre bra liksom det kom fram att utrustningen var undermålig tillsattes utredningar, inte en, två eller tre. Det blev hela 26 stycken som talade om samma sak, brist på samarbete och dålig utrusning

I somras rasade det flera stora bränder i vårt land och lärdomen från dem är att aktörerna inte reagerade tillräckligt snabbt, inte samarbetade riktigt och att det är brister i utrustningen.

2014 diskuterades om vi skulle skaffa brandbekämpningsplan eller helikoptrar, hur myndigheter ska kunna samarbeta på bästa sätt osv.

2018 diskuteras samma sak…

-Pettersson menar att det är ett systemfel i Sverige. Inte bara när det gäller brandbekämpning utan i hela myndighets-Sverige. Polis, sjukvård, skola, allt. Pengar måste finnas i landet med bland världens högsta skatter, det är något annat…

Jag tänker på Axel Oxenstierna som renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Idag har vi en ny sorts adel…

Två svenskar – en byggde upp och en rev ned

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

4 thoughts on “Fyra år och 26 utredningar gav ingen förbättring

  1. Pettersson är nog sanningen på spåret, det är dock mycket tråkigt att det eventuellt är förbjudet att söka, diskutera och undersöka sanningen. Det verkar i varje fall vara så i många fall.

  2. Det blir garanterat mycket bättre nu när brandmännen skall straffbeskattas om de tagit emot en torr macka eller sovit i ett sladdrigt tält.

    Någon måtta måste det ju vara på de fräcka utsugarna som trott sig kunna sko sig och leva gott på något så simpelt som att stå med en brandslang i handen.

    Nej om en macka skall vara gratis, fri och skattefri då krävs att du gör en riktig samhällsnyttig insats som exempelvis tjuv, mördare eller våldtäktsman.

  3. Mycket av denna galna byråkrati tror jag beror på avundsjuka som resulterar i att den eller de som kan saken bäst inte får igenom sina saker bara för att de sämre intellektuellt utrustade SKA vara med och bestämma, bara för sakens skull!
    Inför sk Absolut Monarki istället med en vis konung vid rodret och som ser till landets och Svenska folkets bästa! Innan muselmanerna tar över helt!

Kommentera