Den stora skogsbranden


Uppdaterad 2014-08-08:

Det bidde en tummetott som det står i sagan. Efter Felfria Fredriks besök på brandplatsen så har svenska folket fått löfte om en utredning när det gäller behovet av brandsläckningsplan. Ett gammalt känt byråkrattrick för att skjuta frågan förbi valet och sedan låta den dö sotdöden.

Lusharpan skulle rekommendera Felfria Fredrik att fråga de drabbade i området om de tycker att det behövs en utredning. Och varför inte starta en utredning om svenska försvaret på en gång för att se om det behövs med anledning av alla pågående krig eller om vi kan lägga ner det helt och ösa in pengarna i invandringsindustrin.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Uppdaterad 2014-08-06:

Bland våra framsynta och kloka politiker framförs det nu förslag på att Sverige ska köpa in två brandbekämpningsplan. Det är MP som tar tillfället i akt och försöker knipa några billiga politiska poäng på människors olycka.

Lusharpan kan bara konstatera att anskaffningskostnaden för två sådana flygplan vida överstiger det som Kustbevakningen ska skäras ner med, så nu undrar man bara vilka skattehöjningar eller neddragningar av välfärden som blir resultatet om förslaget genomförs. En sak är i alla fall säker. Några neddragningar av svensk invandringsindustri kommer det inte att bli.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Det har väl knappast undgått någon att det pågår en stor skogsbrand i Västmanland. Hittills har man fått ett dödsfall. Branden är fortfarande inte underkontroll och för Lusharpan är det ännu ett exempel i den långa raden av nedrustningsåtgärder som våra politiker medvetet utsatt det här landet för under de senaste decennierna.

För ett antal år sedan så hade Sverige två brandbekämpningsplan på prov för att göra en utvärdering. Ett flygplan har en helt annan kapacitet att transportera vatten än en helikopter och ger avsevärt större effekt vid brandbekämpning. Men det blev ingen affär. Våra politiker tyckte att det var för dyrt.

Resultatet visar sig nu. Man får inte branden under kontroll och tvingas låna in brandbekämpningsplan från Frankrike och Italien. Det är precis som med svenska försvaret. Skulle det hända något så skulle vi inte klara oss själva.

Man undrar hur våra politiker tänker. Det är åt h-e med brandförsvaret och det militära försvaret är nedrustat. Det gäller även vår sjukvård och äldrevård. Vi har inte råd att ha rättsläkare i jour över helgerna och vår kustbevakning ska bantas till obefintlighet. Vår skola är ett skämt och hela vårt järnvägssystem håller på att rasa ihop. Våra landsvägstransporter tas över av utländska åkare och utländska torgförsäljare slipper redovisning, men inte de svenska.

Och som grädden på moset ska vi tvingas, ja verkligen tvingas, ta emot ungefär 650.000 utomeuropeiska invandrare till de närmsta 5 åren. Om den ”norska kalkylen” stämmer så innebär de här människorna en framtida kostnad på 2925 miljarder kronor. Vilka neddragningar av vår välfärd ska betala detta ??

Det verkar som om samtliga politiker, utom ett parti, helt har förlorat förståndet. Vem har gett dem mandat att köra det här landet i botten ??  Inte Lusharpan i vart fall. Det finns som bekant bara ett område som är fredat och det är svensk invandringsindustri. Hur många brandbekämpningsplan hade det här landet kunnat kosta på sig om vi inte haft de här galenskaperna.

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.


32 responses to “Den stora skogsbranden

 • Stefan i Std

  Dags för lite nattlig Ad hominem 🙂

  Det är märkligt att regeringen inte insett att den stora resursen finns
  ”in the house” så att säga, nämligen Karin Enström vår försvarsminister och vår demokratiminister Birgitta Ohlsson

  Karin Enström har en imponerande uppsättning incisiver (framtänder) och bör kunna avverka träd för brandgator mycket snabbt och effektivt.

  Birgitta Ohlssons plågsamma svada borde användas för att tömma katastrofområdet på friskt syre och därmed kväva branden

  Utnyttja dessa resurser för bövelen!

  Gilla

 • mopsen

  1) En landshövding – minns inte namnet – fick i uppdrag att utreda brandförsvaret. Han lämnade utredningen med konkreta förslag för sju (7 år sedan). I princip hände ingenting.
  2) Ryssarna erbjöd tidigt sig att sända ett vattenbombningsplan typ Il-76, som lastar 40 kubikmeter släckvätska, vilket släcker 1,5 kvadratkilometer. Planet kunde vara på plats inom några timmar. Vid behov var man från rysk sida beredd att understödja med ytterligare en Il-76. Erbjudandet avböjdes.
  3) Flyg rekvirerades från Frankrike och Italien. Sammanlagt fyra Bombardier, som vardera tar 6 kubikmeter vatten. De behövde lika många dygn, som det skulle ta för ryssarna att vara på plats.
  4) Släckningsflyget opererar från Irsta flygplats utanför Västerås. Denna och ett stort antal andra regionala flygplatser vill MP lägga ner. Var skall då brandbekämpningsflyg baseras vid insatser?
  5) 2013 såldes 10 st Vertolhelikoptrar lämpade för vattenbombning till ett kanadensiskt företag, som använder dem för brandbekämpning i USA.
  De Black-Hawk helikoptrar, som nu räddar liv i Västmanland, ville MP inte köpa. Vattenbombningsplan har testats i Sverige, men regeringen tyckte att ett köp skulle vara för dyrt.
  6) Före värnpliktens suspension skulle åldersklasserna från I 1 Svea livgarde (Stockholm-Kungsängen), I 13 Dalregementet (Falun) och I 14 Hälsinge regemente (Gävle) samt S 1 Upplands regemente (Enköping) ha kunnat sättas in med sammanlagt över 1.000 man organiserade och ledda av befäl.
  7) Enligt uppgift ingår 20 man ur Hemvärnet i släckningsstyrkan. Trovärdiga uppgifter anger att Hemvärnet skall minskas 2015.
  8) Myndigheten för Samhällsberedskap lägger pengarna på genusutbildning och jämställdhet istället för brandskyddsutbildning och stöd till materielanskaffning. Faktum är att den tunga tjänsten i skogsbrandsbekämpning utförs av medelålders vita män, som Åsa Romson (MP) avskyr.
  9) En maskinförare upptäckte att gnistbildning från hans skogsmaskin hade startat brand. Han sökte släcka, men lyckades inte utan larmade då brandförsvaret. Reaktionen hämmades av bristande resurser. Det tog tid, men branden hade inget tålamod med det. Det som från början var en liten skogsbrand, kom till följd av torka, blåst och insats av otillräckliga släckningsresurser, att utvecklas till en katastrofal storbrand.
  10. Det var inte regeringen som startade branden, men de bär ansvaret för att ha avvecklat de resurser, som i tid skulle ha kunnat hejda katastrofen.

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   Tack för all din fakta i ärendet Mopsen…Har länge saknat dig och din tidigare blogg…Känner väl igen dina kämpatakter,och önskar att du orkar strida länge än,för vårt skadeskjutna land.

   Gilla

  • Stefan i Std

   Jag är fullständigt enig i allt du skriver och tackar dessutom för all fakta. Men jag kan inte låta bli att agera djävulens advokat och argumentera som Åsna Rommel här 🙂

   ”Faktum är att den tunga tjänsten i skogsbrandsbekämpning utförs av medelålders vita män, som Åsa Romson (MP) avskyr.”

   Åsna Rommel:
   – Ja men det är ju medelålders vita män som orsakade branden. Då är det inte mer än rätt att dom släcker den också.

   -?

   Man skall alltid vara förberedd på de mest idiotiska svaren och kunna besvara dem lika genialt 🙂

   Gilla

 • Stefan i Std

  Skälet till att Fredrik Reinfeldts närvaro senarelades är sannolikt på grund av följande.

  Räddningsledningen bedömde att Statsministerns och Alliansens träskallar var på tok för lättantändliga och kunde därmed äventyra släckningsarbetet.

  Men det står inte att läsa i en tidning nära dig 🙂

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   För PK-organen kom storbranden lämpligt i tid,liksom årets festival i Odense.Nu kan man fylla sina spalter med detta,och slipper befatta sig med IS arabiska terrorister.
   T.o.m. inbördeskriget i Ukraina som EU är skyldiga till,har nu kommit i skymundan.
   Ja inte ens det handelsembargo som Ryssland nu infört,och som kostar Europa billioner Euro,finns endast minimal plats för.
   Tala om att branden kom som en hjälpare i nöden !

   Gilla

   • Stefan i Std

    Jag är också lite orolig för att PK-organen skall dra denna händelse i långbänk gärna till efter valet. Då slipper man ta i den brännheta potatisen som heter asyl och migration.

    Tråkigt men sant!

    Gilla

 • angelicaplacet

  Det känns nästan lite efterblivet av en regering som dyker upp efter en vecka vid en storbrand och undrar hur det är.

  Gilla

 • Lena

  Canadairs Lac de St Cassien södra Frankrike in action !

  Gilla

 • Stefan i Std

  ”För ett antal år sedan så hade Sverige två brandbekämpningsplan på prov för att göra en utvärdering. Ett flygplan har en helt annan kapacitet att transportera vatten än en helikopter och ger avsevärt större effekt vid brandbekämpning. Men det blev ingen affär. Våra politiker tyckte att det var för dyrt.”

  Och att köpa in flygplan tillsammans med Norge och Finland som också har stora skogsarealer var det ingen som tänkte på? Dessa plan skulle kunna placeras strategiskt! Östersund?

  Men i ett land som består av så mycket skog verkar träskalle vara en förutsättning för höga poster (läs Reinfeldt m.m.)

  Gilla

 • Olli Rein

  Har de inga invällare i Norbergs och närliggande orters brandmanskap. Detta var ju ett prioriterat område, där invällare skulle kvoteras in. Fick dem inga till att vara brandmän heller?

  Gilla

  • Gruvmor

   Det finns en massa starka unga afrikanska män häromkring men i alla falla Stråssa-asylanterna har fullt upp med att städa i sina kök, efter ännu en parasitbekämpning av Nomor, Anticimex el motsv firma. Så de skulle inte hinna.

   Gilla

 • Olli Rein

  Här skulle ju den man som vill ha en samordnad försäkring vara med och styra och ställa, då våra högsta höns inte längre bryr sig om sånt som händer i verkligheten. Men jag tror inte att den här mannen har något att komma med annat en några streck på ett papper, även om nu han inte är analfabet.
  https://petterssonsblogg.se/2013/07/27/det-ar-dags-att-infora-en-samlad-arbetslivsforsakring/

  Gilla

 • allemand

  Dessutom skall man komma ihåg att länsstyrelserna har dragit in på brandflyget ordentligt. De flyg som för en billig penning(frivilligt) fanns för att upptäcka just skogsbränder.

  Gilla

 • Uppgiven

  Hur mycket har heltids och deltidsbrandkåren minskats i brandens närhet de sista 10 åren?
  Här på orten försvann deltidarna för 20-30 år sedan, grannorten har länge kämpat med att först få tag på deltidare, och sedan få pengar att betala dem. Även materialet har varit föremål för besparingar, uttjänt material på närmre större heltidsstationer har skeppats ut i buskarna när nytt köpts. Om det inte duger på en större station, varför skulle det duga på en mindre?

  Staten har ett stort ansvar här tycker jag, för hur få tag på deltidare om inga finns i det direkta närområdet under dagtid då de tvingats söka jobb längre och längre bort från orten?

  Gilla

  • Stenbock

   @Uppgiven:
   Underskriver allt du plitat ner liksom Lusharpans inlägg..
   Det enda lilla jag vill tillägga är,att värnplikten avskaffats och därmed en reserv,som kunde ingått i nuvarande bekämpningen i Västmanland.
   Som ung soldat under början av 60-talet var jag,och kanske ytterligare 100-tals soldater utkommenderade till en skogsbrand i Tönnersjö..Glömmer aldrig hur elden via trädtopparna bredde ut sig i det torra vädret.Men med en duktig brandberedskap,var det hela inringat och släkt inom några dagar…

   Gilla

  • Uppgiven

   Ett exempel i mängden.

   http://www.dalademokraten.se/dalarna/ludvika/i-juni-kan-fredriksberg-sta-utan-deltidsbrandkar

   ”– Vi går på knäna och behöver hjälp! Så drastiskt uttrycker sig Marie Jansson och Mathias Rosén när det gäller deltidskåren på räddningstjänsten i Fredriksberg. Uteblir hjälpen tvingas de säga upp sig från kåren. I juni kan därför den lilla bygden stå utan brandmän.”

   Gilla

 • ossie

  Löven ska dit. Vad har han där att göra ? Ska han fiska röster ? Nåt annat kan väl inte han bidra med.

  Gilla

 • nisse

  Jag har nästan gett upp Sverige kommer att bli ett muslimskt land om inte det sker en dramatisk ändring i valresultatet 2014 att 7klövern förlorar med en jävla massa % Det är enda räddningen för Sverige som nation !

  Gilla

  • Matts Wijkborn

   Du får gärna förklara vad skogsbranden med muslimer att göra

   Gilla

   • Olli Rein

    Matts låt oss säga så här. Muslimerna är minst lika misstänkta som någon annan, eftersom de är människor och kan konsten att göra upp eld.
    Sedan talar nog statistiken, om det nu finns någon, för att de gör upp eld betydligt oftare än de flesta andra, så inte kan de uteslutas när brandorsaken ska utredas. Men det kan ingen annan grupp eller enskild människa heller.
    Eller har du någon särskild i åtanke så kan du kontakta Salapolisen på telefon 11414.

    Gilla

   • Stefan i Std

    Dem är en större plåga och katastrof än en gigantisk skogsbrand. När vi släckt skogasbranden tar vi sedan itu med muslimerna.

    IS verkar föredra en viss taktik mot kristna i Irak. Vi bör nöja oss med att sparka ut muslimerna ur landet med kraftfulla instruktioner om att INTE återvända till Norden

    De som trotsar och återvänder till kommer att mötas av vrede dem inte sett maken till!

    Gilla

 • Elaka gubben

  Enligt Eponerat har ”flyktingarna”evakuerats från Norberg.
  Ja ja,så har det ju alltid varit att viktiga personer evakueras
  från krisområden.

  Gilla

  • Eva A A

   Mmmm, men som någon kommenterade: det kan ju också vara av omtanke av Norbergsborna, så att de har sina ägodelar kvar, och inte deras hem blir plundrade.

   Gilla

  • FruSvensson

   Kan branden ha startat på deras boende….?

   Gilla

  • kjelle

   Ska man utgå från att du tycker de ska vara kvar och brinna inne???

   Gilla

   • Stenbock

    Man kan vända på din fråga…Har nu de styrande i årtionden, eftersatt vårt brandskydd och prioriterat massinvandringen.
    Skall då de importerade,i första hand räddas före de bofasta, när katastrofer som den i Västmanland inträffar ?

    Gilla

   • Olli Rein

    Har de ingen egen självbevarelsedrift? De har ju enligt egen utsago flytt från brinnande städer och ett land i krig. Vad är då denna brand i jämförelse med fullt krig?

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: