Somalisk miljöpartist åtalas för grov penningtvätt

BROTTSLIGHET. I går inleddes rättegången mot somaliskan Saido Mohamed, tidigare stadspolitiker i Helsingfors för De gröna. Mohamed står åtalad för grov penningtvätt för att ha hjälpt sin syster att lura Finlands skattebetalare på motsvarande 450.000 SEK i en bidragsbluff som pågick under 10 års tid, enligt Ålands Nyheter.

Mohameds syster dömdes 2016 för grovt bedrägeri, för att ha lyft barnbidrag från Folkpensionsanstalten, FPA, under 10 års tid fast hon inte varit bosatt i Finland. Saido Mohamed berättade i rätten att deras tillvägagångssätt var att hon i Finland använde sin systers bankkort för att ta ut pengarna för att sedan skicka dem vidare.

Enligt åtalet hade Mohamed inte bara lurat Finlands skattebetalare, utan också sin syster, som aldrig såg röken av pengarna. Istället hade Mohamed behållit pengarna från bidragsbluffen och använt dem själv, enligt åklagaren.

Mohamed, som kom till Finland från Mogadishu 1992, utnämndes 2011 till årets kvinnliga flykting för hennes arbete med att ”inspirera unga människor som vill behålla sina diverse identiteter medan de genuint vill bli en del av det finska samhället”.

-Pettersson säger, även Finland mina vänner…

-Jag minns historien på bloggen år 2010 om De frånvarande fädernas folk – När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

17 thoughts on “Somalisk miljöpartist åtalas för grov penningtvätt

 1. Är det inte bara toppen av isberget i all flyktingkaos? Det tog bl.a. slut på ordinarie personnummer för 3 år sedan, så kontrollsiffrorna ändrades eller hur man nu fixade det? Dessutom har många under åren upptäckts med flera identiteter vilket gett parallella bidragsutbetalningar och hur stort är mörkertalet där för att nu inte tala om assistansfusket?

 2. Den misslyckade delen av importerna suger tydligen småpartierna åt sig.
  Nu en Somalier bland de Gröna aktivisterna,som utmärker sig. För några veckor sedan var det en Kalmar-islamist som representerar Centern,som satt och skrev lögner kring Thoralf Alfsson på FB ! I sistnämnda fallet var det inte första gång denne muslim spred lögner…..

 3. Lustigt att alla somalikvinnor i Sverige bär huvudbonader och ser ut som om de går på insulin ,tjocka kinder och runda ansikten , som fotboll. Mohamed i Finland ser i alla fall normal ut .Varför är alla i Sverige så mycket för heltäckande? Svar; de behöver inte skaffa arbete med sina uniformer. I Finland måste alla arbeta, då socialbidraget är så lågt.

 4. Läste om rättegången i Finland som var kalabalikartad Systrarna skriker och publiken skriker så att domaren hotade slänga ut dom största gaphalsarna Åklagaren kräver 10 mån villkorligt fängelse Mohammed har också fått sparken från sitt jobb

  • Villkorliga fängelsedomarna är nog inte så lite egentligen Prövotiderna är i allmänhet två år och om du gör något brott under prövotiden så träder fängelsestraffet i kraft Här är det inte frågan om skyddstillsyn inte

 5. I Sverige skulle myndigheter nysa åt saken.det har vi fått berkäftat många gånger om! I Finland fick hon sparken och en fängelsestraff är att vänta!

 6. I Finland hade man förr något som kallades för tukthus och där var det inte så trevligt att sitta av sitt straff, men tror dock att straffen är hårdare där än här i leklandet Sverige

 7. Stefan Löfven kommer att trösta Finland med …

  ”att Saido Mohamed blir en förtjänst för samhället lite längre fram”

 8. Tycker nog att de är lite snåla med bidragen i Finland om den stackars människan behövt hålla på så länge för ynka 450 000:- 🙁

  • Barnbidragets belopp enligt antal barn

   euro per månad
   För det första barnet 94,88
   För det andra barnet 104,84
   För det tredje barnet 133,79
   För det fjärde barnet 153,24
   För det femte och alla därpå följande barn 172,69

   Skulle vilja veta hur många barn hon har, då bidraget inte är särskilt högt . På tre år med 450 000 låter som hon har flera barn. Naturligtvis.

Kommentera