Grönland var varmare för 80 år sedan än idag


KLIMAT & MEDIA. Gamla bilder visar att glaciärerna på Grönland smälte mer på 1920- och 30-talen än de har gjort under de senaste tio åren. Den globala uppvärmningen gör att glaciärerna på planeten krymper. Varje år försvinner 134 miljarder ton is.

Nu visar det sig att isen på Grönland smälte lika mycket på 1920-talet, enligt norska  TV2. Bilder som finns på Köpenhamns universitet visar att isen på Grönland smälte på 1920 och 30-talet, sedan avstannade avsmältningen och isarna byggdes på igen under 1950 och 60-talen och nu smälter dom igen. Annan forskning visar att isen varit långt ifrån stabil de senaste 10.000 år.

Det positiva med forskningen är att isarna verkar återhämta sig relativt snabbt efter en värmeperiod, enligt Forskning.no.

Sveriges Radio skrev också om detta år 2010 och påpekade då att ett varmare klimat var en fördel för bönderna på Grönland, dessutom berättade SR att det kan ha varit helt isfritt på somrarna i Arktis under perioden 9000 till 5500 år sedan.

-Pettersson säger att det är svårt att veta, men är misstänksam mot ”experter” som tvärsäkert uttalar sig om den globala uppvärmningen och att den beror på koldioxidutsläppen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


6 responses to “Grönland var varmare för 80 år sedan än idag

 • Peter Skoglund

  Nationalsporten på Grönland är fotboll. Säger en del.

  Gilla

 • Urban Lindgren

  När vikingarna flyttade dit för drygt 1000 år sedan var klimatet riktigt behagligt på Grönland enl forskningen

  Gilla

 • Danne

  Kan rekommendera den eminenta danska motsvarigheten till smhi, http://www.dmi.dk/vejr/.

  Fri från profeter och hycklare, bara fakta som inte visar nåt som är i närheten av avisning. Jag har inget emot att vi förbrukar mindre av ändliga resurser, men alla tvära kast utan stabilitet irriterar mig.
  Det är bara 10 år sedan vi skulle köra på etanol, idag är det stendött.

  Sedan skulle vi köra på diesel och nu ska vi inte köra i städer, framsyntheten är urusel och det är vi konsumenter som hela tiden ska stå för notan, speciellt bilister.

  Såg att alliansen och mp ska regera ihop i Stockholm, med miljözonerna som gåva till mp.
  Dårarna i mp är tydligen bättre än SD, men lika barn leka bäst och alliansen är liksom S på fallrepet.

  Gilla

 • Turi

  I arktiska nordligaste delen av Norge har man hittat rester av tropiska fossila växter vilket visar på att området var tropiskt,…..alltså ett varmare klimat utan hjälp av bilar/flygplan osv…………………….
  https://www.livescience.com/52868-fossil-forests-norway.html

  Gilla

  • Argus

   Finns andra förklaringar: ”Skanderna, Skandinaviska fjällkedjan eller Fjällen, på finska Skandit, på norska Nordryggen, är en bergskedja som är en del av Kaledoniderna och bildades för cirka 400 miljoner år sedan.

   Kaledoniderna eller den Kaledoniska bergskedjan, är ett nederoderat bergskedja som omfattade delar av nordvästra Irland, bergsområdena i norra Skottland, Nordgrönland samt den Skandinaviska fjällkedjan till Spetsbergen.

   Appalacherna är en bergskedja i östra Nordamerika som sträcker sig från Kanada ner i USA.

   Appalacherna är den nordamerikanska delen av Kaledoniderna.” (Wikipedia)

   Vi har en kontinaltaldrift då den relativt hårda men tunna skorpan flyter omkring på det flytande inre. Det är visserligen inte mycket per år men multiplicera med 400 miljoner så rör det på sig. Den senaste superkontinenten. Pangaea, som delade upp sig i dagens kontinenter låg samlad runt ekvatorn.

   Med andra ord låg inte Nordkalotten där den ligger idag då fossilerna levde. Därmed inte sagt att de så kallade klimatforskarna har rätt. I mina ögon har de som bäst hittat en födkrok och är som sämst klimattalibaner.

   Gilla

   • Gringos

    Argus>jo men jordaxeln verkar också tydligen vilja röra på sig och de finns de som hävdar att den flyttat ca 26’o grader de senaste åren…därmed flyttas även magnetiska polen likaså,

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: