Kinas ’digitala’ totalitära experiment

av Gordon G. Chang  •  25 september, 2018

 • Kinas ”sociala poängsystem”, som ger varje person ett betyg som konstant uppdateras baserat på observerat beteende är utformat för att kontrollera uppförande genom att ge det regerande kommunistpartiet möjligheten att dela ut straff och belöningar. Den före detta vicedirektören för statsrådets forskningscentrum för utveckling menar att systemet ska leda till att ”misskrediterade personer blir bankrutt”.

 • Tjänstemän hindrade Liu Hu, en journalist, från att flyga för att han hade lågt betyg. Enligt Global Times, som kontrolleras av kommunistpartiet, hade myndigheterna från och med april 2018 hindrat individer från att ta på 11,4 miljoner flygresor och 4,25 miljoner resor med snabbtåg.
 • Kinesiska tjänstemän använder listorna för att bestämma mer än bara åtkomst till plan och tåg. ”Jag kan inte köpa fastighet. Mitt barn kan inte gå i privat skola”, sa Liu. ”Det känns som att listan hela tiden kontrollerar en.”

År 2020 planerar kinesiska tjänstemän att ha runt 626 miljoner övervakningskameror utspridda i hela landet. Dessa kameror kommer bland annat mata in information i ett nationellt ”socialt poängsystem”.

Detta system, när det är på plats om kanske två år, kommer att tilldela varje person i Kina ett betyg som konstant uppdateras baserat på observerat beteende. Till exempel kommer man om man går mot rött och det fångas på film få ett reducerat betyg.

Trots att tjänstemännen kanske hoppas på att folk inte längre kommer gå mot röd gubbe så verkar de ha mycket mer ondsinta ambitioner, såsom att se till att alla rättar sig efter Kommunistpartiets krav. Kort sagt ser det ut som att regeringen är fast beslutna att skapa det som The Economist kallade för ”världens första digitala totalitära stat”.

Det sociala poängsystemet kommer när det väl blivit fulländat säkerligen sträcka sig till utländska företag och individer.

Läs vidare

8 thoughts on “Kinas ’digitala’ totalitära experiment

 1. På sextio-talet behövdes ingen dator för samma verksamhet i Sverige.
  De med fel politiska åsikter markerades i kortlådan med en liten blomma i kanten på kortet.
  Det gällde på bostadsförmedlingen, arbetsförmedlingen och Sjukhuset.

 2. Ett presumtivt framtidsscenario även i vår socialfascistiska angiveri- och värdegrundsdiktatur, där samtliga korrekt chippade och vaccinerade medborgare småningom tvingas underkasta sig statens förmynderi och erfara såväl belöningar som bestraffningar för upproriskhet mot överheten.

  Den importerade kriminaliteten exkluderas givetvis från detta digitala övervakningssystem och kan även fortsättningsvis emotse rikliga dusörer från den allseende och allsmäktiga psykopatregimen.
  Ungefär som nu…
  Andreas.

 3. Jag ville skratta åt kineserna, men i nästa andetag inser jag att vi i Sverige blir pissade på både från höger, vänster, media och PK-maffian. Så frågan är om det inte är vi som är en diktatur?

Kommentera