Det fria ordet stoppat av Göteborgs stad

YTTRANDEFRIHET. Efter närmare ett år av förberedelser, massor med arbetstid och en hel del pengar nedlagt avbokar Göteborgs stad den Alternativa Bokmässan som planerats av Altermedia på Heden kommande helg. 

Under måndagen berättade P4 Göteborg att en alternativ bokmässa planerades i en paviljong på Heden under helgen samtidigt som den ordinarie mässan pågår i Svenska Mässan.

Förlaget Altermedia hade bokat platsen hos Göteborgs stad. Arrangör var bland andra Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Nya tider, den tidning som nekats tillträde till den ordinarie Bokmässan fanns med bland utställarna och var även sponsor.

Men nu har Göteborgs stad avbokat mässan.

Vi har mycket föreningsverksamheter bokade på Heden under helgerna och vi tycker inte det är förenligt med detta, säger Carola Hälltén, tillförordnad, enhetschef för lokalbokning och evenemangsbokning på Idrott- och fritidsförvaltningen.

-Pettersson säger att orsaken att stoppa mässan är trams. Göteborgs kommun skyller på säkerheten och polisen.

 • Har polisen abdikerat?
 • Ska vänsterpöbeln bestämma vad medborgarna ska tillåtas läsa?
 • Kom de på detta ett par dagar innan mässan öppnade?

Nya Tiders förlag AlternaMedia hade tänk visa sitt sortiment av böcker, och då inte minst nyheter som Anders Klarströms självbiografi Prima Victoria: Sverigedemokraterna 1988-1995 och den österrikiske identitären Martin Sellners instruktionsbok Identitär! Ett uppbrotts historia, allt till rabatterade priser.

Andra utställare är Katarina Magasin, nättidningen Samhällsnytt, Logik förlag, danska Trykkefrihedsselskapet och Den Danske Forening, välgörenhetsorganisationen Bona Fortuna som visar att det är bättre med hjälp på plats, Ingrid Carlqvist, konstnärerna Dan Park och Åke Blomdahl, föreningen Cui Bono, bloggarna Fri Konservativ och LexNoxa, med flera.

Föredrag och debatter kommer att inkludera opinionsbildare som Katerina Janouch, Lennart Matikainen, Kent Ekeroth, Chang Frick, Vávra Suk, Roger ”Salle” Sahlström, Stefan Torssell, Tania Groth, Bilyana Martinovski, Aia Fog, Pelle Neroth-Taylor, Bruce Bawer, Bianca Muratagic, Einar Askestad med flera.

Demokratin och yttrandefriheten är hotad i Sverige…

Läs mer Nya Tider

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Det fria ordet stoppat av Göteborgs stad

 1. Jag var tidig med att köpa biljett till denna bokmässa, främst för att jag inte är rädd för andras åsikter och vill att alla (även obekväma sådana) ska få lov att uttryckas. Är nu väldigt besviken på arrangören Altermedia, för vad har man gått ut med för information till sina kunder? Har inte hört ett pip ifrån dem att mässan är inställd. Det är en otroligt låg servicenivå då jag som kund ska behöva bli uppmärksammad om detta via Pettersonsblogg.

  Då jag handlade min biljett så var det en del hysch-hysch om var mässan skulle hållas. Information skulle lämnas i ett senare skede. Förvånad blev jag att höra att man redan under måndagen gick ut med information om platsen där mässan skulle hållas.

  Även om jag sedan kan ha starka synpunkter på att Göteborg stad fattar ett negativt beslut som påverkar mässan så får man inte heller vara så naiv att man förnekar att det mycket kan finnas ett hotbild mot mässan och dess föreläsare (Lars Vilks bl.a.) och därmed också dess besökare. Att då välja att lägga mässan i en paviljong på Heden är utomordentligt naivt, inkompetent och respektlöst av arrangören Altermedia. Det finns hur många andra lokaler som helst i Göteborg hade varit lämpligare i det avseendet. Men det är kanske viktigare för Altermedia att framstå som den mobbade än att faktiskt arrangera en bra (och säker) alternativ bokmässa?

 2. I DDR var det också förbjudet att publicera annat än kommunistiska alster… Även västerländsk musik var förhånad,och fanns knappast att köpa i handeln…
  Känner ni igen er i dagens Abzurdistan ?

 3. Ja vad kan vanliga människor göra? Jo man kan ge fan i att besöka den bokmässa där kändisarna står och slafsar i sig Rosevin och umgås med likasinnade, låt odemokratiska linslusar hålla på pch plaska i sin egen damm.

 4. Fy vad jag blir ledsen och arg över detta, som är ett avgörande bevis på att vi INTE bor i ett fritt land längre. Jag föreslog själv föt ett par år sedan att man skulle starta en egen mässa, tror det var ” den fria bokmässan” . Man finner inte ord, det är hemskt, helt enkelt.

 5. Det är säkerligen på grund av politiskt tryck från journalisterna i MSM, vänstern och flumliberalerna

Kommentera