Den värsta isen på 15 år i Arktis

KLIMAT & VÄDER. Den svenska isbrytaren Oden har på väg till Nordpolen stött på svåra isförhållanden och måste avbryta strax innan Nordpolen. Oden inledde färden från Svalbard för några veckor sedan.  

Kaptenen på isbrytaren Oden beskrev isförhållandena som de svåraste under de senaste femton åren.

I den kraftiga isen fanns det knappast några områden med öppet för att Oden skulle ta sig fram. Besättningen och de 40 forskarna ombord stod därmed inför situation att Nordpolen eventuellt inte kunde nås.

Men omkring 200 km före polen förbättrades situationen för Oden som mötte yngre, tunnare is i spåren av en rysk isbrytare som var i området några dagar tidigare.

Ungefär fyra kilometer från Nordpolen måste Oden dock ge upp på grund av kraftig is, rapporterar meereisportal.de.

Oden slog iskanten vid 82° N, Ytan på isen, 2018 ligger idag nära 2015, 2016, 2017 och över 2012. Men något mindre än 2013 och 2014. Läs HÄR.

Forskarna lyckades dock hitta lämplig is för sina studier, som de kommer att bedriva i Arktis de närmaste veckorna.

Medan forskarna och besättningen ombord noggrant observerade isförhållandena på sin resa, är det faktiska syftet med den svensk/amerikanska expeditionen att använda isbrytaren som en flytande forskningsstation nära Nordpolen.

Under en hel månad kommer forskargrupperna från många olika länder samla in data om atmosfären vid polen.

High North News

-Pettersson tycker det är märkligt att inte Miljö-mupparna och PK rapporterar om de värsta isförhållandena på 15 år vid polen nu när den varma sommaren berodde på klimatet…

Det är bara att konstatera att i Miljöpartiets värld beror värme på klimatet och kyla är väder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

12 thoughts on “Den värsta isen på 15 år i Arktis

  1. Lögnerna här är helt makalösa. 1. Oden kom till nordpolen. Lös deras blogg. 2. Northern news skriver i samma artikel ”Overall, however, the Arctic’s summer sea ice extent is again very small; the Oden hit the ice edge only at 82°N.”. 3. Samma källa har nyheter om rekordmånga passager med lastfartyg norr om ryssland. 4. Mer vederhäftiga källor som NOAA visar att julis isutbredning var 13 % under snittet för 1980-2010. Allt du skriver är alltså medveten lögn, taget ur sitt sammanhang, eller missförstånd. Grattis.

  2. Det går fort däruppe, från så gott som nedsmält is i hela Grönland och Arktis. Till den tjockaste isen på flera år. Vilka var det som sa något för tio år sedan, som tidningarna skrev om, att isarna i Arktis finns inte kvar vid den här tiden, Vasaloppet går inte att genomföra p.g.a.brist på snö o.s.v. Förra vintern var den snörikaste i manna minne, och nu är isarna så tjocka att isbrytare inte tar sig fram. Det snurrar på fort nu. En vargavinter på det här och Rockhammar och väder Per, får det jobbigt.

  3. Måste ju va den globala uppvärmningen , men detta kommer nog inte SVT nämna något om, Agronomen som dom brukar anlita som Expert kommer bara när det handlar om att skrämma upp folk. Förstår inte varför SVT inte använder sig av någon riktig Expert när dom är så säkra på att vi har klimatförändringar.

  4. Ja, istid betyder naturligtvis global uppvärmning enl. miljömupparna och vidhängande höjning av bensinskatten!
    Vi andra förstår bättre än så!

Kommentera