Forskare: svensken finns inte

VETENSKAP. Hälften av invånarna i en av Sveriges första städer, det vikingatida Sigtuna, var invandrare. Det visar en ny studie publicerad i vetenskapstidsskriften Current Biology. 

Studien, som är den största i sitt slag som gjorts i Sverige, bygger på analyser av lämningar från 38 personer som levde och dog i staden mellan cirka år 900 och 1 100, visar på en stor genetisk variation bland stadens invånare. Många tycks ha haft sitt ursprung i Norge, Danmark och södra Sverige, men även längre bort som Ukraina, Litauen och Centraleuropa.

Vid det formella grundandet, cirka år 980, blev Sigtuna en av Sveriges första egentliga städer. Under vikingatiden blev det en av Europas viktigaste handelsplatser – men få känner kanske till att samhället därför också blev högst internationellt.

– Den som ville göra någonting, arbeta sig upp inom kyrkan eller i politiken, var först tvungen att åka till Sigtuna. Det var som ett vikingatida skandinaviskt Shanghai eller London, säger Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet.

Många av lämningarna har kunnat härledas till Danmark, Norge och södra Sverige – men också längre bort som brittiska öarna, Ukraina, Litauen, norra Tyskland och andra delar av Centraleuropa.

– Folk rörde sig intensivt mellan populationshubbar som Riga, Kiev och Ribe i Danmark. 

-Pettersson som inte är vetenskapsman vill ändå påstå att detta är invandringspropaganda.

 • Häromdagen sändes Uppdrag granskning som kartlagt vilka det är som i tingsrätten dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren. Det var 843 fall under fem år, experterna skrek att det statistiska underlaget var för litet.
 • Nu påstås 38 personer undersökta under 200 år att svensken inte finns.
 • Undersökningen sker i dåtidens internationella metropol, det är ungefär som att idag låta Grand Hotells gäster representera befolkningen.
 • Det finns inget genetiskt svenskt säger forskaren, men kan konstaterat att människorna som undersöks kommit från Norge, Danmark, södra Sverige, brittiska öarna, Ukraina, Litauen, norra Tyskland och andra delar av Centraleuropa. Om det inte finns genetisk svenskar hur kan det gå att peka ut de andra? Har de hittat passen?

För meningen var väl inte att visa på att vikingarna var rörliga? Det tror jag de flesta av oss visste innan denna studie…

Svensken finns! Människor är inte lika. Vi formas olika av vår bakgrund, vår kultur, religion, klimat, sociala faktorer, språk och etnicitet. Vikingarna formades av att några få av dem reste och några få människor kom hit och arbetade utan bidrag.

Om vikingar på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

37 thoughts on “Forskare: svensken finns inte

 1. Vikingarna tog slavar och handlade med slavar.
  Så om det hittas lämningar efter både den ena och den andre är inget konstigt.
  Nationer och nationsgränser som man ser på det idag existerade heller inte på den tiden.

 2. Med populistiska utspel likt detta kan allt förklaras. Naturligtvis fanns det under den tidsperioden,inga fastlängda gränser med olika länder. Den dåtida befolkningen,uppdelades efter folkslag.Vi var ju ursprungligen germaner i norra Europa,fram tills Slawer och andra liknande folkgrupper invandrade från öster.
  Antagligen har författaren till denna “sensationella” upptäckt varit frånvarande,redan när detta förelästes om vid läroanstalten !

 3. Vad man kommit fram till är att när man öppnat ett antal gravar i Sigtuna och undersökt kropparna har man sett att de människorna kommer från flera andra länder.
  Att det inte skulle finnas finnas svenskar kan jag inte läsa någonstans.

  Att jämföra en sådan undersökning av kunniga forskare med våldtäktsundersökningen som användes Updrag Granskning går naturligtvis inte.
  Forskarna i Sigtuna har även undersökt förmänniskor tidigare och arbetar på en vetenskaplig grund och inte politisk.

  • Men vid de tidpunkterna du nämner Mia,var det inga val som lägligt
   passade in med upptäckten ! För något så när historiskt kunniga,är sådana rader som nu publiceras,rent av löjeväckande !
   Antingen vänder man sig till “nya befolkningen”,eller landets mindre skolade….

  • Mia:
   En del av den forskning som bedrivs sker med donationer , dock så står skattebetalarna för en annan del av forskningen.
   Såklart att den forskningen den som sker med skatteanslag, är tätt lierad med politiken.

   (Märkligt att de inte fann afrikanska stammar i gravarna, det vimlar av dessa i levande tillstånd i våra samhällen.)

   • Nja, nu levde neandertalarna för över 300.000 år sedan så det var nog inte de som grundade Sigtuna precis..

    Som nygift bodde jag ett par år i Sigtuna , men jag föredrar storstan framför en småstad upptäckte jag ganska snart.

 4. Kan bara finna uppgifter om 23 stycken lämningar i länken inte 38 som Pettersson uppger.
  i ofs bara bra eftersom endast 38 är redan på tok för lite att hänvisa till.
  Hela artikeln är bara en stor j…a propaganda artikel .
  Lars p

 5. Då är det för helete ännu angelägnare att det förbannade migrationsverket lär sig att sortera människor och skit. Skiten kan vi dumpa utanför Sveriges gränser. Människor som vill göra rätt för sig ska alltid vara välkomna till Sverige.

 6. Så fåniga de är! Det finns som sagt andra folk, men aldrig svenskar. Fattar inte hur man orkar trampa på sitt eget folk!

 7. “Hälften av invånarna i en av Sveriges första städer,..”
  Okej…

  Resten av vikingarna i Svearnas rike då?
  De som INTE bodde i städer som Sigtuna?

  Vilka jäkla idioter i så fall (om det nu var deras slutsats att “Svenskar inte finns”?)!
  Utgrävningen ger endast besked om vilka som råkade dö i Sigtuna under denna period. Det är sannolikt att de flesta andra på besök eller genomresa till slut dog hemmavid.
  Vilka dessa var säger begravningsplats i Sigtuna inget om.
  Man åkte inte precis till Sigtuna för att dö, eller hur?

  Precis som svenskarna idag, levde de flesta vikingar utanför “storstäderna”.
  Det kommer politikerna att bli varse i valresultat under det kommande valet.

 8. Svensken finns inte ?
  Nej, det behöver man inte vara Einstein för att inse, är bara att gå ut på stan i dagens trygga och heligt mångkulturella Sverige så ser man vart den s.k svensken tagit vägen eller kommer att ta vägen inom kort !

 9. Om jag inte är svensk, så tala då om för mig vad i h-e jag är för något. Ska jag kalla mig för jordbo kanske eftersom jag ändå, utan tvivel, är född på jorden?

  • Man ska nog i dagens Folkhem kalla sig för en öppenhjärtlig generös solidarisk kramgo mångkulturälskande EU-medborgare !
   Inte säga svensk, det klingar dåligt i mångas öron och kan anses som lite otäckt nationalistiskt.
   FY, FY !!!!!

 10. Det är riktigt att det inte fanns några svenskar i Sverige på den tiden eftersom Sverige som land inte var uppfunnet ännu. Riket bestod av ett flertal smårike som däremot hade stor kontakt med varandra via handel och konflikter. Riket Sverige kan därför sägas bestått av de intressesfärer där vikingarna mer eller mindre hade upprättat egna nordiska smårike.

  Av dessa intressesfärer var naturligtvis norden huvudsätet men även Kievriket i Ukraina, platser i Baltikum, England, Irland, Frankrike, Tyskland.

  Island, Färöarna och Grönland betraktades som vikingaland och är det än i dag även om Dessa platser fått självstyre i dag och att Grönland befolkats mer och mer av sitt ursprungsfolk. Vikingarna var dessutom i de Arabiska länderna och idkade handel, de kallade området för Särkland, De var först i Nordamerika, vilket kallades Vinland (Labradorhalvön, och här växte tydligen druvor vid denna tid). Man hade kontakt med Afrika som kallades Blåland och dess befolkning blåmän.

  Vikingarna lät sig även värvas av furstar i den tidens stormakt Rom och senare ÖstRom / Konstantinopel. Detta är bara ett litet urval av vikingarnas dåd. Att sen historielösa forskare av politiska skäl försöker förminska detta till intet är bara ett led i förnekandet av Sverige, och naturligtvis – Ett folk som rör sig så mycket i en tid då det var svårt att röra sig har naturligtvis även kontakt med andra folk vid sina egna handelscenter. Här bör man dock bemärka att ”forskaren” tydligen vare sig hittat DNA från Afrika eller MENA utan mer från de folk som i mer eller mindre utgjordes vikingarnas egen intressesfär, dvs vikingar men naturligtvis annat driftigt folk som velat idka handel (skall man handla så söker man sig till civiliserade människor med ett visst välstånd).

  Man kan således kalla platsen Sverige liksom platsen Norge och övriga platser i vikingarnas intressesfär för Vikingaland. De aktuella forskarna får ta på sig dummerjönsstruten och ställa sig i skamvrån.

  • En viktig detalj att minnas, är att delar av invånarna i handelshubarna (Sigtuna, Tuna selånger, Tuna Finska Viken, Visby, Kaupang Öland, För-Riga m fl) var individer med relativt lokal anknytning. När dessa dog, så fördes de av släkten till sina släkt-/gårdsgravfält för att få vila bland de sina. Detta gällde även kristna före ca 1250. Därför kommer många som gravläggs före 1250 i handelshubarna att uppvisa anknytningar långväga.

   En annan detalj är att det visat sig att Björköstaden varit i princip ett slavläger för specialproduktion. Hela denna anläggning har behövt omvärderas. Det finns t ex ingen “stadsvall” och vad man trott vara stadsvall, verkar snarare ha varit en “processionsväg” i kulten. De många gravarna pekar snarare på att platsen samtidigt varit en nekropol, d v s en gravplats dit döda utan direkt släktanknytning till Mälarområdet förts och gravlagts. Garnisonen har således varit väktare av specialslavar. Man har hittat 2 stormannagårdar, varav den ena kan vara säte för slavarnas “förman” (själv slav – men betrodd) och den andra säte för de styrandes representant, jarlen.

   Nu finns det ytterligare en “joker” i leken på ön, som bör undersökas vidare, Det handlar om Björkö Kyrkby. Studier anses peka på att denna plats varit ett storgods. Hur det nu är, kräver något 10-tal år av arkeologiska undersökningar för att avfärda eller fastställa.

   En intressant tanke är att Björköstaden successivt överges när Sigtuna successivt anläggs. I historiska dokument nämns ett “För-Sigtuna”, och logiken pekar enligt min mening på att Björköstaden en gång kallades Sigtuna (jmf att Uppsala blev Gamla Uppsala, när “Nya” Uppsala anlades). Opponenterna mot tanken brukar framföra att det finns en serie dokument, som snarare pekar ut Signhildsberg, som “För-Sigtuna”, men den platsen visar inte på någon stadslikhet, i bästa fall har det varit en officiell sätesgård för någon jarl etc (enl min mening). Nämnd serie med dokument har varit i kontakt med vissa storsvenska fanatiker i mitten av 1600-talet, vilka också är kända för att förfalska, “justera” etc i äldre dokument för att “visa upp Sveriges forna storhet”. När dessa fanatiker är inblandade, så ligger det kennlar begravna . . .

   De stadsliknande platser man identifierat inne i Mälarområdet, har samtliga visat sig vara slavproduktionsplatser. Även Sigtuna kan ha börjat på detta sätt, men sedan t ex övergått i en stödjepunkt för Romersk Katolsk mission (inom en region där majoritéten av de kristna – de flesta var ännu inte kristna – var bekännare av östkristendom under ett stift/biskop i “gamla” Uppsala). Den handelsplats, där verklig affärsverksamhet bedrevs, bör enligt min mening ha varit TÄLJE. Platsen är perfekt, då den sannolikt var omlastningsplats. Ser man till internationella dokument, så vet ALLA var Tälje är beläget, medan man vet att Sigtuna (dessförinnan “Birka”) existerar, men är osäkra på exakt belägenhet – det finns uppenbarligen också många samtida “Birka” (Begreppet “Birka” kräver en egen upphettad diskussion). Men Tälje vet alla makthavare/lärda av betydelse var platsen är belägen. Tälje är också beläget nära utmed den säkra handelsleden mellan Ladoga och Hedeby, medan alla platser inne i “Mälarviken” är en tidsödande omväg, såvida inte slutdestionationen finns där.
   Tälje är således en väldigt underskattad plats och borde ägnas omfattande arkeologisk uppmärksamhet, för att rädda de fåtaliga stycken av kunskap som fortfarande kan fås fram.

   • Somalier – NEJ! Araber – kanske enstaka – men osäkert!

    I mängder med gravhögar hittar man spår efter siden. Vanligen har detta tolkats som att nordborna, män och kvinnor, var fåfänga och gillade vackra kläder. Säkert gillade de vackra kläder, men frågan är om inte sidenet man hittar snarare är tecken på en krigares “utrustning”. En dåtida typ av dagens “säkerhetsväst” för “vardagsbruk”. Ett eller flera lager av siden har nämnligen egenskapen att vid pilträff, spjutstick, stick av svärd eller kniv, så skärs inte sidenfibrerna sönder utan följer med in i såret. Särskilt pilskott kan då dras ut utan att hullingarna sliter upp såret ännu mer. Såren blir “renare” och läks fortare (om blödningen kan stoppas i tid). Om jag minns rätt, så hittas siden oftast hos män. När man hittar siden hos kvinnor, som i den kvinnliga krigargraven i Björköstaden, så handlar det sannolikast alltså om just kvinnliga krigare. Ca 20% av alla krigargravar har visat sig efter omvärderingar vara kvinnor.

  • Lukas. Bra och klokt sagt. Dessutom ändras gränser Jämtland Halland Skåne Österbotten Mecklenburg osv har tillhört olika länder så någon absolut sanning finns nog inte i ämnet. Dessutom var det inte sååå länge sedan det var inlandsisens stora rike här. Då tror jag inte så många bodde här alls, så på sätt och vis är vi väl alla ättlingar till invandrare. Eller är jag ute på halvtid nu?

   • Apropå inlandsisar och befolkning!
    de flesta tänker sig att om det ligger inlandsisar över Skandinavien och under vissa fler-tusenåriga perioder isarna finns över stora delar av Brittiska Öarna och ned över nordligaste Tysklan, så finns inga förutsättningar för att människa kan bo i regionen.

    Detta är dock FEL! Tänk på att Grönland är beboligt längs kusterna. Visserligen för en väldigt fåtalig befolkning, då livsmedelsresurserna är begränsade och svåråtkomliga. Vi har således klara “arkeologiska” bevis för att kustområdena i farje fall i Nordkalotten och möjligen ned mot Tröndelag har haft omfattande tundraområden. Inte vad man väntar sig, men man har daterat lämningar efter gran till 22000 f kr, d v s senaste interglacialens “höjdpunkt”. Där det finns tundra kan människa bo. I synnerhet när de lever främst på havens livsmedel typ val, säl, musslor, fågel, fisk men även de landdjur som kan hittas i en tundra.

    I SV Frankrike/N Spanien utvecklades fram till ca 30000 f kr s k Sollutreankulturen. Deras fasta boplatser har sannolikt funnits längs de dåtida stränderna av Biskaya, som då även omfattade kusterna inom S Brittiska Öarna (åtminstone). Kulturen kännetecknas av de utomordentligt vackra och trots det sannolikt effektiva spetsarna till lansar etc, för deras fina grottmålningar i anslutning till sässongboplatserna i inlanden, samt och viktigast en speciell liten bennål med ögla av elfenben. Denna nål är det enda verktyg man fortfarande kan sy hållbara sömmar vattetätt i skinn med. Samma bennålstyp lärde sig Inuiterna att använda när de för ca 2000 år sedan anlände till Grönlands närhet. Sollutreanmänniskan kan alltså på goda grunder antas ha levat under samma tekniska former som Inuiterna utvecklade 10000-tals år senare. Vattentät söm innebär torra klader, som håller värmen bättre, samt skinnbåtar, vilka ger längre räckvidd för jaktexpeditioner längs kusterna.

    När således förutsättningarna finns i Norden enligt ovan och mot bakgrund av att man grävt fram de speciella spetsarna tillsammans med bennålarna i NÖ Nordamerika (daterad till ca 26000 f kr), så kan Sollutrean med fog antas tagit sig dit och annan väg än över haven lär knappast vara realistisk. Kan sedan Grönländare regelbundet ta sig till NV Brittiska Öarna enligt munkars årsböcker, så skulle det inte vara märkligt om familjegrupper ur Sollutreanfolket både befolkat Nordkalottens dåtida kuster samt kunnat ta sig till NÖ Nordamerika. Jodå! Det finns bevis för att man under tidig stenålder i Nordkalotten kunde bygga skinnbåtar typ umiak (steget till kajak är då litet), där skinnet behandlades så att det kunde ligga i vatten månadsvis – en gammal Same i Alta-området visade hur det gick till – inför NRK TV-team. Mängder med ristningar och klippmålningar var exakta återgivningar av vad Samen byggde.

    Alltså kan det inte uteslutas att Sollutreanmänniskan även befolkat Nordkalottens kuster med 5-10 familjegrupper om typ 15-30 vuxna par med barn. När senare (efter bakslaget Yngre Dryas) andra människor med annan teknik och kultur anländer så är Sollutreangruppen dock så fåtaliga (liksom tidigare Europas Neanderthalare) att de inte förmår assimilera in de nyanlända, utan det blir tvärtom.

 11. Hur vet man att det var invånare och inte handelsresande eller krigare på jakt efter nya erövringar?

  Har man hittat rester från araber och somalier också?

 12. Det låter, som arkeologernas rön passerat ett politiskt filter tyvärr. Om det inte fanns något svenskt dna men att några människor kommit från södra Sverige är motsägelsefullt. Att brittiska öarna, Ukraina, Litauen, norra Tyskland och andra delar av Centraleuropa kunde spåras men inte Sverige förutom södra Sverige låter onödigt förvillande. Man har ju misstänkt att elevers politiska värderingar delvis kan vara en stark faktor för betygssättning i skolorna i Sverige, men jag vet inte. Jag tycker ändå inte det finns något i deras rön, som talar det minsta för invandringen, som pågår idag. På vikingatiden kom ingen hit, för att de förväntades bli försörjda av samhället, så dum eller inbilsk var nog ingen. De kunde visserligen med våld skaffa slavar, som skötte det vardagliga, men det är väl inte den typen av samhälle regeringen tänkt sig, hoppas jag?

 13. Om man ger sig ut för att vara en seriös forskare, så ger man sig i kast med uppdraget helt Förutsättningslöst. Om man däremot låter sig styras av någon politisk Agenda, för att försöka peka på någon flummig tes, så är risken mycket stor att man börjar drälla men sanningen. Detta snedsteg låter sig härmed bevisas : Här påstås att just Svensken icke existerar. Varken i dåtid eller nutid. Och just beroende på inflyttningen av Danskar, Norrmän, Tyskar, etc. Är det ändå inte bra märkligt att man hänvisar till flertalet andra, fullt existerande, nationaliteter, samtidigt som man förnekar den Svenska. Man blir ju en aning orolig, om vetenskapen börjat snegla på virrpannor som Måna Muslim´s teser.

  • Om individer med lokal anknytning gravläggs tillsammans med sina släktingar i gravfält i närheten, men inte alltså i platsens lokala gravfält, så blir det ju endast kvar döda långväga inflyttade – slavar eller fria. Forskarna ifråga saknar troligen tankeförmåga att sätta sig in i hur samhället i aktuell tid fungerade. Däremot är det helt klart att befolkningarna, både män och kvinnor, var förvånansvärt rörliga vid aktuell tid. Men långväga flyttning skedde i regel EN gång, sannolikast i samband med att en man eller kvinna giftes bort i ett arrangerat äktenskap (normalt vid tidens nätverksbyggande).
   Som också nämnts, så fanns inte Sverige, Norge eller Danmark vid tiden. Landen hade då namn som Wendland (Roden, SV Finland, V Estland, Ösel), Svitjod (Mälarområdet exkl roden), Götland (V Götaland/Vänerområdena), Gutland/Gutniska kusterna (Gotland/Kurland/Daugavadalgången), Helsingländerna (Norrland även Finska sidan), Tiohäraderna (Växsjö stift), Norwegen (V Norge), Tröndelag, Nordmarka (då nordnorge fram till Vita Havet), [Oslofjordsområdet har en speciel komplex historik], [Danmark har en speciell komplex historik], Himmerland, Jutland, Holm. Skåne var då endast SV halvan av landskapet.
   Varje “land” kännetecknades av att det politiskt styrdes (mall=Gutland) av ett “ting”, som utsåg tre lagmän att leda landet när tinget inte sammanträdde, varav “ordf” kallades “lagman”. En kung var beroende av landstingens beslut och var snarare överbefälhavare under lagmannen för den samlade ledungen, OM DET VAR KRIG. Kungarna hade ingen större politisk makt INNAN de lierade sig med Romersk Katolska kyrkan.
   Ref några inlägg/svar i det föregående!

   • Tack för omfattande förklaring. Vad jag menade var bla att gränser ändras då och då, länder upphör och skapas. Den absoluta sanningen är nog svår att finna men det är oftast inte fel att försöka finna den.

 14. Vikingar var ett rörligt folk minst sagt, inte konstigt då att det fanns folk med norska och danska rötter i Sigtuna, folk gifte sig inte bara grannsocknes precis. Blod blandades bland de nordiska som på den tiden även stod språkligt mycket närmare varandra, ingen ifrågasätter det vad jag vet.

  Att det sen fanns lämningar även från Brittiska öarna, Ukraina, Litauen, norra Tyskland och andra delar av Centraleuropa, kan mycket väl varit utländska handelsmän eller varför inte trälar, fanns även en o annan sån i det dåtida norden vilket ingen heller det förnekar..

 15. Självklart finns Svensken.
  De som genetiskt kan påvisas härstamma från dom som fanns i Sverige när Sverige blev Sverige måste ju i rimlighetens namn vara Svenskar.

 16. Pettersson, vi måste sprida din text om invandringspropagandan med stora bokstäver….
  De vill lägga tyngd i något som är oväsentligt…
  Som du skriver svenskbefolkningen har formats av mycket annat och har sina särdrag på flera aspekter som skiljer sig från andra folkslag, därför var Sverige bland de bästa länder i världen ….Nu gör vi det igen..
  SD2018

 17. Det enda det säger är att vi hade enklaver på den tiden också. Ett Rosengård, Bergsjön eller Södermalm i Mälardalen. Gör gärna en undersökning i Uppland, Södermanland eller Hälsingland utanför dåtidens “turistfällor” och jag garanterar att resultatet blir helt annorlunda.

  Hur kommer det sig att de största hålen i huvudena samlas på Stockholms universitet?

  • Det enda svaret på din fråga är nog inte genetik, utan det är nog mer genus som är en påtvingad sak i sammanhanget

 18. Mona Sahlin påstod detsamma , hon är mig veterligt inte professor . Bäst vore det om Sveriges historia inte fanns .. Rösta SD innan det är försent !

 19. Vikingar och kyrkan hade inget gemensamt, det var kyrkan som påtvingade deras tro på vikingarna. Min fundering ikring detta fynd är också ifall det var en kyrka dom hittat folket i ?
  En annan sak som finns i mina funderingar, hittade dom några hen där också ?

  • Fyllfinnen!
   Den Asa-lära man utläser av t ex Snorre, är ju faktiskt i många drag densamma som Arianismen. De germaner och nordiska parallellgrupper, som rörde sig utmed romerska rikets gränser samt tog tjänst inom riket blev faktiskt i hög grad kristna, så snart Arianismen uppstod som kristendom. Goternas biskop wulfila översatte t ex bibeln till gotiska, som till förvillelse är likt GAMMEL-gutniskan (man undrar vad det beror på?).

   Således bör man inte utgå från att norra Europa saknade kristendom från ca 300 – den var dock inte vad som blev Romersk Katolsk/Grekisk Ortodox. Arkeologi/historieforskning borde fundera mer ingående över varför gravsederna ändras från ungefär år 200 till att individer läggs i hög? Dessförinnan var kremeringar vanligast och asken med aska placerades i ett gårdsgravfält. Tidigare högläggning gällde uppenbarligen samhällseliten, där de mäktigaste gravlades under monumentalgravar och släkten i mindre högar omgav monumentalgraven/-arna.
   Frågan är således hur stor andel av högarna är lagda över tidigkristna.

   I Finland har några gårdsgravfält grävts och det visade sig att dels måste även ytorna mellan synliga högar grävas och att det dels i princip finns 4 kategorier av gravar: 1. Kremering med aska under flatmark. 2. Skelettgrav under flatmark 3. Kremering med aska under hög 4. Skelettgrav under hög
   Vad som avgör om en gravläggning “är kristen” eller ej är förekomsten av gravgåvor och (fulla) vapen. Fulla vapen är hjälm, lans, sköld resp kroppsskydd (harnesk, siden, brynja) och med datering till före ca 950 är en sådan grav sannolikt för-kristen och senare kan den vara kristen också. Yxa, kniv, båge/pilar räknas till jakt resp verktyg. Många dyrbara gravgåvor får räknas till icke-kristendom och någon enstaka gåva till kristendom. Endast “verktyg” bland gåvorna, således kristendom. Gravtyp 2-4 blir kristendom beroende på gravgåvorna (eller brist på dem). En kul grej är att s k “torshammare” sannolikt är en kristen cymbol – kanske för arianismen – när man vet att romarnas kors för “korsfästning” består av en “stolpe” resp en tvärlagd stolpe stödd mot resta stolpens ändträ (tänk “hållfasthet”).

   I så fall har kristendomen funnits i Wendland från ca 700 och blivit alenarådande 1000-1100 — men de svenska korstågsanfallen sker således mot ett samhälle där grekisk ortodoxi och sannolikt arianism utgör kristendomen, av Romersk Katolikerna kallat “hedendom” vilken benämning nutida historia anses vara “icke kristendom”.

Kommentera