Vädret mellan två istider…

KLIMAT OCH VÄDER. I helgen är det ”rekordvärme” på Iberiska halvön enligt nyhetsrapporteringen, men inte riktigt rekord, det har varit varmare även om det är väldigt varmt nu. Men ingen säger att maj till juli var svalare än normalt.  

Nu är det så att det sett i ett långt tidsperspektiv så lever vi mellan två istider, den senaste istiden slutade för ungefär 11.500 år sedan efter att ha varat i ungefär 100.000 år. Jag är i varje fall glad att det är lite varmare idag.

Då täckte isen hela Norden, utom en liten del av Danmark, norra Ryssland samt Grönland och stora delar av Nordamerika. När isen drog sig tillbaka, steg nivån i havet på grund av smältvattnet, och landskapet fick det utseende som det har idag.

Går man längre tillbaka, har många områden på jorden varit utsatta för otaliga större och mindre nedisningar.

Detta om detta bland alla värmerekord, har ni förresten hört SVT och TV4 rapportera att det är ovanligt kallt i Australien och eftersom vädret är lokalt och klimatet globalt borde någon rapportera det om det ska bli leverans, men nyhetsbolagen gillar att rapportera om elände som passar med deras agendasättande nyheter.

I Brasilien, världens 5:e största land, nästan 20 gånger större än Sverige till ytan är det varken varmt eller kallt.

Årets kaffeskördar i Brasilien, som svarar för en stor del av allt världens kaffe, ser ut att bli de största någonsin.

Enligt det statliga brasilianska jordbruksorganet Conab väntas Brasilien producera 58 miljoner säckar kaffe i år, även inräknat mindre attraktiva robustabönor. Det motsvarar 10 årsförbrukningar för jättekedjan Starbucks. Enligt andra bedömare kan skörden bli så stor som 65 miljoner säckar.

-Pettersson antar att det inte beror på rekordvärme att brasilianarna skördar rekordmycket kaffe utan på ett bra år vädermässigt.

Fast det är inte bara positivt för Brasilien med rekordskörd, den stora skörden betyder lägre priser på kaffe och hittills i år har den brasilianska valutan, real, sjunkit med 14 procent. Men vad spelar det för roll när nästa istid kommer…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

3 thoughts on “Vädret mellan två istider…

 1. Det vore roligt om dessa miljömuppar lärde sig läsa och tittade på statistik som vetenskapligt visar hur KLIMATET ändrats under de senaste miljoner åren

 2. Sydney har haft minusgrader, normalt går vintertemperaturen där sällan under +10.
  Sämsta sommaren i mannaminne förra året och extremvarmt i år. Man får vara lite försiktig att dra för stora slutsatser. Väder har en tendens att ”fastna”. Störst chans att förutspå vädret är statistiskt att det blir samma imorgon som idag. Varmt väder torkar ut jorden och ger ytterligare temperaturhöjning framgent när fukta saknas att akumullera. Ond cirkel.

  Det tråkiga är att Miljöpartiet kommer slå på stora trumman om att nu sker förändringen och deras pari är de enda som kan åtgärda detta.
  Hade hoppats öppna champagne på valnatten när Miljöpartiet åker ur riksdagen. Ta inte detta ifrån mig! Är jättesugen på champagne!

 3. Det vore bra om nyhetsfolk lärde sig att skilja på VÄDER och KLIMAT.
  Vädret kan vi i viss mån styra själva, men klimatet kan ingen människa syra.

Kommentera