Ett dygns asylmottagning hade räckt till mer än två brandflygplan

CIVILFÖRSVAR. Brandbekämpningsplan, så kallade vattenbombare är dyra saker, i varje fall om man jämför med en cykel. Vid andra jämförelser är det småpengar och obegripligt att Sverige inte anser sig ha råd med ett bra civilförsvar. 

”Mellan åren 2015 och 2018 – alltså under nuvarande mandatperiod – har asylmottagandet kostat skattebetalarna mer pengar än hela försvaret och samhällets krisberedskap. Slutnotan för statens asylmottagande landar på 212 miljarder. – Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan”, säger nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook,

– I dag har vi vant oss vid skenande siffror i asylmottagningen. Men faktum är att när vi tittar tillbaka på Migrationsverkets prognos som Sanna Rayman citerade, då underskattades den kommande utgiftsökningen rejält. Med facit i hand kan vi se att ökningen blev den dubbla.

Samtidigt som debatten om asylmottagandet och dess kostnader pågår i sociala medier har sommarens omfattande skogsbränder kastat ljus på Sveriges krisberedskap. När Nyheter Idag intervjuade skogsarbetaren Bernt Brännvall när han röjde brandgator söder om Sveg klagade han på att samhället sparat in på bland annat krisberedskap och försvar.

Ur 2018 års ekonomiska vårproposition framgår att försvar och samhällets krisberedskap fick nöja sig med 201 miljarder under samma period som asylmottagandet kostade staten 212 miljarder. Ännu mindre pengar fick rättsväsendet under samma period, endast 173 miljarder. I den utgiftsposten ingår polis, kriminalvården, domstolar och åklagarmyndigheten.

Men enligt Sanandaji visar jämförelserna ändå inte hela bilden av de utgifter som kan kopplas till migrationen.

– Det är dessutom viktigt att hålla i minnet att det bara är initiala kostnader för asylmottagning. Utredningar visar att varje flykting och flyktinganhörig i snitt betalar in två till tre miljoner mindre i skatt än vad de kostar välfärdsstaten under en livstid…

– Enligt Morgan Johansson kostar två brandflygplan 100 miljoner kronor, en utgift han tycker är för dyr. Den senaste mandatperioden har svenska skattebetalare spenderat ungefär 140 miljoner kronor per dag på asylmottagandet. Utgifter för en dag hade räckt till två brandflygplan.

En annan jämförelse, som kanske är mer relevant, är Sveriges utgifter för asylmottagande i förhållande till FN:s flyktingbistånd.

– Ett annat sätt att säga det är att Sverige har lagt lika mycket på flyktingmottagning i Sverige som FN:s samlade flyktingbistånd för resten av världen. Det är ett surrealistisk slöseri med resurser om syftet är att hjälpa så många man kan.”

Det har påpekats att Johanssons siffra om brandflygplan kan vara inkorrekt och att moderna brandplan är dyrare än så, och motsvarar ett par dagars flyktinginvandring.

Sveriges dåliga bredskap har inget med flyktingar att göra. Det finns många områden man slösar på, Sverige hade kunnat köpa plan genom att ta lite ur kulturbudgeten, partistödet, låtsasjobb, pyssel, elcyklar, genusdagis, skattesänkningar, stöd till religiösa föreningar, statliga PR, eller annat man slösar tiotals miljarder på.

Däremot har man ljugit för svenska folket om invandringens kostnader, och lurar de mest lättlurade att tro att det egentligen är lönsamt. Det är det en absurd slöseri där Sverige hjälper få riktiga flyktingar som flyr sina liv och i stället lägger miljard efter miljard på ekonomiska migranter från säkra länder med falsk retorik om att ”fly sina liv”, ”döden”, ”Auschwitz” ”nazism” osv.

Tino Sanandaji

En Canadair CL-215 vattenbombare. Bild från Wikipedia

Stöd bloggen…

24 thoughts on “Ett dygns asylmottagning hade räckt till mer än två brandflygplan

 1. Jag måste vara urusel på matte.
  Det är något som jag inte begriper i den Svenska ekonomin.
  Finansministern säger att Sverige går strålande rent ekonomiskt och att vi har jättebra ekonomi. Samtidigt måste Sverige låna 48 000 kronor varje minut från andra länder. Om jag har flera tusen kronor i min plånbok och behöver köpa ett kg. potatis så behöver jag inte gå till grannen och låna pengar.
  Varför går Sverige till andra länder och lånar så fruktansvärt mycket pengar om man har jättemycket pengar i plånboken???????
  Mitt räkneexempel är 2-1= 1.
  Finansministern är 2-1=3
  Jag tror att det är så här. Sveriges statskassa står på 0 det är bara skulder på flera hundratals miljarder.

 2. Ja, ni svenner är galna. Ni forsöker rädda länder som är 10 gånger större enn Sverige och har 250 millioner innvånare. Knöttlilla Sverige med usla 10 millioner människor vil rädda Afghanistan. lol idioter. Det är ju ni svenner som behöver hjälp, ni är en knöttliten minoritet. Svenner har aldrig varit en majoritet. Och ni är bekymrade for dom stakkars minoriteterna i andra länder. 🙂 Ni behöver en full lobotomi.

 3. Jag har forsökt att finna ut varför svenner tror att Sverige måste vara hela världens mamma och socialkontor. Vad får knappa 10 millioner människar på en liten sten ved nordpolen att tro dom kan rädda världen? Jag har inte hittat något, ingenting. Det är 100% sinnesjukt, fullstendigt galent.

  • Därför att vi svenskar har haft det alldeles för bra under lång tid vi är bortskämda har inte ställts inför några hårda prövningar på länge som exempelvis våra grannländer har gjort historiskt, senast under andra världskriget !
   Vi svenskar är helt enkelt bortklemade naiva och konflikträdda.

   • Jag kunde inte skrivit det bättre själv. Ännu värre blir det när dagens unga som har glidit runt på en räkmacka i hela sitt liv skall ta över.

 4. Jag minns jag hörde redan på 1970-talet, så hade invandrarutgifterna gått om försvarets utgifter och då hade vi fortfarande ett riktigt anständigt försvar fast det hade börjat skäras ned. Det fanns flera flygförband med viggenplan, kustartillerier, infanterier och det mesta, som kunde behövas för att försvara Sverige.
  Om slutnotan hamnat på 212 miljarder tror jag det är minst det dubbla 450 miljarder i totalkostnader när man räknar in alla allmänna tjänster och kostnader, som inte räknats in. Det kanske delvis går att räkna ut på hur mycket skatterna höjts?
  Det vore dags att stänga gränsen för asyl och anhörig invandring. Börja med obligatorisk livstidsutvisning av kriminella. Sverige måste få tid och resurser att börja få ordning och hjälpa sig själv.

 5. Två saker idag, 1) hörde på nyheterna i morse(måndag) att kommunerna lägger 5 miljarder på att arbetslösa skall komma i arbete. Dvs. folk utan gymnasieutbildning, utan kompetens. Läs: invandrare och flyktingar. Arbetsförmedlingen samarbetar i många fall inte bra med kommunerna. Nyhetsuppläsaren var också tydlig med att dessa 5 miljarder skulle ha använts till skola och äldreomsorg. Det har vi som har förnuftet i behåll räknat ut för längesedan men den uträkningen kallas rasistisk så den skjuter vi raskt undan och stoppar ner i ett hål någonstans.
  2) Läs http:// Ledarsidorna. se idag om MSB. Tydligen ett eldorado för genus, intersektionalitet(?) och allsköns trams i den postmoderna skolan. Skrämmande. Sverige styrs av en sekt där guden heter Postmodernism.

 6. Två saker idag, 1) hörde på nyheterna i morse(måndag) att kommunerna lägger 5 miljarder på att arbetslösa skall komma i arbete. Dvs. folk utan gymnasieutbildning, utan kompetens. Läs: invandrare och flyktingar. Arbetsförmedlingen samarbetar i många fall inte bra med kommunerna. Nyhetsuppläsaren var också tydlig med att dessa 5 miljarder skulle ha använts till skola och äldreomsorg. Det har vi som har förnuftet i behåll räknat ut för längesedan men den uträkningen kallas rasistisk så den skjuter vi raskt undan och stoppar ner i ett hål någonstans.
  2) Läs http:// Ledarsidorna. se idag om MSB. Tydligen ett eldorado för genus, intersektionalitet(?) och allsköns trams i den postmoderna skolan. Skrämmande. Sverige styr av en sekt där guden heter Postmodernism.

  • Är inte det att ställa grupper mot varandra? Får nog ta upp det med Stefan innan valet.

   • Nej grupp mot grupp sådant får ju inte förekomma i Sverige bara när det gäller pensionsräddare mot infödda äkta svenskar där den förstnämnda grupprn har klart företräde i alla lägen !

 7. Tino Sanandajis upplysande arbete är något som många fler svenska medborgare, borde ta del av och följa.

  Även svensk media skulle tjäna på, att ge Tino mer utrymme i sina tidningar.

 8. Problemet när obegåvade Mona S människor bestämmer och roffar åt sig obegränsat i socialistiska länder, är att intelligenta investeringar uteblir. Svenskar skulle byggt villor till sig själva och sina barn i stället för miljonförlustprogram åt våldtäktsmän som spolat ner sina pass på Arlanda. Skogsägare kunde investerat i beredskap om inte skatt på näringsverksamhet är 67%, 25% moms osv…

 9. Såna här jämförelser säger egentligen mer än att bara säga hur många miljarder allt kostar.
  Men man är kanske inte så intresserad av varken polis, brandförsvar, militär eller någon annan sorts beredskap, det har ju gått bra utan militär innan och det var väl vad man tänkte om brandförsvar också….

 10. Det finns bara två saker som prioriteras i Sverige idag inflyttningen från Mena och identitetetspolitiskt genustrams.
  Det är bråttom nu S behöver rösterna.

 11. Invällarverket fick 100,4 miljarder extra medan
  polisen fick 1,0 miljard extra.
  Brandförsvaret ? miljard extra.

  Det som är viktigast måste prioriteras!

  Kan det vara för kontraktet som socialdemokraterna skrev
  med Muslimska Brödraskapet 1999?
  Läs om det: ”socialdemokraterna kontrakt 1999”.

  • Vi får väl sätta upp plakat med Socialdemokraternas avtal med muslimska organisationer runt om i stan så alla får kännedom och förstår vad som händer…

   • ”ki”!

    Tack, för ett bra förslag!
    Jag kan lågga ut en utskrift från Regeringskansliet där uppgiften om hur mycket Invandrarverket fick.
    Tyvärr måste jag erkänna ett fel; Polisen hade fått 2 miljarder och inte 1 miljard som jag skrev.

    Uppgifterna om kontraktet är mycket skrämmande och jag upplever att detta kan vara det största landsförräderi som förekommit i modern tid.

    Läs i kontraktet att där är specifiserat att muslimerna ska garanteras visst antal positioner i viktiga positioner i Sverige,
    t.ex i regeringen.

    Ta något lugnande innan du söker på adressen jag anvisat!

 12. Tino är kung och jag högaktar sådana människor som verkligen vet vad dom snackar om !!!

Kommentera