Regeringens utredare: räkna inte med hjälp av samhället vid en större kris

CIVILFÖRSVAR. Aud Sjökvist, född 1951 i Danmark, är jurist och ämbetsman. Sjökvist har bland annat arbetat på privata företag, som domare och har varit generaldirektör. 

Aud Sjökvist utsågs av Alliansregeringen den 14 augusti 2014 för att utreda hanteringen av Skogsbranden i Västmanland 2014 för att dra lärdomar om bland annat krisberedskap, rapporterar Expressen. 

Aud Sjökvist, regeringens särskilda utredare efter Västmanlandsbranden, den dittills största skogsbranden, har svidande kritik mot svensk beredskap och regeringarna.

Utredningen skulle beskriva händelsen, identifiera brister och föreslå nödvändiga författningsändringar inför framtida kriser. Men en månad senare var det val och den nya regeringen Löfven begränsade utredningen till att endast beskriva händelsen och arbetet i samband med branden. Inte föreslå förändringar och förbättringar! 

 • Svensk räddningstjänst har nedrustats under lång tid, krisberedskapen är under all kritik och lärdomar från tidigare kriser har inte tagits tillvara.
 • Sjökvist har ingen tro på krisberedskapen, om det blir en riktig kris då ska man inte räkna med att samhället fixar att hjälpa, säger Sjökvist.
 • Huvudproblemet med branden i Västmanland 2014,  var att det sköttes väldigt dåligt de första dagarna. Man förstod inte allvaret och man kom inte överens om vem som skulle leda räddningsarbetet.
 • Kommunen hade en krisplan som godkänts, men aldrig prövats – så den fungerade inte i praktiken.

– Jag blev väldigt chockad faktiskt. Jag har ändå jobbat inom domstol och myndigheter så jag vet ju hur det funkar i vissa delar, men jag har aldrig trott att det var så taffligt och illa ställt, säger Aud Sjökvist.

Den förklaring Aud Sjökvist fick var att den nya regeringen Löfven ansåg att Alliansen spenderat för stor del av utredningsbudgeten. De ville själva bestämma vad som skulle utredas.

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminster berättar så här om beslutet i ett skriftligt svar: ”Regeringen valde att ge MSB i uppdrag att bedöma om det fanns ytterligare åtgärder för att stärka samhällets krisberedskap. Eftersom MSB ska genomföra åtgärderna, så tyckte vi att det var rimligt att de också är en del i att ta fram dem. Slutsatserna från uppdraget ledde till att regeringen tillsatte en utredning av den kommunala räddningstjänsten och förslaget är nu på remiss.”

 • Räddningstjänst och krisberedskap har utretts hur många gånger som helst.
 • Det upprörande är att man inte har lärt sig och tagit till sig, man gör samma misstag gång på gång.
 • Vi har sämre beredskap nu än 2014.
 • Det fattas 2 500 deltidsbrandmän.
 • Sedan 2003 har man skurit ned på räddningstjänsten med en osthyvelprincip.
 • Alla myndigheter är självständiga och ingen – inte ens regeringen – kan säga åt någon annan vad de ska göra, om det inte är en krigssituation i princip.

Aud Sjökvist ger som exempel att man skulle kunna införa en krisledande myndighet som blir aktiv och tar kommandon när stora kriser inträffar.

-Pettersson noterar att Sveriges krisberedskap är en katastrof trots att det går att massor med pengar. Den nuvarande regeringen har ett stort ansvar, under fyra år har de låtit det bli ännu värre, men även de tidigare borgerliga och socialdemokratiska är ansvariga. Sju av åtta partier i riksdagen har ansvar och tycker ni att de sju som ställt till det ska få nytt förtroende den 9 september 2018 så rösta på S, M, L, C, KD, MP eller V. Annars får ni tänka till…

Detta är bedrägeri: ”Det blir för dyrt, och risken är att EU-länderna förlitar sig på hjälp från EU istället för att bygga upp egen räddningskapacitet, menar Morgan Johansson (S)”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

42 thoughts on “Regeringens utredare: räkna inte med hjälp av samhället vid en större kris

 1. Personligen så förlitar jag mig inte på samhället vare sig i stort eller i smått.
  Har sett hur samhället sviker de som troget jobbat och när de behövt hjälpt på ålderns höst blir grymt svikna.
  Barn som blir svikna i den svenska skolan och av sina föräldrar, tråkigt men Sveriges myndigheter litar jag inte på.
  De enda som kan lita på och hylla Sverige av idag är folk som kommer och som aldrig har bidragit med något positivt.
  Sorgligt men så ser jag på mitt fosterland !

 2. Regeringen är i grund och botten vår största kris.
  Nu åker idioterna land o rike kring för att lovorda insatserna,o lisma I media. Allt inför valet. Men det är försent.
  De behöver akut hjälp av rättrådiga civilister med ryggrad och kurage I riksdagshuset o rosenbad. Där har det brunnit länge nog, De flesta inkl Statsministern är sedan länge rökskadade.

  Sen för att finansiera de hål som uppstått kan vi lägga ner ca 200 myndigheter samt SIDA och Landstinget.
  Gränsen ska stängas för asylanter.
  Då får vi pengar over till att fixa Räddningstjänsten, Civilförsvaret och de andra hålen som finss I samhället.
  Brottslingar o annat pack som inte uppskattar sverige skickas ut resolute.

  J

 3. Orkar inte att lyssna till Morgan Johanssons svammel , han är fullt i klass med sin högste chef som också svamlar hit o dit.
  Måtte för f-n Svensken vakna ur sin törnrosasömn och se till att avlägsna samhällsförstörarna från makten.

 4. Räddningstjänsten har rustats ned, men i gengäld så har byråkratarmen
  svällt över alla bredder, nya departement växer fram som svampar ur jorden, avdankade sossar får General direktörsstatus och kan hösta in
  stora summor resten av livet av vidhängande förmåner, det tillsätts inte kunnigt folk, utan partibok är inträdesbiljett till krämjobb.

   • Jag kan nog lugnt påstå att jag har större förtroende för statens utredare Aud Sjökvist än för Morgan J . även om det inte är hans fel att det började brinna så tycker jag att en utredning inte bör ta 2 år och sedan händer ändå inte mycket. Suck.

 5. Det ända som hjälper är att byta regering och ta bort tjänstemän som är gamla sosse politruker, typ Dan Eliasson.

 6. Johan Westerholm har ett förslag……..

  ”Vad som däremot kan bli aktuellt är att utreda om statliga utredningar och expertråd skall börja tas fram i form av pekböcker eller enklare Youtube-klipp på tre minuter (den tid som är rimlig att anta att en minister eller partiledare kan behålla koncentrationen) så att även dagens statsministerkandidater och partiledare kan ta till sig informationen på en basal nivå.”

  https://ledarsidorna.se/2018/07/den-stora-pekboksutredningen/

  • Förvisso en god idé , men pengarna räcker väl inte till allt och jag tror att regeringen vet vad de ska satsa på, som blir lönsamt på lite längre sikt.

   • Johans slutkläm, det jag citera från hans inlägg, var ironi.

    Riktig rolig och egentligen inte så dum.

 7. Ingen fara på taket!
  ”Svenska” religiöst hängivna med en viss religion rycker nu in och ber sin gud om regn, så det löser sig allting! 😀

  • Det är ju mycket bekvämare att tigga o be och kvittera ut bidrag, än att anstränga sig själv och få något uträttat.

 8. Molgan : Vi kan inte ha någon beredskap i Sverige, för det blir för dyrt. Men vi kan heller inte ställa upp på någon gemensam beredskap inom EU. För det blir också för dyrt och det kan göra att dessa länder avstår från att bygga upp en egen beredskap, för det blir för dyrt. Tillbaka på ruta 1 igen. Nu blev det allt bra snurrigt i skallen…

  • Ja man blir extra snurrig och ledsen, och hur blir det inte för alla som denna gång drabbas ännu mer direkt av branden.

 9. Hur många bevis behövs det för att svenskarna ska se att Riksdagen totalt sk^ter i vårt land,de tycks göra allt för att förstöra det. Dags för en folktribunal där straff skall utmätas,fyll i själva straffen 🙂 thumbs up

 10. Aldrig varit så befogat att fråga:
  Vad får vi för våra skattrpengar?? Så många myndigheter som inte g ö r något???? Usel framförhållning..
  Mitt förslag: hyr in tyska, danska, polska m fl beslutsfattare. Så illa är det. Plus rösta på SD naturligtvis framövet!

 11. Anser att samhällskontraktet är brutet sedan länge.Räknar inte med någon större hjälp om något allvarligt skulle hända mig eller min familj. Är övertygad om att många känner likadant.

 12. ”Aud Sjökvist ger som exempel att man skulle kunna införa en krisledande myndighet som blir aktiv och tar kommandon när stora kriser inträffar.”

  Behövs det verkligen ännu fler myndigheter? Vi har ju MSB
  Vad ska vi med en myndighet till att göra när det som saknas är brandmän, brandbilar, helikoptrar och flyg.

  • Bättre ledning är också ett önskemål, några som inte bara tillsätter utredningar för att få tiden att gå.

 13. Klarar Morgan av sin uppgift, eller slutar det som Ynkeman.

  Jag är övertygad om att Reinfeldt blir Kristerssons invandringsminister och frisörskan Ask blir justitieminister, och spektaklet kan börja.
  Frisörskan börjar med att tillsätta en utredning.
  Reinfeld startar samarbete med Fridolin, alt. Pippi Långstrump, och gränserna öppnas.
  Full fart bakåt.

  • Ja, behåller Sverige alla illegala/kriminella utomeuropeer, så får du nog rätt, och inte bara inför valtider…bilar har ju brunnit varje dag under 4 år sedan senaste valet, så…

 14. Festligt att århundradets största brand sker under en regegering med sk miljö partister som dom styrande. Utsläppen som kommer att ske från dessa bränder är så stora att man inte kan beräkna dom. Dom största miljö bovarna i denna brand är Mp, även S o M bär en stor skuld. Detta är sanna pladder hattar, pratar mycket, säger inget vettigt

  • Är det för att miljöpartiet varnat för vad extrem värme kan ställa till med som du kallar dem för miljöbovar eller hur tänker du egentligen.

   Särskilt festligt är det inte heller. Speciellt inte för alla de som kämpar i hetta och rök dygn efter dygn.

   • Ställ dig frågan varför de ansvariga i sådana här lägen inte var intresserade att ta tag i det hela när det väl började …

    Och ja, miljöpartisterna, en efter en, har visat sig vara hycklare.

   • Dom som jobbar med bränderna skall ha största respekt. Men det festliga är att dom o vi skall styras av rena idioter. Jag fattar att vi själva röstat fram dessa tomtar. Varnar är en sak, uträtta något en annan, men ok, man satsade 1 miljard på elcycklar. Lysande

   • Gnäller du för?
    Dina nysvenskar känner ju sig än mer som hemma på grund av värmen.

 15. Apropå Sveriges EU-avgift och att man samtidigt undrar lite över vad sossen Morgan ”Det blir för dyrt” Johansson, tycker om den kostnaden?

  Hur mycket väntas Sverige betala de kommande åren?

  – Sveriges EU-avgifter väntas öka markant.

  I förslaget till statsbudget för 2018 visar prognosen för EU-avgifter på 39,5 miljarder kronor för 2018, 43,0 miljarder 2019 och 44,5 miljarder 2020.

  Summorna omfattar BNI-avgift, momsavgift, brittisk rabatt och tull.

  Det finns dock en osäkerhet i beräkningarna på grund av brexit.
  “…eventuella konsekvenser för Sveriges EU-avgift är beroende av förhandlingarna om villkoren för Storbritanniens utträde och dess möjliga följdeffekter på EU:s inkomster och utgifter”, skriver regeringen.

  Hur stor är den svenska rabatten?

  – 6,1 miljarder kronor var den sammanlagda svenska EU-rabatten 2017.

  https://www.europaportalen.se/teman/sveriges-eu-avgift

 16. Mycket bra skrivet förutom att politik och ansvar inte alltid går hand i hand, men det är inte Petterssons fel.

 17. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Arroganta och okunniga politiker medför att politikerföraktet ökar. För att få tillbaka förtroendet, bör helt nya politiker få möjlighet att styra landet.

Kommentera