Stäng

Sverige hotas av permanent elbrist

ENERGI. Svenska kraftnät rapporterar i sin prognos för vintern 2018/2019 att Sverige även vid en normalvinter nu kommer sakna 400 MW kraft och om vi får en tioårsvinter 1.500 MW. Ovanpå det kommer två reaktorer stängas på Ringhals 2019 och 2020 och ytterligare 1.765 MW kommer försvinna, inte bara vintertid utan året runt.

Sverige går alltså mot ett normalläge med effektbrist vid även normala vintrar rapporterar Svenska kraftnät i sin prognosrapport för den kommande vintern (PDF). Från sammanfattningen:

”Analysen av kommande vinter visar att den svenska effektbalansen har försämrats ytterligare jämfört med tidigare rapporter. Enligt prognosen för topplasttimmen vintern 2018/2019 har Sverige ett underskott på 400 MW redan vid en normalvin- ter och hela 1 500 MW vid en tioårsvinter. Detta innebär att Sverige blir mer bero- ende av import. Till årets rapport har underliggande data och antaganden uppdate- rats för att ge en mer korrekt prognos. Med gamla antaganden hade effektbalansen sett bättre ut: 450 MW överskott vid en normalvinter och 1 050 MW underskott vid en tioårsvinter.Under de kommande åren stängs ytterligera två kärnkraftsreaktorer i Sverige och på längre sikt förväntas fler reaktorer tas ur drift. Samtidigt ökar produktionen från icke planerbar elproduktion. Det leder sannolikt till ökat effektunderskott under topplasttimmen. Inga antaganden har gjorts kring ökad användarflexibilitet, vilket skulle kunna minska effekttoppen under topplasttimmen. Svenska kraftnät ser dock en risk att utbyggnad av flexibel elproduktion och användarflexibilitet inte förverkligas då lönsamheten för detta ser ut att vara fortsatt låg.”

Bland annat har behovet av el för uppvärmning ökat, och Svenska kraftnät skruvar upp prognosen för detta med 2%. Man kan killgissa att både ökande befolkning och värmepumpar står bakom detta. De senare då de ersätter fastbränsle- och flytbränslevärmning, samt även konkurrerar ut fjärrvärme. Istället förbrukas mer el för värmebehov. I händelse av 20-årsvinter så har elvärmebehovet ökats med ytterligare 6%, men tioårsvintern ligger kvar som tidigare.

Läs mer på Cornucopia eller Dagens Industri (Betalvägg)
-Pettersson säger att var inte oroliga. Miljöpartiet låter meddela att det är ingen fara, – Kärnkraft behövs inte, vi får ju ström ur två hål i väggen! 
Elförbrukning och elleverantörer i Sverige tisdag den 17 juli 2018. Så vad är kärnkraftsmotståndarnas och miljömupparnas plan när de lyckats stänga ner närmare 60 procent av elproduktionen i Sverige?
Ska vi göra el med tysk brunkol?

38 reaktioner på “Sverige hotas av permanent elbrist

 1. Vilken tur att vi snart, av Miljöpartiet, tvingas göra oss av med bensin och diesel fordon och införskaffa elbilar….. Oj du milde vilka inkompetenta personer som styr i vårt avlånga land. Jag tycker det är svårt att ta till sig allt.

 2. Det är länge sedan amerikanarna kom på att man får högre elpris om man stänger av kärnkraftverk.

 3. bästa sättet kanske vore att 10-dubbla elabonne-
  mangsavgiften..nog de bästa bra sätt lära oss
  hushålla med elen…förr släkte vi efter oss, då vi
  inte vistades i mörka rum…nu förtin får TV:n ofta
  stå på (utan publik) från mon te vi knyter oss

 4. Alla sansade vet ju att välstånd för ett land är en funktion av tillgången på BILLIG, AVBROTTSFRI och OBEGRÄNSAT med ENERGI. Elektricitét är en lämpligt distributionsmetod.
  Vänstern håller således på att göra Sverige till ett stenåldersland. Men det är klart, invandrarna lär sticka lika fort som de kommit när välståndet är bortgjort!

  1. Dags nu att regeringen och MSB tar kontakt med Ryssland för att låna in de stora specialbyggda Iljusin-flygplan som tar 10 gånger så mycket vatten som de tämligen små planen från EU, vilka inte kan vattenbomba skogselden så effektivt som de ryska.

   1. Sveriges regering tangerar världsrekordet i värdelöshet. Historien kommer att döma er !

   2. Ryssland erbjöd för 4 år sedan (i samband med skogsbranden i Västmanland), att sända sina stora flygplan IL-76, specialbyggda för skogsbrandbekämpning från luften (USA har köpt in några av dessa flygplan) men Reinfeldt, Bildt, Björklund och Lööf i alliansregeringen avvisade det ryska erbjudandet – tydligen lät man hellre skogen brinna ned än ta hjälp från de ryska planen, som kan ta 8 – 10 gånger så mycket vatten som de små flygplanen från EU/Italien och alltså är mycket effektivare!
    Risken är väl stor att det blir samma sak nu, med de politiker vi har.

    Man kan läsa om detta i Aftonbladet 2014-08-07.

 5. 80 skogsbränder som man inte klarar att släcka och man tigger hjälp från EU. En normal människa förstår att vi behöver brandsläckningsplan och helikoptrar men de är sålda.

  Efter den förra stora skogsbranden kunde man tycka att politikerna skulle fatta att vi behöver egen beredskap men nej då det var för svårt. Kanske satsade man pengarna på feministisk släckning. Dvs ett antal ruggugglor som står och högläser ur något genusmanifest. Normalt sett så flyr alla normalbegåvade människor när de börjar mässa, så man trodde väl att lågorna skulle göra detsamma.

 6. Samtidigt kommer våra omgivningar att ”förskönas” av vindkraftsmöllor..
  Åker ni söder ut genom Deutschland så missa inte denna nya turistattraktion.I alla delar av tidigare vackra områden med ängar, orörd natur etc..finns nu sådana hemska torn i tusental !!
  Något som framtida generationer kommer att skaka på huvudet över,och undra hur kunde Einsteins barn vara så dumma,och efterblivna.

  1. Stenbock .
   Nästan alla de vackra tegeltaken i byarna är ersatta med fula svarta solfångare !

   1. Ja dessa ”solfångare” har också blivit en modevara lite varstans. Märkligt att allting går att sälja med mördande reklam !

   2. Vi europeer hade ett utvecklat estetiskt sinne då……….det är verkligen förlorat………ju fulare ju bättre låter det idag .

  2. Det är en gigantisk avundsjuka som i grunden är socialistisk !
   Behövs inte mycket mer av förklaring !
   Och inget botemedel finns !

 7. Nå vad säger Miljöpartiet och ansvarig minister Baylan (S) om.detta?
  Kan ju knappast förneka det ansvarig myndighet säger?
  Stäng inga kärnkraftverk och framförallt: släng ut Miljöpartiet ur Riksdagen! De är samhällsfarliga!

 8. Titta på Tyskland för ett avskräckande exempel. Energiewende har lett till en katastrof.

 9. Bara vänjer er, gott folk.
  Elavbrott, post som inte kommer fram, brunt dricksvatten, tåg som oförklarligt står stilla, gräddfiler för politruker … precis som vi i Sverige raljerade om ’östblocket’ en gång i tiden kommer vi själva snart ha det. Om vi inte redan har det.
  Och ’det sovande folket’ klär sig i gul/blått och stirrar på fotbolls-VM.

 10. Den här bristen var så lätt att räkna ut att man kunde gjort det med rumpan och en bit krita, men det klarade våra politiker naturligtvis inte av. Vid kommande nedsläckningar av nätet så hoppas jag innerligt att de enbart och jämt drabbar Stockholms innerstad, det verkar vara enda sättet att få en reaktion från folket.

 11. Ytterligare ett bevis hur skadlig 68 vänsterstyret varit för
  landet, vi hade full självförsörjningsgrad ända tills klåparna
  började fingra på sådant dom inte begriper sig på.

 12. Tänk vad mycket skit politisk ideologi ställer till med.
  Är det inte miljöpartistisk eller vänsterpartistisk ideologi
  så nog är det något flum från moderaterna.

  Ser vissa fördelar med tre olika block i riksdagen och
  det är att de värsta ideologiska förslagen inte får något
  stöd i riksdagen.

 13. Ingen fara, vi får lära oss att leva i mörker och frysa under vinterhalvåret. Det är ett billigt pris för att Miljöpartiet skall kunna framstå som världens föredöme.

  Om det känns hårt så kanske det tröstar att Miljöpartiet anser att vi istället för hög levnadsstandard ska erbjudas amatörteater och liknande miljövänlig kultur.

 14. Vi konstaterar med gråten i halsen att för att råda bot mot minskad el så måste vi lägga ner de företag som poserar el i Sverige. På så¨sätt får vi mer el att konsumera till ett billigare pris.

 15. MP styrs av Veganer och deras mål – via kraftigt höjda skatter – verkar vara att alla ska bo i storstäder och för de som har råd ska transportera sig med en bidragselcykel.
  Med ljug och hot har de lyckats få genomslag med sin politik trots sin litenhet.
  Men svensken har genomskådat MP och den av kosten förvirrade världsbilden som de har.
  De kommer med största sannolikhet att åka ut ur Sveriges Riksdag.

   1. Vad vi naturligtvis ska göra är att ersätta befintliga kärnkraftverk och diverse andra energikällor med Gen IV-kärnkraftverk. Förutom att vi får tillgång till ofantliga mängder energi så hanteras vi också det befintliga kärnavfallet så att det inte utgör en fara i hundratusentals år. Lämpligen förläggs dessa kraftverk så att överskottsvärmen kan nyttjas som fjärrvärme.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: