Stäng

Vattenbrist?

Det är torrt i Sverige och bevattningsförbud på många platser. Det brukar ordna sig men en del bönder har stora problem och på Öland och Gotland är vattenbrist ett ständigt problem. 

Kanske det går att lära sig något av det tidigare ständigt uttorkade landet Israel som har förvandlats till ett av världens mest bevattnade länder.

Israel har byggt mängder med avsaltningsanläggningar, tar till vara på avloppsvatten till jordbruket, slösar inte, kort sagt de har fått öknen att blomma.

11 reaktioner på “Vattenbrist?

 1. I Kungsbacka tar kommunen vatten från Kungsbackaån som är bräckt eller sötvatten, för att vattna blommor med. Bra tycker jag.

 2. Jag har börjat tänka på att det ju finns massor av gräsytor inom min kommun där det inte finns pengar till att slå gräs eller klippas så varför inte låna ut lite mer stadsnära gräsytor till bönner o deras djur på nåt vis. Kan inte kosta så möe att stängsla in tillfälligt ?.Tänker det kan va kul för stadsbarnen.
  Men sen tänker jag osso på vad det är för folk vi blandat in i ”bullerbyn”….en massa djurplågare grishatarefårknullare….?
  Fåren hade inte levt länge i närheten av ”bullerbyn”…hade varit som ett skafferi för muhammed tror jag..

  Så där fallerar hela min goda tanke.

  1. Svensk Man 77 :
   Verkar som en vettig idé , dessvärre så tror jag att i det gräset så finns det mängder av föremål som är skadliga för djur att få i sig.

   1. Minns som barn att vi fick leka i närmsta bondens hölada, han hade en regel , inga smycken eller andra föremål som kunde falla ut i höet under vår lek.

 3. Jag blev kontaktad av det lokala vattenverket i min kommun,detta var inte i Sverige utan i ett annat EU-land, då min vattenkonsumation plötsligt blev mycket större.
  Det visade sig att jag hade en stor läcka på en vattenledning på min tomt.
  Det kallar jag för kommunservice !

  1. Händer väl i Sverige med, fast här får du en räkning istället. Sen är allt frid och fröjd tills det är dags för nästa räkning. Pengarna ska ju in så politikerna kan slösa bort dem.

 4. Väldigt klokt att låta infrastrukturen bli överbelastad. Fylla på med folk som ska utnyttja en kapacitet som är avsedd för avsevärt färre människor. De som beslutar sitter väl bara dagarna i ändå och glor ner i sina smartphones.

 5. Jag väntar på att Miljöpartiet ska lägga höga skatter på vatten så löser sig det här problemet också (förlåt utmaning heter det på nysvenska).

  1. Förslagen om vattenskatt finns redan. EU har dessutom angett att vattentillgångar skall kunna säljas till företag, som sedan skall distribuera resursen till ”marknadspriser” – något säger mig att detta blir dyrt för gräsrötterna.

   Förra året så var Sverige värd för den första vattenfördelningskonferrensen i världen. Här ventilerades bl a priser på vatten och hur vattenfördelning skulle kontrolleras.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: