Fungerar förbud

Regeringen har bjudit in Alliansen till ett samtal om förbud av rasistiska organisationer.

Förslaget om att förbjuda dessa organisationer har tagits emot med blandade känslor. Är förbud verkligen rätt väg att gå?

Centerpartiet och Kristdemokraterna har tagit emot förslaget med öppna armar. Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är i grunden positiva, men vill inte att förslaget ska omfatta icke-våldsbenägna organisationer då man menar att åsikter varken kan eller ska förbjudas. Vänsterpartiet är det av riksdagspartierna som avvisar förslaget helt och menar att förslaget redan finns, men bör tillämpas hårdare.

Med tanke på att SD kallats för både nazister och rasister av politiska motståndare, är regeringens förslag sådant att man i praktiken skulle kunna förbjuda deras existens. Nu är det nog inte så S och Mp menar med förslaget, men även här har regeringen satt sig själva i situation man kommer tvingas förklara sig ur.

SR

I grunden tror jag alla förståndiga personer vill se ett förbud mot organisationer som försöker påverka våra demokratiska värderingar med hot och våld. Därav är det lite svårsmält att man bara lyfter nazistiska organisationer och inte de våldsutövande vänstergrupperna och de anti-demokratiska islamisterna. Jag förutsätter att regeringen kommer med ett tillägg och i detta förklarar att även AFA och muslimska salafister bör ingå i de grupper man vill förbjuda.

Fast är förbud en rätt väg att gå, eller får ett sådant en motsatt effekt?

Det är förbjudet att begå brott, men ändå sker hundratals sådana i Sverige varje dag.

1999 förbjöds köp av sexuella tjänster i lag. Trots detta förbud sker dessa köp dagligen, både på gatan och i mer ljusskygga miljöer. Det innebär att mäns, för det är ofta män, sexuella lustar eller kriminella organisationers vilja att tjäna pengar inte försvinner bara för att Sveriges regering infört ett förbud. Köp och försäljning av sexuella tjänster har alltid funnits, finns kommer alltid att finnas och då spelar lagar och förbud ingen större roll.

SR

Försvinner då nazisters syn på etniciteter, den våldsutförande vänsterns inställning till andra och muslimska fundamentalisters syn på västerländska seder bara för att man inför ett förbud? Med största säkerhet inte, utan problemet är att kärnan ur dessa grupperingar kommer fortsätta sin kamp, men i mer undanskymda miljöer där polis och andra myndigheter får svårare att lokalisera, störa och ingripa.

Professor Joakim Nergelius påtalar just detta med att förbjuda åsikter som regeringen vill. Han vill istället se förslag som mer liknar M:s och SD:s där de våldsbejakande gruppernas utövning förbjuds och inte deras åsikter. För vem ska egentligen dra gränsen mellan acceptabla och oacceptabla åsikter och vem ska bestämma vad acceptabelt och oacceptabelt är?

SR

21 thoughts on “Fungerar förbud

 1. Det bästa sättet att förhindra att organissationer av typ NMR uppstår är ju att ställa frågan: vad beror deras närvaro/uppkomst på? Varför dessa åsikter, ha v i som politiker gjort något fel? Kanske fört en politik som gynnat uppkomsten av sådana rörelser?
  Liknande frågor borde etablissemanget ställa sig vad gäller alla typer av mer extrema organisationer som IS, Grå vargarna för att nämna några.
  Kan nämna att jag helt är emot extrema rörelser likt ovannämnda och tycker nazismens framväxt i Tyskland är ett varnande exempel. Efter 1sta världskriget hamnade Tyskland i flera djupa ekonomiska kriser men också regionala kriser där flera politiska grupper stred om herraväldet.
  Social oro, dålig ekonomi osv. gör att grupper misstänkliggör varandra och gör det lättare för en som Hitler att komma till makten.
  Det är inte NMR vi behöver vara rädda för, det är “våra” egna politiker.
  NMR är lätta att hålla koll på, är få till antalet och talar svenska. Värre är de som är fler till antalet och talar språk vi i Sverige inte förstår.

 2. På tal om förbud, SD tar nu ännu steg i i PK-riktningen för att bli en av de övriga inom familjen 7 klövern, enligt J.Å så skriver man också om partiprogrammet och vill tillåta homoadoptioner !
  Nyligen byte man fot i EU-frågan och driver inte längre ett Swexit utan ingår numera i en EU-vänlig grupp i Bryssel där bland annat Tories ingår.
  Vad blir nästa steg för SD mot att bli det 8:e korrekta klöverpartiet i riksdagen ?
  Blir definitivt en röst på AFS i September som nu allt mer tar över rollen efter SD som Sveriges enda oppositionsparti.

 3. Svår fråga… Tittar vi istället på det som kallas social gemenskap,tror jag många kommer att lyfta på ögonbrynen,när man ser den orättvisa som råder bland alla oss elkonsumenter.
  Allt i landet skall ju rättvist fördelas heter det från socialisternas sida.
  I dag hittade jag ett intressant inlägg på Thoralfs blogg som gör klart,att de som valt landsbygden och mindre orter,får betala betydligt mer för sin el.:
  http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/07/14/11549149-det-hoga-elpriset-pa-landsbygden/
  Som Thoralf avslutar sina rader,kan vi väl alla instämma.
  Var håller “skräcken Lööf från Maramö” och hennes C hus,med denna fråga om orättvisa för landsbygden ??

 4. Lagar nedskrivet på ett papper löser självklart aldrig några problem vilket makthavare alltid vill tro för att göra lätt för sig, det är förändrade värderingar och men framför allt att arbete finns och medborgarnas känsla av att bli lyssnad på få känna delaktiget i samhället och att få känna sig behövd och uppskattad detta lägger grunden för tryggthet och stabilitet och i ett sådant samhälle finns ingen grogrund för extremism som alltid bottnar i missnöje !
  Hur uppskattade känner sig exempelvis dagens åldringar som hela sitt liv plikplikttroget jobbat och slitit och byggt dagens Sverige som dsgens föraktfulla politiker och övriga välgödda syltryggar i samhället nu drar nytta av för egen del ?

 5. En FRÅGA: Är jag RASIST för att jag tycker vi har för många migranter i Sverige och jag tycker att många av dessa uppför sig svinaktigt och illa mot den inhemska befolkningen och så även mot varandra! BÖR JAG DÅ TYSTAS?
  Faller jag då under det NYA FÖRSLAGET om RASISM? Bör jag då dömas för denna åsikt? Mina ögon har sett, mina öron har hört men ska jag som är av denna åsikt pga min erfarenhet, dömas för att jag fått denna uppfattning som inte är den uppfattningen jag hade för 10 år sedan och detta är pga migranternas kriminalitet skrämmer mig, pga de brott de begår, pga grupp-våldtäkter, misshandel, dödskjutningar, våld “bara för att det ger så litet straff”, INTE tycker om dessa personer? Jag tycker inte de har något att göra i Sverige och jag anser att de har förstört min- och mina barns trygghet TOTALT! SKA jag då att DÖMAS som RASIST för mina åsikter?

 6. S knyter ris till egen stjärt som det kallas. S som ingår i 7-klövern är som all de andra 6 de största rasisterna i Sverige eftersom dom hatar alla Svenskar och ställer dom utanför statligheten.

 7. 7-klövern måste skrämma väljarna för NAZISTSPÖKET så de inte ser hur makthavarna förstör Sverige alltmer.

  • Så kallade juggar är europér liksom polacker så listan stämmer inte riktigt.
   Alla vita och deras nationaliteter är ett villebråd idag, inte endast svenskarna.

 8. Och i Sverige sitter extrema islamister och planerar sinnesjuka dåd mot oskyldiga medborgare.
  Vad gör regeringen (7-klövern) för att stoppa denna sjuka islamiseringen av Sverige!?
  Nu skylls det på ett gäng brunskjortor som protesterar på lagligt sätt, medans våldsextrema sjuka vänsterfolk/kommunister kastar sten!
  ( Håller aldrig med nazismen, står inte för dom, precis lika lite som för kommunismen och islamismen.)
  Att den våldsextrema islamismen får fortsätta att predika i Sverige utan direkta påföljder, är HELT SINNESSJUKT !!!

  TA SEDEN DIT DU KOMMER OCH ANPASSA DIG!
  TÄNK INTE VAD SVERIGE KAN GÖRA FÖR DIG, TÄNK VAD DU KAN FÖR SVERIGE!

 9. Nu ska dom slå sig ihop för att förbjuda SD som ju tagit minst en miljon röster från dem. Sen klappar dom sig för bröstet att vi har så bra demokrati.

 10. SR/SVT & Co. har arbetat hårt för att göra den lilla, lilla, betydelselösa grupperingen NMR till det enda och stora hotet mot Sverige. Det är så klart nonsens, lögn och propaganda. Det är ju självklart att allt detta bara handlar om att få valet att handla om detta och inte invandring och Islam.

  När man talar om att förbjuda “rasistiska” organisationer så är detta mycket allvarligt. Alla som är mot massimmigration av muslimer kallas av media och vänstern för rasister.

 11. Det här är ju fantastiska nyheter. Om dom förbjuder rasistiska organisationer, då blir ju islam förbjuden. Då kan ni svennar bli av med skiten. Mycket bra. Dom mest rasistiska människor vi har i Norge, är muslimer. Aldrig har jag sett et mer rasistisk folk.

 12. Jag skulle gärna se ett totalförbud av extremistiska organisationer av samma typ som Morgan Johansson företräder, plus alla dom andra 6 folkförrädarna förstås. Där flödar den verkliga extremismen och därför bör dom förpassas till medeltidens mörka kammare för tid och evighet.

Kommentera