Stäng

Rent, snyggt, prydligt och artigt

UPPFOSTRAN. Häromdagen jämförde vi ”skola” med skola där elever städade och häll ordning. Vi har tidigare sett att brott är 20 gånger vanligare i Sverige än i Japan och nu detta. I måndags slogs Japan ut ur fotbolls-VM efter en förlust med 3-2 mot Belgien. Den bittra nederlaget hindrade dock inte laget från att göra en spektakulär sorti.

Det japanska laget uttryckte inte sin besvikelse genom att slå sönder och svina ned, tvärtom. En bild tagen av en Fifa-anställd visar hur lagledarna städat och lämnat omklädningsrummet i nyskick. Man har dessutom lämnat en lapp med ”Tack” på ryska.

”Vilket exempel för alla lagen! Ett privilegium att jobba med”, kommenterar fotografen. Även de japanska fansen ville göra sitt – efter förlusten stannade många av dem kvar och städade uppe på läktarna.

-Pettersson säger att Japan är inte perfekt, bland annat är självmordsstatistiken högre än i Sverige, men inte extremt så något borde vi kunna fundera på att ta över från japanerna…

5 reaktioner på “Rent, snyggt, prydligt och artigt

 1. säg inte det en period till med Sju klöverns landsförstörare kan
  få självmordsfrekvensen att tok rusa.

 2. Jag förvånas inte, japaner och folk uppväxta i liknande kulturer vet ofta vad livet handlar om. De tycks överlag ha en långt utvecklad och civiliserad uppförandekod och livsstil. Undantaget är andra världskriget, men det styrdes av gamle Kejsaren, som betydde allt. Intressant, för den som vill fördjupa sina studier i socialpsykologi t.ex?

 3. I sverige kallas vissa självmord trafikolyckor.
  Det är väl inte en så bra lösning, men till viss del förståligt . Vissa jobbar ihjäl sig andra less ihjäl.
  Även politiker borde ta ett mycket större ansvar långsiktigt sett.

 4. Ordning och reda på japanerna. Börjar bli sällsynt i Sverige….nu för tiden.

  Japanerna gjorde matchen mot Belgien till en härlig tillställning. Offensiv fotboll med spelglädje. Lite brist på taktiskt tänk, i slutet av matchen, hindrade japanerna till en spännande förlängning.

 5. Så varför behövde läktaren städas? Satt det andra än japaner där också, eller var det några japaner som inte tog med sitt skräp?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: