47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

VALET 2018. Socialdemokraternas vallöfte om att tillsammans med främst V ta bort vinster i välfärden är ett effektivt sätt att dra uppmärksamhet till partiet, tror S. Nu vet inte jag hur stora de så kallade ”övervinsterna” är eller om de ens finns, jag är dock övertygad om att förlusterna i välfärden är betydligt högre. 

S:t Görans sjukhus i Stockholm är det enda akutsjukhuset som drivs av en privat vårdkoncern på uppdrag av landstinget. Resultatet är en succé, skriver Johan Ingerö, ansvarig för välfärdspolitik på näringslivets tankesmedja Timbro, och föreslår att fler sjukhus går samma väg.

”Stora sjukhus är komplicerade och trögrörliga. Att förändra dem kräver ett närvarande och ihållande ledningsarbete. Och det kräver i sin tur ett sammanhållande investeringstänk som S:t Göran har, men som landstingssjukhusen ofta saknar.”

S:t Görans sjukhus i Stockholm sticker ut på två sätt. Dels är det ett sjukhus med utmärkt kvalitet, god ekonomi och nöjda medarbetare. Dels är det unikt i Sverige, genom att det sedan 1999 drivs av en privat vårdkoncern som arbetar på uppdrag av Stockholms landsting. Alla andra svenska akutsjukhus drivs direkt av respektive landsting.

Pettersson tycker S:t Göran är ett utmärkt exempel på att privat vård som är offentlig finansierad fungerar mycket bra om, jag säger OM, de som sköter upphandlingen vet vad de sysslar med och håller lycksökare borta. Avregleringen av Taxi är ett skräckexempel där mycket gått fel.

År 2006 skrev jag nedanstående insändare. Hur mycket har vi förlorat på välfärden genom att inte lära av välskötta privata företag?

Att koncentrera sig på vinsterna hos privata företag när det ser ut som det gör i landet tyder på ett visst mått av galenskap, man måste börja där de stora problemen är och det  är inte i privata skolor även om det finns problem där. John Bauer var en privat skolkoncern som gick i konkurs 2013, det drabbade en hel del elever och lärare och mycket kritik framkom, men hur många kommunala skolor, vårdinrättningar och annat skulle inte ha gått i konkurs om inte ägarna, det vill säga skattebetalarna ställt upp med nya pengar.

-Pettersson skulle vilja påstå att det är inte det privata som är fel utan kontrollen, och att de största problemen i skolan, vården, omsorgen, hos polisen osv. beror på för stor asylinvandring.

TIDIGARE 2018-01-26. 47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

SKOLAN. 47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala, enligt Skolinspektionen. Detta faktum har fått regeringen att vilja förbjuda vinster och därmed de privata friskolorna. 

En normalt tänkande regering hade naturligtvis då tittat på de bästa skolorna drivs och hur de kan inspirerar de sämsta.

Internationella Engelska Skolans grundare Barbara Bergström, fick för en tid sedan ett samtal från dåvarande generaldirektören på Skolverket Anna Ekström. Ekström var då ordförande för den så kallade Skolkommissionen och ringde nu rektorn på Engelska skolan i Enskede för att få reda på varför deras verksamhet gick så bra.

Svaret blev:

•Föräldrar och elever undertecknar en uppförandekod där man accepterar att följa skolans huvudregler – håll skolan ren, kom i tid, spring inte inomhus, lås in mobiltelefoner, använd proper klädsel, ingen mat utanför matsal, uppträd ärligt och med integritet och retas inte.

•Skolans entré ska vara snygg och ren och rektor eller lärare ska hälsa eleverna välkomna på morgonen.

•Före varje lektion ska eleverna ställa upp sig utanför klassrummet. Lärare står i dörren och hälsar på varje elev. Eleverna ska stå framför sina bänkar tills läraren ger lov att sitta ner.

•Ingen får tala utan handuppräckning. Lektionen ska sluta prick i tid, inte två minuter före. Proceduren från lektionsstart upprepas, eleverna lämnar lektionssalen i ordnad form.

•För sen ankomst, stök eller störande beteende uppmärksammas med högsta möjliga skyndsamhet.

•Tuggummi och godis är inte tillåtet. Klotter tas bort omedelbart.

•Toaletter hålls rena och fräscha.

•Lärare tilltalas med ”Mr/Mrs” eller ”Doktor” om läraren är disputerad. (eftersom skolan har engelsk profil)

•Skolpersonal ska använda proper klädsel, män ska ha kostym.

•Rektorn ska vara på plats på skolan och helst varje dag synas i verksamheten.

Med dessa regler har IES, Internationella  Engelska Skolan, effektivt fått ordning på den svenska skolans största problem, nämligen ordningen.

Sverige sticker ut jämfört med alla andra länder vad gäller sen ankomst och störningar i klassrummet. När skolan fått ordning kan de sedan bygga vidare och nå toppresultat enligt de nationella proven och i Skolinspektionens utvärderingar.

Engelska skolan finns i dag i hela landet, i svaga och starka socioekonomiska områden. Skolan har 24.000 elever. 160.000 registrerade står i kö för att komma in. Det är en och en halv årskull.

Nu har dock Anna Ekström blivit Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister och socialdemokratisk politiker och vill lägga ned Engelska skolan.

Artiklar från bland annat Hela Gotland…

-Pettersson undrar hur människor kan vara politiker och arbeta mot övertygelse och sunt förnuft för makten…

 

10 thoughts on “47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

  1. Våra barn står i kö till Engelska skolan. Satte dem där redan när de gick på ”dagis”. Får se om de kommer in.
    För övrigt gick de på ett ”dagis” som var ett föräldrakooperativ. Bästa tänkbara och det bästa möjliga i kommunen. Bara engagerade föräldrar och superbra personal. Kunde inte vara nöjdare. När de började i skolan var skillnaden enorm jämfört med de barn som kom från kommunala.
    Varför skulle statligt och kommunalt vara bättre? Finns ingen logik i det.

  2. Hur mäts kvaliten och resultatet av undervisningen på ett oberoende sätt, när det är i skolans ekonomiska intresse att visa upp ett helst bättre resulat av elever som klarar examina, än kommunala skolor? Kan man så där bara utan vidare lita på hur privatskolorna fungerar.
    Så länge som kvantitet i form av utdelning av skolpeng styr så är jag skeptisk till hur det står till med ärligheten när kvaliteten ska redovisas.
    En del unersökningar har visat på att man ger högre betyg i friskolorna.
    Ju fler friskolor som lockar med högre lärarlöner och bättre studieresultat, desto sämre kommunala skolor får vi.

  3. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Kan någon förklara för våra ledare varför det bara är privata aktörer som gör övervinster, men aldrig kommunala eller statliga.
    Jag vet varför!

  4. Klart att om det nu finns skolor som har studiero och är utan kaosblattar så ska ju detta åtgärdas. Alla skolor ska vara lika usla det är jämlikhet av modell sosseriet.

  5. Socialdemokraternas vision är att alla ska ha det lika dåligt, när vi är nere på Nordkorea och Venezuela nivå då först börjar Löfven känna sig nöjd.

  6. På samma sätt som svenskar flyr från bostadsområden som domineras av anti-svenska invandrare flyr svenska barn från sådana skolor.

KommenteraAvbryt svar