Stäng

Sverige behöver en öppen debatt om återvandring

INVANDRING. Vad har vi lärt oss av de gångna årens invandringsdebatt? Vi har lärt oss att detta är ett område där principer flyger in i varandra och exploderar. Vi har lärt oss att det som ena mandatperioden ansågs vara oanständig retorik, nästa mandatperiod kunde presenteras som ansvarsfull och nödvändig politik. Vi har lärt oss att vägvalen som gjordes i syfte att marginalisera Sverigedemokraterna, ledde i motsatt riktning. Vi har lärt oss att människor söker sig till Sverige av de mest skiftande skäl, skriver Susanna Birgersson på Expressens ledarsida.

Nu ska vi ha klart för oss att detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal och har inte direkt gjort sig  känd för att vilja ha en öppen debatt med Sverigedemokrater, tvärtom. Även om även Expressen har vaknat den senaste tiden.

Susanna Birgersson har dock varit med på bloggen då och då med kloka tankar.

Återvandring ska bli nästa stora migrationspolitiska fråga, lovade Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas framtidsdagar i februari. Punkten återfinns också i partiets valmanifest. Välriktade utbildningar, kontakter med organisationer på plats och avsevärt större bidrag ska få fler personer med uppehållstillstånd att välja att åka tillbaka till sina ursprungsländer.

Birgersson skriver: Om detta skrev Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förslagschef på Timbro, i Borås Tidning (BT 10/6). Ta debatten om återvandring med SD, uppmanade Heinö de andra partierna: Det ”skulle synliggöra den ideologiska gräns mellan SD och övriga partier som har gått förlorad de senaste åren. Det vore välbehövligt.” För, som han argumenterade: ”en återvandringsdebatt riktar sig uteslutande mot våra medmänniskor, här och nu. Det är en fundamental skillnad. Detta är, bokstavligen, att göra skillnad på människor.”

Jag tror, med de senaste årens debatt i färskt minne, att det är fel utgångspunkt. 

SD:s återvandringsvision bör granskas, givetvis. Men om vi börjar med att slå fast att frågan i sin helhet handlar om att ”göra skillnad på människor” finns det inget mer att säga, ingenting att överväga, ingenting att förbättra.”

– Nåväl, Pettersson minns Expressens officiella hållning och har inte hört någon ursäkt eller ändring från chefredaktör Thomas Mattsson ännu…

En neutral och opartisk löpsedel publicerad valdagen den 19 september 2010 som Anna Dahlberg låg bakom.

 

15 reaktioner på “Sverige behöver en öppen debatt om återvandring

 1. Behövs ingen debatt det behövs handling. Tvärstopp för all asylinvandring, Anhörigutvandring ska uppmuntras vi har tillräckligt med försörjningsobjekt, kriminella muslimer.

 2. Det finns bara ett politiskt parti, som står för en politik, som skulle kunna rädda Sverige. Och det är INTE Sverigedemokraterna.

  Sedan Åkesson och hans gäng tog kontrollen över SD (2006), har partiets politik urvattnats – så till den milda grad att Åkesson i TV vägrar svara på frågan: Finns det ett Svenskt Folk?

  I stället för att driva frågor som totalstopp för utomeuropeisk invandring, att dra in alla bidrag till invandrade lycksökare, deportation av alla invandrade brottslingar samt att skapa ekonomiska incitament för invandrarna att frivilligt återvandra – så har man strävat efter att bli ett ”antirasistiskt mittenpart”.

  Ett ”antirasistiskt mittenparti” i Sverige betyder ett parti, som står för mer invandring samt fler bidrag, fler jobb och fler bostäder till invandrare (och därmed självklart färre till svenskar), eftersom alla andra riksdagspartier strävar efter detta.

  Nej, bara ett politiskt parti i vårt land har ett program i invandringsfrågan, som skulle kunna rädda Sverige åt svenskarna, och det är det nystartade Alternativ-för-Sverige, AfS. Se till att göra det DU kan, så det kommer in i Riksdagen den 9. september!

 3. Vet inte om ni här hemma,har hört talas om den s.k. ”Europeiska lösningen” vad gäller alla lyckosökare,som dräller in över oss ?
  I varje fall är dessa ord moderna nere i Europas bland invandravänliga.
  Har länge undrat vad denna ”lösning” innebär. I dagens PI finns nu svaret.
  http://www.pi-news.net/2018/06/was-merkel-mit-europaeischer-loesung-in-der-asylfrage-meint/
  I denna text framgår hur de ”kloka i Bryssel” söker underlätta för alla parasiter som anländer. I förslaget skall dessa äventyrare vid EU´s gräns framföra vilket land man önska bosätta sig. De som har någon anhörig eller släkting,plus de som event. känner någon som redan bor i landet där de önskar kvittera ut sina bidrag har företräde. Detta förslag ligger färdigt och skall om tio dagar läggas inför beslutande ”klokskapen i Bryssel.

 4. Allah är SVENSKAR, de som påstår motsatsen är RASISTER, NAZISTER och går emot Socialdemokraternas partistyrelse!

  1. Nu räcker det mupp-Löven! Lyssna på Jimmy, Sverige behöver ett ÅTERVANDRINGVERK, – allah kan inte få bli svenskar, särskilt inte negrer och araber från U-länder! VAKNA nu Stefan innan du kört Sverige helt ner i avgrunden! RIV UPP DET KRIMINELLA BESLUTET ATT LÅTA 9000 KRIMINELLA AFGANER STANNA I VÅRT LAND!! NUUUUUU!!!!!!!!

 5. Och nu har Expressen och David Baas (mannen som aldrig svarar på mail) börjat sin kampanj mot SD precis som kollegan Aftonbladet.
  Räkna med en mycket mycket smutsig valrörelse från dessa tidningars sida.

  1. De nyheterna kommer före på deras hemsidor än de ihjälskjutningar som begicks i Malmö igår. Agenda journalistik i dess mest utpräglade form. Mer kommer, var så säkra.

  2. Om den svenska väljarkåren inte var den naiv, konflikträdd och framför allt kunde tänka själva så skulle all antipropaganda från Expressens, Aftonbladets och det övriga vänstervridna etablissemangets vara överflödig och bortkastad men tyvärr är det inte så !
   Svensken knyter handen i byxfickan och gnäller hemma vid köksbordet mellan valen men röstar sedan oftast som man alltid gjort och förväntar sig alltid att någon annan ska fixa biffen.

  3. Det gör inte så mycket eftersom dom inte innehåller ett spår sanning och det går att bevisa.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: