Stäng

DN påstår att Jimmie Åkesson har fel om utvisningar

VALET 2018. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen påstått att Sverige utvisar få utländska brottslingar, även när det handlar om mycket grova brott. Siffrorna har han hämtat från en rapport från Brottsförebyggande rådet ”Utvisning på grund av brott 2000-2014”, enligt Sverigedemokraterna. 

Detta stämmer inte enligt Dagens Nyheter, som menar att antalet utvisade är betydligt högre.

De siffror som Åkesson använder, visar att 19 procent av de som döms för våldtäkt eller grov våldtäkt också döms till utvisning och det stämmer med vad Åkesson säger.

Vad som inte har framgått är att den tabellen bara handlar om de utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige.

I Brås rapport finns också en tabell för utländska medborgare som inte är folkbokförda här. Där ser siffrorna helt annorlunda ut. Av de som döms för våldtäkt utvisas 63 procent, för grov våldtäkt är siffran ännu högre, 73 procent utvisas. Dessa siffror nämner inte Åkesson.

Innan vi går vidare och granskar DN:s faktagranskning ska vi komma ihåg att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski öppet sagt att DN under hans ledning inte är intresserade av fakta utan ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att både tänka och känna…” alltså medierna försöker få oss att tycka ”rätt” i ”rätt”frågor där medierna dessutom bestämmer vilka frågor som är de viktiga. DN är inte ensamma om detta, även SvD, SVT och SR med flera sysslar med samma sak.

Det är ett journalistiskt jättebedrägeri, värre än forna tiders hästhandlare.

Tino Sanandaji förklarar vidare på Facebook…

DN faktagranskning underkänner Jimmie Åkessons om att bara var femte utländsk våldtäktsmän utvisas. ”Faktiskt mestadels fel om hur många utländska våldtäktsmän som utvisas”.

Detta är inte lika missvisande som DN:s påstående att våldtäkter inte ökat, men intressant. Åkesson citerade en Brå-rapport om perioden 2000 till 2014. DN ger honom rätt om utlänningar som folkbokförda i Sverige: ”19 procent av de som döms för våldtäkt eller grov våldtäkt också döms till utvisning. Den siffran stämmer väl med vad Jimmie Åkesson sade.”

Det finns dock även våldtäkt av utlänningar som inte är folkbokförda, exempelvis turister, asylsökande och illegala papperslösa. Åkessons siffra inkluderar inte våldtäkt av ej folkbokförda, där 63 procent utvisas.

De ej folkbokförda är dock få, så frågan är vad totalsiffran är. DN skriver att det inte går att veta, men missar att uppgifterna indirekt finns om man kombinerar med tabell 3 och 4. Totalt blev ca 34 procent av utländska medborgare dömd för våldtäkt utvisade.

Om man ska vara petig säger sig DN granska påståendet ”Fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning”. De som bor i Sverige definieras just som skatteverkets folkbokföring. Samtidigt är Åkesson vag och säger inget om folkbokföring, då DN gör rätt att förtydliga.

Detta visar problemet med att partiska medier utnämner sig till domare över sanningen. Vi har redan sett grova fel som DN:s påstående om vård och sexuellt våld, men också tveksamheter. Var Åkessons påstående mestadels falskt eller mestadels sant? Ett annat exempel är när SVT kategoriskt ger LO fel om sänkta ingångslöner genom att återge LO:s argument inkorrekt och försöka dumma ned komplexa forskningsfrågor till enkla svar.

Till sist återstår frågan om det är rimligt att 81 procent av folkbokförda utländska medborgare och 37 procent av de som inte ens är folkbokförda här får stanna efter att missbruka Sveriges gästvänlighet till våldtäkt.

-Pettersson nöjer sig med att konstatera att det är orimligt att partiska medier utnämner sig till domare över sanningen och till sist återstår frågan om det är rimligt att 81 procent av folkbokförda utländska medborgare och 37 procent av de som inte ens är folkbokförda här får stanna efter att missbruka Sveriges gästvänlighet till våldtäkt?

Tycker ni det är rimligt, gör som DN vill, rösta på sjuklövern vid valet den 9 september…

7 reaktioner på “DN påstår att Jimmie Åkesson har fel om utvisningar

  1. Siffrorna i artikeln kanske stämmer. Si och så många är dömda till utvisning, MEN det är bara ett fåtal % av dessa som verkligen åker ut ur landet, kanske 3-4 % av dessa 81% som nämns. Resten stannar och fortsätter begå grova brott i Sverige.

  2. Ingen vettig människa tar naturligtvis DN en liberal tårdrypande mångkulturälskande blaska på allvar !

  3. När någon säger eller skriver ordet ”faktiskt” så bör man vara extra skeptisk.

  4. Hur många med utvisningsbeslut dräller runt i landet, har DN en siffra på det? Hur många illegala? Hur går det med alla rymlingar från förvaren, samtliga infångade?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: