Armenien och det armeniska folkmordet

HISTORIA. Idag är det minnesdagen för det armeniska folkmordet då c:a 1,5 miljoner kristna människor mördades av muslimer. I de sena kvällstimmarna söndag 24 april 1915 arresterades de första av runt 600 armeniska präster, läkare, redaktörer, jurister och politiker i Istanbul. Några få dagar senare hängs nästan alla och med de armeniska intellektuella och opinionsbildarna ur vägen kunde de osmanska myndigheterna komma till sitt egentliga syfte: Utrotandet av armenierna som ett folk.

Inom loppet av de följande åren dödades upp mot 1,5 miljoner armenier. Otaliga västerländska ögonvittnen beskrev massakrerna, och bland annat tidningen New York Times skrev 1915 hela 145 artiklar om folkmordet. Ändå ingrep inga västerländska regeringar, utan nöjde sig med tama protester. Idag förnekar Turkiet att folkmordet ägt rum.

Idag återstår bara en bråkdel av det historiska Armenien som är omgivet med undantag av Georgien av muslimska grannar.

I nästan två veckor har Armenien skakats av landsomfattande protester mot premiärministern Serzj Sargsian och i går eftermiddag så avgick han efter elva dagar på posten. Sargsian tillträdde som premiärminister kort efter att han lämnat posten som president och oppositionen har anklagat honom för korruption.

-Pettersson hoppas det kan ordna sig för Armenien och grannlandet Georgien som verkar var på rätt väg medan bland annat Turkiet är på väg i felriktning.

Armenien och en swastika

Armenien var det första land som antog kristendomen som statsreligion, år 301. Kungariket blev så småningom erövrat av det romerska riket, av det bysantinska riket, av Persien, och av kalifatet.

Från 1500-talets början var Armenien en del av det osmanska riket och från början av 1800-talet kom det under rysk överhöghet. Dagens självständiga stat framkom första gången 1918, efter den ryska revolutionen, men blev 1920 återigen ryskt, denna gång som sovjetisk delrepublik. Vid Sovjetunionens sönderfall var Armenien och de baltiska staterna först bland tidigare delrepubliker att deklarera sin självständighet 1991.

Den 24 april 1915 inleddes det i det muslimska Osmanska riket ett folkmord på armenierna. 1 – 2 miljoner armenier och andra kristna dödades eller deporterades, och att ytterligare ett flertal tvingades på flykt. Än idag är diskussionen mellan armenier och turkar häftig och Turkiet erkänner inte händelserna som ett folkmord.

Det var lite kort om mycket men anledningen till detta inlägg är den armeniske soldaten nedan. Det är en rekonstruktion av en soldat från Letchashen, 15-14-talet före Kristus som står på Sardarapat museum i Armenien. Undrar vad Hitler tyckte om Swastikorna…

Armenian_soldier_from_Letchashen,_15-14th_centuries_BC__Reconstructed_by_Prof__A__D__Tchagharian,_Sardarapat_museum,_Armenia

6 thoughts on “Armenien och det armeniska folkmordet

  1. Nu kommer jag kalla en spade för en spade och inte hymla om händelsen:
    Det var zionists som var de drivande i armenian genocide med judiska ”youngturks” org samt bla Attaturk själv-en Donetz jew som var ansvariga till det hela…….
    Brother nathanel skriver mer om dådet här
    –JEWS PLOTTED THE ARMENIAN HOLOCAUST
    By Brother Nathanael Kapner, Copyright 2007-2010–

    obs att br Nathaenel är jude men konverterat till kristendomen
    http://www.realjewnews.com/?p=77

  2. Mina tankar går till oskyldiga armenier som har fallit offer för massakrerna i det Ottomanska Imperiet (OI).

    Man får dock inte glömma att massakrerna började när en stor del av armenierna som var medborgare i OI satte igång ett (till en början lågintensivt) inbördeskrig i OI genom att mörda icke-Armenier (turkar, kurder, mfl) och etniskt mordrensa områden inom OI, samtidigt som de koordinerade sina attacker enligt order från tredje makt (bla Ryssland). Detta kan liknas med om det samiska folket i Sverige skulle sätta igång och mörda svenskar, rensa områden i Norrland på svensk befolkning, och koordinera sina attacker efter instruktioner från tredje land.

    Armenierna har genom den moderna historien fört en aggressiv politik baserad på nazism, sektarianism (de har en egen gren och tolkning av Kristendomen) och våldsam expansionism gentemot samtliga av sina grannar – de har med folkrensningsagenda anfallit den kristna Georgien, sekulära Azerbajdzjan samt byar och områden i Turkiet och Iran. Detta under förevändningen att den historiska Armenien var betydligt större för 1500 år sen, och bör återupprättas.

    Om ni vill bilda er egen uppfattning om händelserna ovan, kan jag rekommendera er att ta del av ett manifest* (se nedan) skrivet av Armeniens första premiärminister Hovhannes Kajaznuni. Man kan näppeligen kalla honom för att vara jävig mot sin egen befolkning.

    I den moderna Armenien reses idag monument över (ö)kända nazister som deltog i folkmord under andra världskriget. I den moderna historien har Armenien gjort sig skyldiga till folkmord och etnisk rensning av bla 1 miljon Azerbajdzjanska medborgare – vilket har fördömts av bl.a. FN.

    * The Armenian Revolutionary Federation Has Nothing To Do Any More
    https://archive.org/stream/armenianrevolution00katc#page/n1/mode/2up

  3. Intressant kunskap som jag inte hade en aning om. Religion är orsak även här numera som en anledning för att döda varandra .

KommenteraAvbryt svar