Majoritet svenskar vill ha ett förbud mot tiggeri fast det inte behövs, vi har redan användbara lagar


TIGGERI. En majoritet vill förbjuda tiggeri i Sverige enligt en ny opinionsmätning från Novus, skriver Ekot. 62 procent uppger att de som helhet är för ett tiggeriförbud, medan 20 procent säger sig vara emot.

Siffrorna är något högre än i den förra mätningen som gjordes för två år sedan, men förändringen ligger inom felmarginalen.

Starkast stöd för ett förbud återfinns bland pensionärer och svagast är stödet bland personer under 30 år, enligt mätningen.

Sverigedemokraterna har drivit ett nationellt förbud i flera år. I höstas bestämde sig Moderaterna för samma linje, och vi kan räkna med att de populistiska Socialdemokraterna kommer med ett förslag innan valet.

-Pettersson menar att debatten är löjligt. Det finns redan lagar och regler som går att använda för att få slut på tiggeriet men journalister och politiker är för flata…

Ingen löser problemen med zigenarna genom att särbehandla dem positivt. Jag skulle föreslå att herr Löfven som statsminister ger order om att vi ska följa de lagar och regler som redan finns i landet.

Egenmäktigt förfarande är i svensk rätt ett tillgreppsbrott enligt 8 kap 8 § Brottsbalken.

Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

I Brottsbalkens 8 kapitel regleras stöld, rån och andra tillgreppsbrott. De tillgreppsbrott som inte särskilt reglerats i 8 kapitlet har samlats under beteckningen egenmäktigt förfarande.
Det finns tre situationer då ett brott utgör egenmäktigt förfarande.

 1. då gärningsmannen olovligen har tillgripit något men inte har någon avsikt att behålla det tillgripna.
 2. då annans besittning olovligen rubbas på så vis att den rättmätige ägaren hindras att använda föremålet som det är tänkt.
 3. då gärningsmannen med våld motsätter sig laga självtäkt. Utövningen av våld omfattar inte bara personvåld utan kan även vara oriktat våld där gärningsmannen sliter i en sak.
 • Om den allmänna ordningen störs och polisen uppmanar någon att lämna platsen kan det även bli åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten. Om du håller fast dig i andra eller i föremål när polisen försöker få bort dig räknas det som våldsamt motstånd.
 • Att olagligt ta sig in på annans mark, hus, fabrik, båt osv. Olaga intrång ger böter och grovt olaga intrång ger fängelse i högst två år.
 • Man får inte bo utan avlopp och sophantering.

I de flesta kommuner finns det kommunala ordningsstadgar. Där det anges var och när man får campa, var man får dricka alkohol, spela musik etc. Dessutom behövs ofta tillstånd för att samla in pengar vid den lokala butiken. Nedan min hemkommun Oxelösunds regler som ingen verkar bry sig om.


14 responses to “Majoritet svenskar vill ha ett förbud mot tiggeri fast det inte behövs, vi har redan användbara lagar

 • Cecil

  Tiggeriet är den minsta delen av verksamheten.
  När tiggaren lämnar sin plats vid konsum, sätter en annan verksamhet igång, inbrott och stölder är mycket mer lönsamt.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Onekligen vittnar invasionen av tiggare om ett land i socialt och mentalt förfall, där medborgarnas naturliga eller politiskt påverkade generositet i kombination med den klassiska svenska godtrogenheten och den populära skuldbeläggning som appliceras på den vita delen av jordens befolkning, lägger hyende under lasten och uppmuntrar till brottsutövande.

  Paradoxalt nog medverkar alla obetänksamma givare till att upprätthålla fattigdom, offermentalitet och utnyttjande av individer i något slags beroendeställning.
  Andreas.

  Gilla

 • Tanten

  Jag är mot tigeri!
  Ja, jag stavade rätt…

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  62% emot tiggeriet. Kan vi då anta att dessa 62% inte ger några pengar?
  18% velar.
  20% för tiggeri. Då antar jag att det är denna grupp som ger pengar och håller kvar alla tiggarna i Sverige.
  Om man tänker på valresultatet, 87-13%, så undrar jag om vi ska vara hoppfulla eller inte?

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Är bara att lyssna på den hycklande debatten i riksdagen 2018-04-16 om vårbudgeten där Alliansen för syn skull gläfser på regeringen och V men när SD vädjar om att gå ihop och fälla regeringens budget då är Alliansen, V, MP och S genast som en enda stor gosig kramgo familj och då förstår man hur framtiden kommer att bli efter valet om 7 klövern får fortsatt förtroende av sin trygga väljarkår den berömda 87:an vilket tyvärr är högst troligt !!!!!!
   Blir tveklöst en röst på AFS i ödesvalet i September.

   Gilla

 • Jack

  I Sverige måste företagare göra en preliminär deklaration och betala skatt utifrån förväntad förtjänat. Företagare måste också bokför inkomster och utgifter. Vad det verkar är tiggeriet organiserad företagsamhet. Vad väntar skatteverket på? Gör en revision.
  Gäller inte Svearikes lag alla i det här landet?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Användbara lagar som inte används gör ingen nytta !!!!

  Gilla

 • Cecil

  Enligt Svensk lag måste man har tillstånd av polisen, för att samla in pengar.
  Men polisen utför inte sitt jobb.

  Gilla

 • Fiona1177

  Man låter tiggarnas skräpiga och ohygieniska bosättningar i naturen finnas, men vill att svenskarna skall sopsortera? Visst skär det sig lite, eller hur? Man känner sig inte riktigt lika motiverad längre.

  Gilla

  • SasjaL

   I Sydeuropa så sopsorterar man inte speciellt mycket vid hushållen. Den biten sköter professionella efter borttransport. Det enda jag sett i Grekland är behållare för batterier.

   Vad man ”undviker” att förmedla i Sverige, är att det försvinner ett antal arbetstillfällen när man ”miljösorterar”. Bl.a. här i G. försöker man bevara jobb i stället, men det är väl för fint med att behålla/skapa relativt enkla jobb i Sverige …

   Gilla

 • XmensX

  SL har sedan ett par år avhyst skräpande störande tiggare i T-banan vilket är bra. Troligen har nu även ICAs jurister gått ut med liknande förbud utanför ICA butiker för tiggarna är borta nu i April på flera ställen.
  Sverige är troligen det enda landet i Europa som tillåter tiggeri. I de flesta länderna är det förbjudet.

  Gilla

 • Avmaskad

  Om majoriteten slutar ge tiggarna något så behövs inget förbud.
  Om svenskarna ger bidrag tycker de tiggeri är bra.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: