Stöd nätskribenterna!


UPPROP. Det är idag uppenbart för många att de etablerade medierna brister i sitt uppdrag att kritiskt granska våra samhällsproblem. Den här bristen har existerat en längre tid vilket har lett till att det skapats många s.k. alternativa, eller fria, medier på nätet, vilka drivs av oberoende skribenter som i de flesta fall konstruktivt behandlar våra samhällsproblem; dessa skribenter har ofta en verklighetsnära anknytning till ämnet och problematiserar på ett kunnigt sätt, vilket gör deras bidrag till ett viktigt komplement till de etablerade medierna. Men vi kan inte ta för givet att våra alternativa nätmedier kommer att kunna fortsätta i nuvarande omfattning, bl.a. pga av hot från hackare och en snävare tryckfrihetslag.


Vi är en grupp personer som träffats på nätet och som med stort intresse läser samhällskritiska artiklar på olika bloggar och i Facebookflöden. Vi har lång arbetslivserfarenhet från olika branscher och är oroade över hur samhället för närvarande utvecklas. Vi anser att de alternativa nätmedierna utgör en viktig del av den offentliga debatten och att de, för att kunna utvecklas till mer stabila opinionsbildare, måste få ett större stöd av sina användare. Hittills har de flesta av dessa medier varit tillgängliga utan avgift, vilket har gett goda besökssiffror men i regel små intäkter. Som var och en förstår, kräver god journalistik tid för tankearbete och tid för hämtande av bakgrundsinformation. Vi anser att våra nätskribenter förtjänar att få ersättning för denna tid. Vi uppmanar därför dig som läser den här bloggen/facebooksidan att stödja skribenten med ett eller flera återkommande bidrag. (Tycker du som vi, att innehållet i de alternativa nätmedierna minst motsvarar det som finns i ett månadsmagasin, så bidra gärna med motsvarande belopp.)

Med tanke på det stora antalet användare av alternativa nätmedier, skulle en större vilja att bidra till deras drift betyda mycket för den framtida opinionsbildningen. Mer kortsiktigt är det speciellt viktigt att vi inför höstens val får en aktiv och konstruktiv samhällsdebatt som får både politiker och väljare att förstå vilka problem vi har och vilka lösningar vi kan välja.

Vänligen

Åke Thunström, f.d. mellanchef och marknadsansv.; Stefan Schiller, ekonomidoc, Torbjörn Johnson, civiling. o. egen föret.; Jan Molin, f.d. utvchef; Olle Reimers, affärsjurist; Erik Fries, prof. em.

PS Vill du vara med i gruppens fortsatta arbete? Maila då ake.thunstrom@gmail.com. med några ord om ditt CV. DS
***

-Pettersson tackar för detta. Kontaktperson för gruppen är Åke Thunström, mejladress ovan.Vill någon ringa så har jag telefonnummer.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


7 responses to “Stöd nätskribenterna!

 • Demokrati är absolut yttrandefrihet

  Hat och Hot är två olika saker
  Att blanda ihop dessa två i debatten är ett försök att förvilla begreppen i syfte att införa censur.
  Hot är olagligt. Hat är inte olagligt och kan svårligen kriminaliseras. De som idag försöker kriminalisera Hat förstår inte att de själva kommer att hamna i brottsregistret framför andra, dvs om lagen skulle tillämpas konsekvent. För det är knappast några allmänt kärleksfulla typer de som förespråkar censur.

  Gilla

 • Claes H

  ”Snävare tryckfrihets-lag”?
  Inte omöjligt… Dessvärre.
  Men en frihets-sajt ”sänder” ju redan nu från Tallinn. FT…
  Är inte det en möjlighet? Skulle det kunna stoppas?
  Inte av våra vänner i Baltikum, i alla fall.

  Gilla

 • stefan a.

  En ojämn kamp mot jättarna Schibsted och Bonnier, SVT/SR och de olika mediahusen, även den halva miljarden i presstöd går mest till vänstertidningar, ändå räcker det inte, fulmedia (msm) gör allt de kan för att stänga ned alternativ media, det är en ynkedom utan dess like, så man får se varje skänkt krona som ett stöd för yttrandefriheten…..

  Gilla

 • Torleif

  jag prenumererar på svegot och fria tider.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Prenumerade tidigare på en stor morgontidning.

  Den prenumerationsavgiften skickar jag nu till
  skribenter som inte nödvändigtvis måste följa
  den rätta journalistiska värdegrunden.

  PS. En stor morgontidning av idag kostar inga
  små summor i årsavgift om man skall ha
  hem den i brevlådan.

  Gilla

 • Svensk lösen

  Det är lätt att instämma men har man en låg allmän pension så är redan kostnaden för ett internetabonnemang kännbar. Någon enstaka gång kan det bli en hundralapp men den ekonomiska verkligheten för många lägger hinder i vägen för återkommande bidrag.
  F.ö. är det bara en tidsfråga innan EU implementerar lagstiftning som stryper det fria meningsutbytet på nätet.

  Gilla

 • XmensX

  direktiven om ”näthat” kommer ifrån EU-kommissionen själva som inte vill ha någon debatt om massinvandringen till Europa från U-länderna. Alla som är emot klassificeras per automatik bekvämt till ”hatare” alternativt ”näthatare”………..
  F Timmermans i Kommissionen är öppet för ”white genocide” mot europas folk, hennet har sagt att ”europa måste blandas upp”

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: