Stäng

Golfströmmen den svagaste på 1600 år eller…

FALSKA NYHETER. Det system av Atlantströmmar där Golfströmmen ingår är svagare än det varit på 1 600 år, och nya studier pekar på klimatförändringarna som bidragande orsak. Forskaren varnar för allvarliga konsekvenser, skriver bland annat TT, HD.se och SVT som troligen har läst en pressrelease och inte fattat eller ej läst klart. Hur som helst sprider de falska och felaktiga nyheter. 

Så här skriver Ingemar Nordin på Klimatupplysningen: Alla har väl sett det senaste larmet om att Golfströmmen försvagas. Någon på SvT har läst BBC, där förmodligen någon läst en pressrelease av en artikel i Nature. SvT skriver bl.a.:

Den Nordatlantiska strömmen, som är en fortsättning på Golfströmmen, har försvagats med 15 procent. Om den fortsätter att försvagas kan konsekvenserna bli globala….

Forskarna kunde på så vis få fram att den här cirkulationen började försvagas först i mitten av 1900-talet, och att den fortsätter att försvagas.

–  Vi är säkra på att försvagningen är en effekt av den globala uppvärmningen, säger hon.

Och kanske kan vi redan nu märka av effekterna.

Jo, vi har ju en kall vår, Så det måste ha berott på den globala uppvärmningen.

Men har försvagningen verkligen redan börjat? En bit ner i SvTs artikel står det:

– Klimatmodeller har förutsagt att det här cirkulationssystemet kommer att försvagas, men vi har inte vetat om det redan har börjat eller inte, säger Levke Caesar vid Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Aha, det handlar om modellkörningar. Men hur är det egentligen? WUWT har kollat med faktiska mätningar av hur Golfströmmen strömmar. I en NASA-studie från 2010 så säger man så här:

With this new technique, Willis was able to calculate changes in the northward-flowing part of the circulation at about 41 degrees latitude, roughly between New York and northern Portugal. Combining satellite and float measurements, he found no change in the strength of the circulation overturning from 2002 to 2009. Looking further back with satellite altimeter data alone before the float data were available, Willis found evidence that the circulation had sped up about 20 percent from 1993 to 2009. This is the longest direct record of variability in the Atlantic overturning to date and the only one at high latitudes (Dvs, ingen förändring av Golfströmmen mellan 2002 och 2009, och ser man på en längre tidsperiod så har den faktiskt ökat med 20 %.)

Ooops. En studie (modeller) säger att Golfströmmen minskat med 15%. En annan (mätningar) säger att den ökat med 20%. Science is settled – not. Men det som blir sanning är tydligen beroende av vilket som låter mest alarmistiskt.

Ingemar Nordin

 

15 reaktioner på “Golfströmmen den svagaste på 1600 år eller…

 1. Nästan allt som sker i världen kan av media förvandlas till en katastrof.
  Har man några tomma spalter över, kan man alltid fabricera och klämma in ett katastrofhot eller en pixlad bild.
  Så är alla tidningssidorna fyllda. Med nonsens, men ändå.

 2. När jag läste genom denna (i min tid) största Fake-nyhet var min första tanke vem/vilka tjänar Dollarmiljarder,på att skriva sådan smörja.Min nästa tanke blev vilka som nu kommer,att oroa sig mest av bluffen ?
  Majoriteten på vår jord har aldrig hört talas om denna Golfström.De skolade
  lär reagera liknande mig över vilka konsekvenser,denna sensation skulle innebära för oss boende uppe vid Polcirkeln.
  Vet att Pettersson tillhör dem som deltog i att hugga bort Inlandsisen i Sörmland.Själv hade vi skåningar tur,när dessa enorma isblock reste vidare söder ut till Tyskland.På sin väg dit tog de med sig stora granitblock,som i dag tyskarna är stolta över att visa upp….
  Nog där i varje fall skrev jag igår i en kommentar,att denna nyhet vore att inordna bland de stora som skrevs,när Ansgar kristnade delar av landet. (läs Björkö).

 3. Nu är det prioritet på att rädda Miljöpartiet. Man har inte hittat några sjuka sälar så då får man ta ett dataprogram om Golfströmmen. Och i Lunchekot så fick Karin Svensson Smith (Mp) orera om alternativa bränslen. Samma i Vetenskapens Värld i morse som hotade köra en längre serie i Juni.

  1. Troligen ligger det till så…MP`s väljargrupp lär svälja denna historia,
   För HD/Sydsvenskan blev den troligen för overklig,eftersom den bara fick ligga kvar några timmar under natten.
   Nyheten vi som inser innebörden av,skulle darra än mer för,än ett Atomkrig !

 4. Skrämselpropaganda kommer att pumpas ut om jordens snara undergång fram till valet av SVT och SR för att rädda MP kvar i riksdagen.

 5. Kallare eller varmare ?
  Vilket tjatande det blir som det blir, människor som lever idag bryr sig inte dyft om framtidens klimat vi vill kunna flyga och köra bil när och hur mycket vi vill äta och släppa ut vad vi vill i luften helt enkelt bara njuta av livet här och nu sedan får kommande generationer ta ansvar för sitt leverne och sin miljö.

  1. Eftersom klimatet inte beror på koldioxid i atmosfären, utan på andra saker, så har bilåkandet ingen betydelse för det. Elbilar kommer också ganska snart att ersätta fossildrivna fordon, så koldioxidhalten kommer nog inte öka så mycket mer. Vilket snarare är negativt, då man har sett att växtligheten världen över ökat med ökande co2-halt.

   Nej, det är arabers, indiers och afrikaners enorma födelseöverskott, samt multinationella bolags rovdrift, som är det stora hotet och som ligger bakom utrotningen av växter och djur, inte koldioxiden. Inget ekosystem klarar att en organism tar över, så som människor där gjort. DET är vad som kommer att sluta med en katastrof för livet på jorden.

   1. Vissa grupper förökar sig som kaniner trots att de inte kan ta hand om, och föda avkommorna!
    Hur ser ansvaret ut i dessa grupper?
    Har IQ någon påverkadn på massproduktionen av barn!
    I Syrien har 3 000 000 producerats sedan kriget började.

    Hur tänkte de då?
    => Nu ska vi sätta barn till en fin framtid – eller?

    – Men de kan ju alltid sända ”överskottet” till Sverige!

    Sedan kan de övriga 48 i ”familjen komma efter!

    -Och vår regering tackar och tar emot!

 6. en stora frågan för allmänheten är nog,Vad kommer detta att innebära?
  Blir det kallare och kallare nu, eller blir det varmare och varmare?
  Om det blir varmare så kanske man får börja tro på klimattrollen.
  Blir det kallare så får man väl fråga sig var den globala uppvärmningen tog vägen i ett nafs.

  1. Svaret är att mänskligheten helt saknar inflytande över klimatet. Det är Jorden och Solen som dikterar sånt. Vi däggdjur har att ta skydd i underjorden när ”det där” blir för otrevligt emellanåt. Hur mycket vi än eldar. Solens diameter är fyra gånger avståndet till Månen. När den hickar så har allt liv på jorden att foga sig. Uppenbarligen påverkas inte klimatet av att vi pumpar upp lite fossiliserad biomassa från underjorden. Det inser ju alla tänkande människor redan vid första anblicken, att det påståendet är en politiskt konstruerad lögn!

 7. Dessutom ska vi inte glömma vem som äger TT som skickar ut en massa artiklar, ofta utan skribent, till tidningar, radio och TV.

  Största ägare: Aftonbladet, Expressen är också delaägare.
  Båda ligger absolut lägst i förtroendelistan (Expressen : 10%) , det säger allt om kvaliteten på TT…

  Tyvärr känner inte gemene man till detta om TT, utan tror att det är något pålitligt och trovärdigt.

  Betänk också att gammelmedia kritiserar alternativ media för att de ibland inte har någon ansvarig skribent, men så gör de likadant själva i TT….

 8. Detta kommer klimatalarmisterna nappa på direkt!

  Att det ena är en spekulation, det andra är fakta, kommer man strunta i.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: