På besök i svenska skolan

SKOLAN. Författaren Niklas Krog sitter på stol nummer sex i Svenska barnboksakademien. Varje år besöker han närmare hundra olika skolor för att prata om läsning. Krog oroas av växande skillnader mellan skolor och att en utbildningsunderklass skapas skriver han i en krönika på GP.se, läs gärna hela där. Så här går det alltså till i Fridolin och socialdemokraternas skola…

Fyra killar störde lektionen och efter ett tag bad jag dem flytta isär.

En av dem reste sig motvilligt för att byta plats. På vägen smällde han till en tjej hårt i bakhuvudet. Läraren i klassrummet reagerade inte, ingen av eleverna heller. Det var som om ingenting hänt.

– Varför slog du din klasskompis? frågade jag.
Killen ryckte på axlarna.
– För att jag hade lust.
– Det är aldrig okej att slå någon, sa jag.
– Håll käften, sa han.
Jag fick dra ett djupt andetag.
– Jag vill att du lämnar klassrummet, sa jag.
– Aldrig, sa killen.
Sedan stirrade han på mig utan att blinka. Länge.

Läraren försökte prata med honom och till slut reste killen sig med ett ryck för att gå därifrån och försökte gå rakt genom mig. Jag backade inte, så vi stod faktiskt och bröstade mot varandra i klassrummet, men killen var både kortare och lättare och till slut förstod han att han inte skulle komma någon vart. Med en fnysning gick han runt mig och ut ur klassrummet. Lektionen kunde fortsätta. Och det blev en bra lektion efter det här, knäppt nog.

En annan åttondeklass, också i ett utanförskapsområde. Två engagerade lärare var med mig i klassrummet, men det fanns så många elever som inte klarade av att lyssna att det blev kaos. Det ropades frågor som inte hade med besöket att göra, elever pratade högt med varandra på sina egna språk, konflikter levde sitt eget liv omkring mig. Kaos, som sagt. Lektionen fick brytas…

-Pettersson undrar om det verkligen är så snart att införa ordning, reda och diciplin i skolan. Utan det går det inte att lära ut något. Det man kan konstatera att det är otroligt att några lär sig något TROTS skolan inte som det borde vara TACK vare skolan…

Ordningsreglerna i Petterssons betygsbok skulle duga än idag…

52 thoughts on “På besök i svenska skolan

 1. Som avhoppad lärare så tycker jag att man ska koppla ihop barnbidraget med uppförande i skolan. Det andra stora felet är att man hela tiden tänker på busarnas självkänsla. Då får man också elever som går omkring i korridorerna och spänner sig som filmstjärnor. Det vore bättre att ställa dem vid skampålen och låta dem skämmas. Då skulle det bli andra bullar också i föräldrakontakten om deras telningar skämmer ut släkten.

 2. Personligen skulle jag bara vilja vända upp och ner på såna snorungar. Det får man ju inte så varför inte utnyttja barnens föräldrar i klassrummen? Om någon vuxen från deras kultur sitter med under lektionerna törs nog inte ungarna va så kaxiga.

  • Vet av egen erfarenhet att det inte behöver vara en bra idé. Vissa föräldrar är värre än barnen. Framförallt beskyddar vissa föräldrar sina barn oavsett vad de gjort. I situationen ovan skulle vissa föräldrar ställa till en rejäl scen för att barnet skulle få vara kvar i klassrummet. Det gäller även svenska föräldrar.

 3. Löfven påstår, att dessa inga män kommer att bli ”lönsamma lite längre fram”. Hur verklighetsfrånvarande och ständigt ljugande får en statminister egentligen vara och åndå sitta kvar på regeringsplats?
  Våra ministrar har antagligen inte en aning om, hur det ser ut i skolan. Kanske kan några av dem ta sig in ett klassrum och se hur det går till. De kan ju spela ”ensamkommande barn”. Detär nog ingen, som misstänker något fuffens med det.

 4. De nyanlända verkar sättas i en vanlig svenska skolklass för tidigt innan de
  kan svenska och kan förstå vad som sägs på lektionerna.

  Måste vara ett problem både för dem och för läraren.

  • Problem för lärarna och inte minst för infödda svenska elever som vill lära sig något !
   Vi som haft turen att växa upp i ett riktigt tryggt icke mångkulturellt Sverige och som gick i en fungerande statlig också icke mångkulturell skola förstår vilket elände och vilken arbetsmiljö det måste vara i dagens helt odisciplinerade och totalt havererade svenska mångkulturella skolor men i rättvisans namn ska det väl sägas att det trots allt finns vissa skolor i dagens Sverige i fritt fall som fungerar bra men de är tyvärr klar minoritet, överlag så är det mer eller mindre anarki i dagens skolor som naturligtvis mörkas av politiker och deras lydiga knähund PK-massmedia eftersom sanningen aldrig ska eller får komma fram i Sverige.
   När elever ger sig på hotar och misshandlar lärare och rektorer och ingen ifrågasätter varför eller vilken typ av uppfostran dessa ligister fått av sina föräldrar, ja då är botten nådd.

 5. En sak lärde jag mig redan på 60-talet,som dåvarande ”politiker”…
  Håll dig från allt vad ämnet lärare och skola heter,eftersom dessa alltid har rätt,och att söka övertyga dessa om något annat,är meningslöst.
  Därför lägger jag istället in en ”nyhet”,som nu funnits i Bonnierblaskan HD sedan månader tillbaka.Samma rader och samma bild kommer med jämnas mellanrum upp,på deras sida.Kanske kan någon förklara vad eller varför dessa rader är sååå viktiga:
  https://hds.imgix.net/bF2Lji697dw0IC7WD_25Mm1jsiQ.jpg?w=1280&fit=crop&crop=faces%2Centropy&h=768&auto=format&q=40
  https://www.hd.se/2018-03-21/jenny-44-folk-tar-for-givet-att-man-har-haft-sex

 6. Skall det bli någon ordning på landets skolor måste den nuvarande helt sjuklövern bytas ut. Vad har de gjort mer än förstört?

  • Ingenting !
   I September finns AFS och SD för de svenskar som inte blundar för verkligheten och oroar sig för fosterlandets framtiden, visserligen så har snart 40 år av totalt okontrollerad massinvandring satt djupa sår i Folkhemmet men för att eventuellt kunna rädda det som räddas kan måste 7 klövern bort eller åtminstone i första hand värsta delen av familjen 7 V, MP, C och L som ersätts av AFS och SD i riksdagen sedan kan S, KD och M andra följa efter om de inte sammarbetar !
   Tyvärr är och förblir detta nog bara en dröm, 7 klöverns trygga väljarkår har antagligen inte ändrat åsikt sedan 2014 och då blir det sista spiken i kistan för Folkhemmet.

 7. Vilka lösningar finns, hur kan man vända på detta tragiska ?
  Kanske att skolavgifter som betalas av barnens föräldrar, inte via skattsedeln utan via den privata ekonomin, kan få föräldrarna att engagera sig ?
  Skriver av egen erfarenhet då min skola krävde att föräldrarna betalade en inte så liten del själva, vilket gjorde att både föräldrar och elever kände ett större ansvar.
  Fungerar kanske inte idag i Sverige.

  • I millimeterrättvisa Sverige där alla elever är stöpta i samma form och exakt lika får och ska inte föräldrar betala någonting det är orättvist och kränkande pekar ut de som inte kan betala, inte ens matsäck till utflykter får ju numera skickas med hemifrån eftersom föräldrar i stackars utsatta grupper inte har råd att skicka med en matsäck !
   En gång i tiden hade Sverige en helt fungerande statlig skola med fullt kompetenta och duktiga lärare med auktoritet som bestämde och undervisade från en kateder i tysta klassrum och där lärde man sig det man skulle för det kommande livet.
   Om någon på den tiden kom på den bizzara tanken att vara uppkäftig mot läraren fick man räkna med en orre, kvarsittning och meddelade hem och det föll inte i god jord hos föräldrarna som lärt ungarna att uppföra sig i skolan och lyda läraren till skillnad mot idag när eleverna utan problem och åtgärder misshandlar lärare samtidigt som föräldrarna polisanmäler minsta lilla grej riktat mot deras ouppfostrade ligister.
   Man är glad över att fått uppleva och gått i den gamla fina svenska skolan som tillsammans med föräldrarna lärde ut vett och etikett och därmed gjorde oss till hederliga arbetande medborgare.

 8. Regeringens utvalda råämnen för uppbyggande av den uppochnedvända humanistiska stormaktens värdegrund. Är det positivt? Nää. Blev påmind om att redan 1999 bestämde Socialdemokrater ett märkligt, förmodligen olagligt formulerat samarbete med Sveriges muslimska råd. En sammanfattande mening i uppgörelsen lyder:
  ”Ett viktig del i arbetet är att aktivt föra fram muslimer för uppdrag i styrelser och nämnder” sidan 9 i dokumentet.
  https://ledarsidorna.se/2016/05/parallellsamhallet/
  Ett bevis på skrämmande eller farlig särbehandlande aningslöshet i regeringskretsarna redan för över 18 år sedan. Undrar hur stort mörkertalet är, dvs. av okända samarbeten?

  • Hur menar du då? Vad ska de göra? En del lärare slutar, men blir då arbetslösa. En del lärare har bostadslån att betala av och blir även bostadslösa om de blir arbetslösa.

   Det går inte att göra så mycket på skolan för att få bättre villkor på en skola. Rektorn ger hög lön, bra tjänst, bra schema till fackombud och gullegrisar – de tycker allt är bra på skolan.

   Skolan är väl som samhället i stort – de som har bra jobb tycker allt är bra…..

   En del lärare började jobba när det var bra i skolan och successivt har de vant sig vid att det har blivit värre och värre – de slutar när de
   blir utbrända. En del lärarstudenter gick själva i bra skolor och får en chock när de kommer ut i jobb.

   Jag känner flera lärare som har slutat och blivit arbetslösa. De tycker att det är så jobbigt att vara arbetslös lärare-när de träffar folk så tycker folk att det är konstigt att de är arbetslösa för det är ju lärarbrist.

   Der är bara att välja vad som är värst att vara arbetslös eller jobba som lärare. De säger att hade de vetat att dagens skola skulle vara så här – då hade de aldrig utbildat sig till lärare.

   • Jenny ! Till en början kanske lärarkåren skulle rösta på ett annat parti . För verkligheten är ju så att detta har dom flesta lärarna röstat för !!! Lärarkåren tar avstånd från SD:s värderingar ??? Troligtvis det partiet som hade gjort så lärarnas jobb hade varit till det bättre !

  • Det är inte alla gånger lärarens fel att det saknas disciplin i klassen. Både regler och outtalade förväntningar från chefshåll kan förhindra läraren från att effektivt hålla disciplin.

   • På många skolor håller rektorn med elever när de har missköts sig – eleven är en kund- kunden har alltid rätt-om eleven slutar mister skolan elevpengen och slutar många elever läggs skolan ner.

    Kolleger till en lärare som har haft elever som har stört på lektioner låtsats ofta som ingenting har hänt. Eller så vill lärarkollegor framstå som duktiga och säger #på mina lektioner är de störande eleverna så trevliga och ambitiösa#. #Är man duktiga då klarar man alla elever.#

    Läraren som har haft störande elever får oftast inget stöd av rektorn #en lärare ska klara alla sorters elever#

    Vem vill arbeta som lärare i dag?

  • Där är du lite väl hård. De gör så gott de kan..Sedan har de fått stränga instruktioner i ”rätt värdegrund”, det underlättar inte deras arbete. Allt handlar om barnens uppfostran. Så som jag ser det är det i princip omöjligt att uppfostra 6-10 barn själv, som de muslimska kvinnorna måste göra. De lär sig tidigt att ”svennar” är idioter och horor. Inget händer om de beter sig illa.

  • Din kommentar visar på okunskap.
   Lärarna får inte göra någonting. Jag pratade med rektorn i mina barns skola. Tycker hon är vettig. Hin berättade om saker de inte får göra men gör ändå med risk för att bli anmälda.

 9. Varför blundar politikerna? Varför tillåts Fridolin mala på om alla resurser som skall gå till skolan och hur bra det skall bli? Varför inser man inte att dessa människor från en del andra kulturer inte fungerar som vi, att för dem är det andra lagar som gäller och att snällism innebär mesighet?
  Löfvéns malande om framtida resurser(som jag aldrig trott på) verkar som ett direkt hån efter Niklas Krogs beskrivning av elevmaterialet. Knappast en anställningsbar grupp efter vad det verkar.

  • Tyckte du att det skolan var bättre med Alliansen? Skolan har väl gått utför sedan 1991 oavsett regering?

   • Jenny!Om jag säger
    -Vi måste tänka på baaaaaaaaaaaaarnen.
    Vad säger du då?

  • Dialog mellan en svetsare och en normal människa.
   ———————————————————————

   – Skolan är ju helförstörd alla löfte till trots!

   – Lugn, lugn. Fridolin har lovat att ordna skolan på hundra dagar och det måste vi ju lita på.

   – Men det har ju gått hundra dagar, med råge! Faktiskt flera hundratals!

   – Nu sade han inte vilka hundra dagar han åsyftade så han har fortfarande mitt fulla förtroende. I Sverige skall vi ha ordning och reda, allt annat är oacceptabelt.

 10. Man säger ofta att lärarna inte får agera för då kan dom bli anmälda.
  Lärarkåren består av fruntimmer och manliga hens och skulle dom få mandat att agera så skulle dom inte våga.

  • Lärarna byts ut hela tiden. Sedan 90-talet så kommer det ut nya lärarkullar hela tiden. En del slutar efter ett år, en del slutar efter tre år, en del slutar efter 7 år, en del efter 10 år. Lärare löser ofta situationen att de slutar helt och hållet som lärare. Om samhället vill ha lärare ute på skolorna, måste samhället göra arbetsmiljön på skolorna bättre.

   • Flertalet av lärarna är liberaler eller vänsteranhängare,
    Det är ingen som har tvingat dom att proklamera sina egna åsikter i klassrummen.
    Min son kom hem under sin skoltid under 2000talets början och berättade att all världens problem var skapat av vita män.
    Sd var något dom flesta lärarna varnade för,dom var nämligen nazister.
    I år ska han få rösta för första gången och det blir på sd så klart som han själv säger.
    Lärare har sig själva att skylla för situtionen i dagens skola.

   • Till Roland
    Bara för att din son har träffat en lärare som har sagt något betyder det inte att alla lärare tycker så. Jag har träffat många lärare-jag hade ett yrke på 00-talet där jag var i kontakt med många lärare.

    Många lärare är missnöjda med politiska reformer från 90-talet och framåt – kommunaliseringen, elevpengen, rätten att vem som helst får starta friskola, stora klasser och många elever som inte kan svenska. På nittiotalet tyckte många lärare att de kunde ta hand om alla som inte kunde svenska. Nu har det blivit så många som inte kan svenska och klasserna har blivit så stora – det har blivit för tungt.

    Det finns inget parti som driver en skolpolitik som ger lärarna en bra skolmiljö tycker många lärare. Lärarna slutar i stället.

   • Roland Ram!
    Enligt dig är alla vådltäkter alla svenska kvinnors fel och det är fel på alla lärare! Det finns många kvinnor och män (och lärare!) som både står upp mot vansinnet och inte röstat eller kommer rösta för fortsatt vansinne!

    Sluta peka finger och generalisera alla kvinnor och lärare ”det är deras fel!”
    -Vad gör DU själv? Har DU alltid röstat ”rätt? Vad röstade DU själv på före -89?!

    Du framstår som en gnällspik med stort behov av att skylla på andra!

    Angående lärarna så är vissa äckligt PK, andra är det INTE och de saknar ofta uppbackning från ledningen! Men hade DU varit lärare hade du förstås ensam fixat skolan på 100 dagar som Fridolin?!

   • Nu sa jag inte en utan flertalet lärare indoktrinerade med vänstdrfeminist propaganda.
    Detta började så smått när jag själv gick i skolan på 70talet.
    Jag har varken hört eller läst lärare gå ut i media och tala för hårdare tag i skolan, snarare behovet av genus,hbtq,feminism och högre löner är ständigt återkommande krav.

   • Jag gick med i sd 94 och röstade på partiet det året jag gick även med i marchen från ängelbreksgatan till slottsbacken det året med dåvarande partiledares tal som avslutning.
    Kan tillägas att man fick beställa valsedlar från partikansliet för att kunna rösta.
    Berätta nu vad du gjort jenny?

   • Roland ram
    Du har alltså koll på vad flertalet lärare tycker? Hur har du lyckats skaffa dig det? Troligare är att du TROR dig veta. Förvisso finns en hel del negativt att säga om lärarförbundet och deras senaste utspel, men de människorna representerar inte hela lärarkårens åsikter.

    Många lärare gör så gott de förmår, men de får ofta ingen uppbackning av i ledningen.
    De elever som förstör undervisningen kommer undan med det, det existerar inga konsekvenser att ta till!

   • Roland ram
    Och vad röstade du på före -94 då?

    Har du någon gång röstat på något annat än sd?

   • Roland ram
    Troligen har du alltså före -94 röstat på något 7-klöverparti och enligt DIN logik har du då bidragit till förfallet!
    Betänk det!

   • Till Roland
    Du pratar om lärare som varit med i tidningar. Det är bara ett begränsat antal människor som får vara med i tidningar, man måste ha de rätta åsikterna för att få vara med i tidningar- med andra ord de som är med i tidningar är handplockade. Jag har träffat massor med lärare som inte har varit med tidningar och de har slutat som lärare – de är hopplöst ute på skolorna.

    Du frågade vad jag har gjort, – -jag hade yrke på 00-talet där jag var i kontakt med många lärare-och jag försökt ändra deras situation men det går inte – det är alla politiska reformer som skapat situationen och även att alla besparingar i kombination med att många elever inte kan svenska.

    Det finns många som tjänar pengar på det samhälle som vi har nu – så. det är svårt att förändra samhället – folk vill ha sina pengar.

   • Ursäkta Jenny men du pratar bara skit
    , och du elgbert ta den där vita springaren du kom på och rid vidare och rädda jungfruar någon annanstans.

   • Jenny, frågan vad du gjort var till det där som gömde sig bakom din kjol.

   • Jag har tyvärr fel värderingar och kön för att lyckas i den feministiska världen.

   • Bry er inte om Roland ram, han är väldigt bitter och måste skylla sina misslyckanden i livet på andra, särskilt kvinnor (förmodligen har han haft otur med dem han träffat). När han har slut på argument går han till personangrepp, har jag sett i flera trådar. Han tål inte att få mothugg angående att han skulle uppfattat något fel.

   • Du argumenterar som en kvinna så jag förmodar att du är det.
    Och sluta tryck tumme upp på dig själv det är det andra som ska göra.
    Rid bort i solnedgången nu du har räddat en värnlös kvinna till .

   • Det handlar inte om att ”rädda någon jungfru”, utan att jag inte håller med dig. Jag menar att problemet inte är så enkelt som du hävdar; att det är fel på alla lärare.
    Intressant är också att diskutera hur problemen skulle kunna lösas;
    Ett tydligt regelverk, med kännbara konsekvenser för bråkmakarna, tex som någon föreslog indragna bidrag eller böter för bråkstakarnas familjer, -ett sådant regelverk skulle ge de lärare och ledning något att kunna ta till för att få ordning i praktiken.

   • Bra elgbert du kan ju,
    Vad jag menar är det enda man hör från lärar håll är ,vi ska ha höjda löner.
    Jag kan inte ta lärarnas parti , för jag har blivit kallad rasist lite för många gånger av representanter av läraryrket.
    Gå ihop i en gemensam endagars strejk mot våldet i skolan så ska jag ändra min atityd till detta skrå.

   • Elgbert jag skulle vilja forsätte denna diskussion nu när krutröken lagt sig.Ja jag vet att jag gnäller och kommer så fortsätta men har du minsta förståelse eller är dessa områden för
    heliga för att kritisera?

 11. Vi måste prata volymer.

  Sedan måste vi prata kulturer,

  ”En annan galenskap är att nyanlända elever idag slussas ut i svenska skolan så snabbt som möjligt. Redan efter några månader i det nya landet placeras de i klasser och får sitta med på vanliga lektioner.”

  Själv fick jag några nya klasskamrater i mellanstadiet. De var från Finland och kunde inte ett ord svenska. På ett halvår lärde de sig begriplig svenska och det fanns varken specialklasser eller speciallärare. Men så hade deras föräldrar flytta till Sverige för att arbeta sig till en framtid.

  Vi ska inte ta emot några fler. Och de ”vi redan har” ska inte integreras i det svenska samhället utan förberedas att återvända så fort som omständigheterna medger det.

Kommentera