Stäng

Rekordstor bostadsbrist i Nyköping

BOSTÄDER. Aldrig förr har så många köat efter bostad. I dag står 15 000 personer i Nyköpingshems bostadskö. – Det är helt omöjligt att få bostad, säger Nyköpingsbon Riath Nasser, enligt Södermanlands Nyheter. 

Bild från SN

För tio år sedan räckte det oftast att ringa det kommunala bostadsföretaget för att få en bostad. Nu är det helt annorlunda, bebisar ställs i kö, det hyrs i andra hand, unga bor kvar hemman, det myglas på alla upptänkliga sätt och det ser nästan likadant ut i hela landet.

Ytterst få nämner dock den verkliga orsaken till en stor del av bostadsbristen, problemen i skolan och vården, den ökande kriminaliteten allra minst den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter som hela tiden hejat på asylinvandringen utan någon som helst eftertanke.

Kommuner runt om i landet har börjat drabbas av ekonomiska problem, trots att svensk ekonomi fortfarande befinner sig i högkonjunktur. Vi går nu mot lågkonjunktur, vilket gör att vi bör fundera på hur kommunernas ekonomi ser ut framöver.

Sveriges kommuner och landsting, SKL anger i sin senaste rapport över kommunernas ekonomi att det till år 2021, dvs med den treårshorisont som kommunerna oftast arbetar med, kommer saknas 59 miljarder kronor. Intäkterna kommer understiga utgifterna med detta belopp enbart år 2021.
Prognosen från SKL baserar sig på att Sveriges ekonomi inte går in i en lågkonjunktur, utan ett sk ”normalläge”. Blir det en riktig lågkonjunktur blir resan betydligt värre.

”Därefter räknar vi, enligt vår framskrivningsmetod, med att ekonomin åter- går till ett konjunkturellt normalläge och att tillväxttalen blir betydligt lägre efter 2018. Det innebär också att sysselsättningsutvecklingen och skatteunder-lagets reala tillväxt blir svagare mot slutet av perioden. Det beror dels på åter-gången till ett konjunkturellt normalläge, dels på att ökningen av antalet personer i arbetskraften avtar.”

Befolkningen blir äldre och det är kommunernas ansvar att efter två år försörja de invandrare som inte lycks skaffa sig ett arbete. Färre kommer att betala skatt, och fler kommer behöva omsorg respektive socialt stöd, vilket landar på kommunernas budget.
Nedanstående är en insändare jag skickade till vår lokaltidning Södermanlands Nyheter tidigt måndagen den 10 november 2014. Jag bad reaktionen svara om de skulle de in den eller varför inte. Inget svar har kommit. Så…
12 nya Nyköping eller 50 nya Oxelösund

Håller prognoserna om invandringen så kommer det under kommande mandatperiod 600.000 asylsökande och anhöriginvandrare till Sverige.

Det är 12 kommuner av Nyköpings storlek eller 50 svenska kommuner av Oxelösunds storlek.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 600.000 personer lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor.

Har man tänkt på hur många nya lärare som behövs för att ta hand om 150.000 nya elever som inte kan språket och att lärarutbildningen tar fyra år? Hur har man tänkt att domstolsväsendet ska hinna med 100.000-tals nya asylärenden bredvid den ordinarie verksamheten samtidigt som den nuvarande regeringen drar ned på anslagen?

Räcker det med att svenskarna öppnar sina hjärtan för att få fram 100-tals nya vårdcentraler och 100-tals nya skolor, fyrtio nya polisstationer, flera nya tingsrätter, ett dussin nya sjukhus och 200.000 nya bostäder de kommande fyra åren?

Om det räcker med öppna hjärtan, varifrån ska kvalificerad personal för att bemanna detta komma? Det tar som bekant runt åtta år i snitt för att få de nyanlända i arbete.

Svaret är naturligtvis att politikerna inte ens börjat planera för detta så den befintliga välfärden som redan krackelerar betänklig ska svälja ytterligare 600.000 personer.

Det kommer inte att hjälpa med öppna hjärtan, moral eller pengar?

Vad återstår då? Att minska invandringen verkar totalt omöjligt. Så vilken samhällsservice ska vi dra in på? Barnfamiljerna eller pensionärerna? Förlossningsvården eller barnomsorgen? Pensionerna, hemtjänsten, skolan, vården?

Vi ligger illa till och den enda möjliga vägen är stängd av 87 %.
Pettersson

Ovanstående skickades som insändare till SN den 10 november 2014 men SN:s redaktion gillade inte budskapet…

Och det var innan invandringskrisen hösten 2015 och många journalister verkar inte ha vaknat ännu…

10 reaktioner på “Rekordstor bostadsbrist i Nyköping

 1. Havererad migrations politik och borttagandet av fastighetsskatten, har skapat det stora problemet med bostadsbristen.

 2. Jag skulle vilja avsluta mitt liv i min födelsestad Nyköping. Eftersom jag inte har några pengar o lyder Göran Persson råd: Den som är satt i skuld är inte fri blir jag nog kvar i Oxelösund. Där hyran är billigare men även här ökar priset på bostads rätter rejält. Att vi skulle bygga bort bostadsbristen med billiga hyresrätter har ingen tänkt på. Dagens politiker verkar TRÖGA.

 3. Kommunerna är tvungna att ordna bostad åt nyanlända. Samma tvång har man inte för sina egna medborgare, ungdomar, socialt utsatta, pensionärer etc.
  När nästa lågkonjunktur kommer och allt fler tvingas erhålla bostad via myndigheterna, lär det bli värre…inte bättre.

 4. Enkelt, expropriera PK´s hus o lägenheter så är problemet löst, eftersom PK gärna blir hemlösa /bor i tält så att nya adeln får det lika bra som i hemlandet dom flytt ifrån.

 5. Det byggs för litet säger Magdalena Andersson och hon har rätt. Min familj återförenas nu i Nyköping, 3 bröder och 14 kusiner, + 4 handikappade släktingar, det blir JOBB som assistenter…
  Tack (S)verige! Tack Miljöpartiet!

 6. Ett tips är att tvångsförflytta infödda svenskar från deras bostäder så att stackars nysvenskar och pensionsräddare får tack över huvudet, en infödd svensk uteliggare är ju som alla vet helt ok men nysvenska uteliggare är naturligtvis helt oacceptabelt i dagens öppenhjärtliga mångkulturella trygga Sverige !
  2018 är det i Sverige skillnad på infödda och icke infödda.

  1. När bopriserna kraschat (faller de med hälften så är de nere på toppen varifrån 2008-bubblan sprack i omvärlden) och räntan har stigit till en nivå som människor vill låna ut till, typ 8%, så frigörs massor med bostäder varteftersom bolånen går ut.

   Det gäller de som inte har cash att betala hela sitt bolån på stört, och de som trodde att de hade cash kan läsa sitt avtal med banken för att inse att alla pengar på alla bankkonton är bankens egendom och de är satta i pant för skulder till stora utländska investerare. I första hand går dina bankkontopengar till dem. Bara om det blir något över så kan kunderna få behålla det, men det är rent teoretiskt eftersom bankernas skulder är runt 20 gånger större än deras tillgångar i form av kundernas insatta medel och aktiefonder.

  2. Pensionärer har redan fått ge vika och flyttat ut från sina boenden runt om i landet.
   För att bereda plats för flyktingboende.
   Även för dem som bodde i ett nyrenoverat äldreboende på Södermalm.

   ”Hundratals nyanlända till Södermalm sedan äldreboende lagts ned”

   Hundratals nyanlända invandrare från tredje världen flyttar just nu till ett av Södermalms mest populära områden sedan ett större äldreboende med hundratals lägenheter gjorts om till invandrar­bostäder

   Beslutet att med kort varsel lägga ned Vinter­tullens äldreboende på Södermalm i Stockholm och köra ut de pensionärer som bor där togs under våren. Beslutet togs trots att boendet var nyrenoverat, något som Liberalernas oppositions­borgarråd Lotta Edholm kritiserade.

   – Att först renovera för dyra pengar och sedan plötsligt istället lägga ned är ett cyniskt slöseri. När uppemot 40 procent av de äldre får avslag på sina ansökningar om att flytta till servicehus är det extremt kortsiktigt att göra sig av med äldreboende­platser i Stockholm, sade hon i mars i år.

   Men boendet lades ned för att istället göras om till bostäder öronmärkta för invandrare. De första 50 lägenheterna har redan hyrts ut till de nya invånarna från tredje världen och ytterligare 150 lägenheter står på tur för att omvandlas. Totalt handlar det om 201 lägenheter.
   http://www.friatider.se/hundratals-nyanlanda-invandrare-till-sodermalm

Kommentera

%d bloggare gillar detta: