Stäng

Beteendevetare jämför keps med glasögon: ”Kepsförbud är diskriminering”

GALENSKAP. SVT:s enkät visar att var tredje skola i Norrköping förbjuder eleverna att bära keps i skolan. Beteendevetaren Anna Sjölund, som handleder personal kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, reagerar starkt på det.

– Eftersom kepsen är ett hjälpmedel för elever som behöver sålla bort intryck så är det här ungefär som om man skulle förbjuda glasögon. Det skulle till och med kunna räknas som diskriminering, säger Sjölund.

Få huvudbonader väcker så starka känslor som kepsen. Och många skolor har regler kring kepsens vara eller inte vara. Enligt SVT:s enkät i Norrköping är det en tredjedel av skolorna som förbjuder eleverna att bära keps.

Beteendevetaren Anna Sjölund reagerar starkt när hon hör det: – Vi är i år 2018. Så rimligtvis borde den här tanken att man tar av sig hatten för överheten, den borde vara borta idag, säger hon.

Många elever, ungefär 10 procent, har problem med att sålla bort ljud- och ljusintryck. De hör till exempel allt bakgrundsljud i klassrummet eller störs väldigt mycket av solreflexer. De kan också uppleva att lysrören blinkar som stroboskåp. För vissa gör starka ljud eller starkt ljus till och med fysiskt ont.

-Pettersson menar att beteendevetare borde vara förbjudna, begriper damen inte varför keps inte ska bäras inomhus begriper hon inte mycket. Elevernas problem är inte att sålla bort ljud, de ska lyssna på läraren och är det störande i klassen hjälper inte en keps.

När man läser om sådana som Anna Sjölund, försörjda med skattemedel inser man att landet har stora problem. Gå tillbaka några årtionden, titta hur det såg ut i skolorna då, jämför med dagens skola och fundera på skillnaden.

Disciplin höjde elevernas betyg.Den tidigare yrkesmilitären Truls Katsler har tagit militärdisciplinen till grundskolan. Som rektor för Ölyckeskolan i skånska Löberöd har han satsat på att införa tydliga ordningsregler och uppställning för eleverna utomhus varje måndag.

Disciplinen har gett resultat. På fyra år har andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet ökat från 74 till 95 procent.
– Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat, säger Katsler till Skånska Dagbladet. 

Kepsar är totalförbjudna att bäras i klassrummen. Lärarna avgör om mobiltelefoner ska vara framme. Det får bara ske om de används i undervisningen. Annars omhändertas mobilerna och hamnar i rektors skrivbord och så får föräldrarna gå tidigare från jobbet och komma och hämta dem.

Varsågod Fridolin och alla utbildningsansvariga. Bara att kopiera gratis

18 reaktioner på “Beteendevetare jämför keps med glasögon: ”Kepsförbud är diskriminering”

 1. Allt är diskriminerad i dagens Sverige, även beteendevetare och övriga flummiga extremt vänstervridna elemnt i samhället !!

 2. Beteendevetare Sjölund, vars uppsyn ackompanjerar de skeva och otillförlitliga paralleller hon anställer, är en rättvisande representant för den nya tidens genuspedagogik och pseudovetenskapliga svammel, där allt som försvarar undermåliga studieresultat, uppmuntrar disciplinbrist och undergräver lärarrollens naturliga auktoritet ses som ett steg i önskad riktning i globaliseringsprocessens kvalitetsförsämringskampanj.

  Den icke skolmogna elevimporten ges de facto inte en chans att förkovra sig så långt möjligt är så länge det allmänt vedertagna och utpräglat moralförslappande värdegrundsevangeliet fortsätter predikas i våra globaliserade klassrum, där de våldsamma utspelen och den hotfulla stämningen blir alltmer påtaglig.

  Läraren och eleven har gått ifrån att vara ett reciprokt rollpar till ett tydligt maktskifte, där föraktet och respektlösheten tar sig allt grövre uttryck i takt med att vuxenvärlden retirerar – ett farligt fenomen som blivit ett genomgående samhällstema.

  Avslutningsvis kan erinras om glasögon med tonade glas för de som påstår sig vara extremt ljuskänsliga. Skolsköterskan kan säkert hjälpa till att förmedla behövliga kontakter med optiker, eller föranstalta med psykiatriska insatser när så erfordras.
  Blinkande belysning kan säkert vaktmästaren ordna genom att byta lysrör och glimtändare – såframt vederbörande alltjämt vågar sig fram till arbetsplatsen.

  Att som sagda beteendevetare lägga hyende under lasten genom att presentera en så uppenbart haltande logik, ger endast den tragikomiska effekt genom vilken detta skrå främst utmärkt sig. Lyteskomiken torde icke gå någon hyggligt normalbegåvad betraktare förbi.
  Andreas 🙂

 3. Om hon tycker att keps är jämförbart med glasögon, kan hon ju prova att lägga sina glasögon i byrålådan och ta på en keps i stället.

 4. Fridolin lyssnar bara till utplacerade MP-infiltratörer i OECD, som sedan skriver den rapport Fridolin behöver för att fortsätta nedmonteringen av skolan.
  Billigare att studera verkligheten. Löberöd är inte den enda skolan av detta slag, men sådana skolor är hatobjekt för det röd-gröna blocket och en del av det blå. Media döljer/mörkar i frågan!

 5. Hon kunde gärna ha ännu större glasögon, helst färgade.

  Jaså hon är beteendevetare? Då borde hon ju kunna ha
  ett jättearbete att lära vissa hur dom ska bete sig?

 6. Detta med keps och mössor på i klassrummen är bara därför att man kapitulerat.Man ger upp och låter eleverna bestämma.Sen har det med muslimernas huvudbonader också att göra. Dom får ha dessa på och då har man gått den här vägen.Tänk att man kommer hit och talar om hur det ska vara överallt.

 7. En beteendevetare jämför keps med glasögon. Herregud vilket j-a nonsens och trams.
  Ännu ett yttrande från en ”expert”, som visar hur vårt land med närmast raketfart närmar sig en nivå jämförbar med bananrepublikerna.
  Hur har alla dessa stollar lyckats spralla sig upp till det ”jobb” de har?
  Ja, att kalla det jobb är väl lite övrdrivet.

 8. På tal om maskering och nu kan vi tala om de som maskerar sig, vänstern.
  Svensk polis kan vänligen berätta för mig och andra drabbade …………vart vänder vi oss när pöbeln anfaller ?

  1. Lägg märke till vad som görs vid 0.39 sek.
   Tess Asplund och han bredvid (förmodl. Expo)
   Med deras arm och handrörelse.
   90-åriga Vera Oredsson blev dömd för sin vad hon gjorde.

 9. Det där är ingen beteendevetare, det där är en idiot; glasögon är inte självvalt till skillnad från keps i klassrummet.
  Men vissa säger visst vad som helst för att få vara med i TV.

 10. Beteendevetare kanske lika i tänket som en psykolog, allt är möjligt därvidlag verkar det som.
  Då tror jag definitivt mer på Truls Katsler och hans metoder. Det borde vara lätt för vår svetsare att begripa, ordning och reda löning på fredag.

 11. Betendevetare har mycket mer att lära sig. Krokskallar fryser inte.
  Menar de att elever i klassrummen frysa om huvudena?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: