Stäng

Korruptionens Sverige

Sverige, det forna föregångslandet, nämns allt oftare i negativa termer. Man ska inte svartmåla, säger Isabella Löven (Mp) och glömmer att verkligheten talar sitt tydliga språk.

Nu visar det sig att Sverige också tappar mark när det gäller korruption och det är inget man bemöter med positiva rubriker i omvärlden.

Organisationen Transparency International mäter just nivån på korruption i världens alla länder. Sverige ligger bra till och då syftar jag på att korruptionen i landet är jämförelsevis mycket låg. Vi tappade dock placeringar under 2017 och är nu mer korrupt än våra tre grannländer.

Bilden nedan visar en karta över världen där gult innebär liten korruption och däremellan hela skalan till rött som innebär stor korruption (klicka för större bild)

 

Vad är intressant med kartan och de fakta Transparency International publicerar?

För det första ser vi att samtliga västländer har en genomsnittlig låg korruption, där Italien ligger sämst till med sina 50 rankingpoäng. Tittar man på andra regioner i världen är det relativt få länder som når upp till denna poäng.

Utan att dra för stora slutsatser, måste man ändå titta på den invandring som skett och fortfarande sker till Sverige. De fem dominerande länder, varifrån asylinvandrare kommer, är Irak, Afghanistan, Syrien, Somalia och Eritrea.

 • Irak har 18 rankingpoäng och ligger fyra från slutet i en region med hög korruptionsfaktor
 • Syrien ligger allra sist med sina 14 poäng
 • Eritrea ligger på plats 47 av Afrikas 54 nationer med sina 20 poäng
 • Sist ligger Somalia, som dessutom har sämst poäng av världens samtliga länder med endast 9 poäng på skalan
 • Slutligen Afghanistan med sina 17 poäng

Bulgarien är EU:s mest korrupta land med sina 43 poäng och då debatteras korruptionen i landet ända uppe på högsta EU-nivå. Nu fylls EU på med miljoner människor från länder som inte bara kännetecknas av våld, terrorism, analfabetism och extremism, utan också av hög korruption. Kan det spela roll i att Sverige som tar mot flest av dessa, nu tappar mark i även denna statistik?

Transparency International

Ladda ned dokumentet här (Excel-fil)

5 reaktioner på “Korruptionens Sverige

 1. ”Kaka söker maka” i korruptionens maktsfärer. Och eftersom vänsterpackets mygelpolitiker nu styr Europa så….!!!

 2. Korruptionen i Sverige finns ju ända upp på ministernivå.

  Kulturministern delar ut presstöd till sådana som delar hennes
  värdegrund och chefredaktörerna skriver i sin tur gott om
  hennes värdegrund.

  Tyst som i graven om den saken. Undrar just vad det beror på?

 3. Korruptionen i Sverige är inget nytt fenomen men sen nya fria mediers tillkomst kan man inte mörka som man kunde förr när enbart regeringstrogna medier stod för den sk sanningen.

 4. Är någon förutom 7 klöverns hycklande välgödda och ryddkliande politiker förvånad över att Sverige som alltid vill vara bäst även i detta fall toppar korruptionslistan i Norden ?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: