Historien om Jerzy Sarnecki


HISTORIA. Jerzy Sarnecki föddes den 7 juli 1947 i Warszawa, Polen, han kom till Sverige 1969 och blev så småningom en svensk forskare och professor i kriminologi, ofta anlitad som expert på brottslighet, speciellt invandrares brottslighet, av svenska politiker och journalister. 

1977 började Jerzy som forskare på BRÅ och blev sedermera utredningschef där. År 1993 utnämndes Sarnecki av regeringen till professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet. Sarnecki var under sammanlagt åtta år prefekt för kriminologiska institutionen där han fortfarande forskar på deltid. Sarnecki är sedan 2012 även professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle. Sedan 2015 undervisar Sarnecki på den nya polisutbildningen vid högskolan i Södertörn och från 2016 är han gästprofessor vid Mittuniversitetet.

Nåväl, Jerzy är duktig. Vi tar en sammanfattning om vad han åstadkommit genom sin karriär.

 • 1990: Det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat.
 • 2000: Det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat.
 • 2010: Det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat.
 • 2017: Det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat.
 • 2018: Läget är jävligt allvarlig, det har tagit oss och polisen med total överraskning!

Jerzy Sarneckis syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.

– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning, fortsätter Sarnecki. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.

Han bekymrar sig även för att skjutandet har börjat sprida sig utanför de typiska utanförskapsområdena och han jämför med Chicago på 1920-talet.

– Inom kriminologin finns det omfattade kunskaper om den tidens gäng i USA. Våra problem är än så länge inte lika allvarliga, men mekanismerna bakom dem är i stor utsträckning desamma, säger Jerzy.

Samma dag som jag intervjuar honom har en gängmedlem skjutits ihjäl med ett stort antal skott i en strid mellan två bilar i Bromma i Stockholm. Biljakten pågick en längre sträcka och flera husfasader träffades av förlupna kulor.

Detta var ingen isolerad händelse, utan en del i ett mönster av alltmer hänsynslöst skjutande på allmänna platser. Sedan år 2010 har minst tio helt utomstående personer dödats av kringflygande kulor eller i sprängdåd, enligt kriminologen Mikael Rying.

– För svenska förhållanden är detta skjutande praktiskt taget totalt okänt, så på kort sikt ser det illa ut – polisen saknar på många håll än så länge kompetens och personal för att bekämpa det, säger Jerzy Sarnecki.

– På lång sikt kommer en förändring att ske, när polisen lärt sig att hantera det. Polisens relationer till de boende i de utsatta områdena är viktiga. Polisen måste samarbeta med den stora majoriteten laglydiga människor som finns där, fortsätter Sarnecki.

Läs vidare på Forskning & Framsteg…

-Pettersson blir minst sagt irriterad på professorn i allmän kriminologi,

”Detta har tagit oss och polisen med total överraskning”

Hur kan det ha gjort det, vi är många som sagt det faktum att flyttar man hundratusentals exemplar av kaosfolken från Mellanöstern och Nordafrika till Sverige så blir Sverige som Mellanöstern och Nordafrika. Det behöver man inte vara professor för att begripa, det räcker med sunt förnuft…

Den mannen, Jerzy Sarnecki,som haft fel nästan varenda gång han öppnat munnen anlitas fortfarande som ”expert” och de politiker som ställt till ”med det jävligt allvarliga läget” är samma som ska lösa problemen fast de inte insett hur allvarliga de problemen är och journalisterna som rapporterar är samma som ljugit och dolt ”det jävligt allvarliga läget” i årtioendet.

Jag är ändå imponerad av Jerzy Sarnecki, han började på BRÅ 1977 och har sedan dess, i 40 år, haft ”socioekonomiska effekter” som svar på invandrarnas brottslighet och hela tiden sagt att brottsligheten minskar. Så det är imponerande att han ändrat sig.

– Läget är allvarligare än jävligt allvarligt, det hotar en nation säger Pettersson, som varit bekymrad sedan Jerzy blev professor…

 


33 responses to “Historien om Jerzy Sarnecki

 • ladulaas

  Jag kände faktiskt inte till att Sarnecki var sociolog, inte kriminolog. Det förklarar mycket. Att han har ett handikapp, så att han inte bryr sig om läsa statistik och andra forskningsrapporter ordentligt, har säkert också sin betydelse.

  Men mest av allt förklaras hans otroliga enögdhet av den psykosociala miljö han har växt upp i. Hans far var tydligen en så betydande kommunist, i det av Sovjetunionen ockuperade Polen, att han fick åka till Kina och skaka hand med Mao – vilket i sin tur dock ledde till att familjen inte tilläts invandra i Australien.

  Australiensarna är bara att gratulera, till deras goda förstånd. Det marxistiska Sverige tog i stället emot honom med öppna armar. Med hjälp av sina trosfränder – läs Jüri Linas böcker, så vet ni vad jag menar – har han sedan lotsats fram till professorsstolen, som så många, många andra av hans sort.

  Nu vet vi hur det kommer sig att svensk kriminologi inte bryr sig om att ta fram relevant brottsstatistik, utan en fullständig amatör – som Joakim Jonasson i Eskilstuna gjorde i höstas – måste ta på sig det arbetet på sin fritid.

  Det är alltså precis som vi har misstänkt: BRå är en marxistisk verksamhet för att ta fram statistik, som kan användas i makthavarnas propaganda.

  Allt har sin förklaring, när man väl får reda på fakta.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Mycket underhållande, på min ära!
  Så har den städse lika utmärkte Pettersson åter sopat golvet med den legendariske clownkriminologen och pajasprofeten Sarnecki – för vilken gång i ordningen kan vi låta vara osagt.

  Den enda som förutsägbart nog drar i härnad för att ta denne etablissemangets lydige lakej i försvar och sluta honom till sin barm, är den tragikomiska pseudonymen Mia, som enligt egen utsago ”har för vana att använda sin egen hjärna.”
  A la bonneheure, gott folk! Så blir det också därefter.
  Andreas 🙂

  Gillad av 1 person

 • Mr Jordan

  Människor som spelar naiva en hel livstid borde inte få åtnjuta monopol på sanningen. Sådant hör diktaturer till, och Sverige är ju ingen…äh, glöm det förresten.

  Gilla

 • Truthfighter

  Jaha liksom! Konstateranden, som att ”allt blir bara värre och värre”. Har det sryrande drägget gjort, sen 80-talet. MEN GJORT NÅGOT ÅT DET, OCH INSETT OCH RÄTTAT SIG EFTER DET MAN HAR GJORT FEL, HAR MAN INTE!!! Därför står vi där vi står i brottsträsket idag!!!

  Gilla

 • verklighetochsanning

  kanske utvisning av estetiska skäl!
  Började han härja -77? Det var under sossarnas värsta totalitära period, då de lärde allt i ÖSTTYSKLAND enhetsskolan ex. Då måste alla som ville klättra vara mer eller mindre anslutna till PARTIET(ML). På varendan jävla post med inflytande satt en sosse. Läs historia bakom rubrikerna. Då var alla SOSSE-PK = TOTALINDOKTRINERADE. S delade ut allmosor till folket.

  Gilla

 • Truthfighter

  Om man har ena handen i en frys, och den andra på en het spisplatta, har man det i genomsnitt ganska skönt.

  Kort sagt: ALLT, kan beläggas som man vill, ch bevisas med valfri statistik, som bekräftar vilket påstående som helst.

  Vilket han här gör, för att han ideologiskt vill att det ska vara som han påstår. Eftersom han vill skydda och värna invandraruslingarna, till vilket pris som helst.

  För sådan är socialismen, OCH SOCIALISTERN!!! ”Så mycket falskhet bor det där.”

  Gilla

 • verklighetochsanning

  få har gjort så mycket negativt för Sverige som denna figur. Tyvärr lite sent för utvisning

  Gilla

 • Carl ekström

  Ett jävla skämt kan man väll tycka !

  Gilla

 • Bosse

  Den mannen har gett lobotomin ett ansikte.

  Gilla

 • Tony

  Tänk att här är en på bloggen som aldrig, aldrig hittat något som helst fel på Sossarnas styre, det som andra kan räkna upp hur många som helst?
  Måtte man aldrig bli så enögd att man inte kan hitta fel bara för att man tillhör ett visst parti?

  Gilla

  • Mia

   ”En på bloggen” är väl jag det…..

   Ja. det finns en på bloggen som inte hakar i samma fåra att alltid skriva något negativt om Sarnecki.
   Jag har följt honom under många år som den erfarne kriminolog han är och inte i samband med sossarnas styre .Det är flera partier som styrt under hans tid. Eller var det mer tillåtet att uppskatta Sarnecki under Alliansens 8 år vid makten?.

   Allt Sarnecki säger vänds emot honom.
   Om han säger att man anmäler fler brott idag, så tror genast någon att han menar att det är den ENDA anledningen att brotten ökat.. När jag var ung anmälde man inte sexuella trakasserier, t.e.x. Ordet var inte ens påfunnet, något som tjejer fick stå ut med bara och som man inte pratade om.
   Under en period gick antalet mord ner från ca 100 per år under flera decennier till färre under några år..Det fick Sarnecki förstås inte heller säga. Men allt är föränderligt och nu är situationen en helt annan, vilket ingen förnekat.

   Och så borde folk förstå att det som händer är färskvara.
   Att fortsätta köra med uttrycket ”Det har aldrig varit så tryggt som nu” långt efter att konstaterandet inte längre är aktuellt är så fruktansvärt tröttsamt.

   Gilla

   • Tony

    Intressant att du känner igen dig och därmed bekräftar att du är enögd, och vägrar att se några fel hos regeringen, ungefär som att allt dom företar sig alltid är rätt?

    Sticker inte under stol med att jag stöder SD, men skulle
    aldrig hålla inne med kritik om jag anser att dom gör fel
    i något avseende, fast dom måste väl göra det mesta rätt eftersom dom andra partierna lagt karbonpapper över deras partiprogram och snor deras ideer hej vilt, åtminstone när det handlar om åtgärder mot den huvudlösa invandringen.

    Sarnecki erfaren kriminolog? För inte så länge sedan sa han att det inte behövdes några nya undersökningar om Brottsligheten, fast nu tycker han att det är illa, märkligt för
    brottsligheten har ökat markant dom senaste åren.
    Leif G.W Persson verkar inte heller vara imponerad av
    hans bedrifter? Fast du kan honom kanske bättre?

    Gilla

   • Tony

    Sen var det inte Sarnecki jag åberopade när det gällde
    din enögdhet,det var gentemot regeringen.

    Gilla

 • Tony

  Expert på att förvrida fakta är han , visst var det han som spelade ugglan Helge i teskedsgumman, han ser i vart fall ut att vara en direkt kopia av Helge, och jag som trodde att det var Bert Åke Varg?

  Gilla

 • Snorre

  Den lågbegåvade Sarnecki sökte sig till Sverige eftersom han misslyckats med sin skolgång i Polen. På socialhögskolan i Stockholm brydde de sig inte om att han varken kunde läsa eller skriva och kunde där även skylla detta på att han var utlänning, allt enligt egen utsago; https://petterssonsblogg.se/2017/04/17/jerzy-sarnecki-talar-ut-i-polsk-media/comment-page-1/

  Gilla

  • Lena

   Snorre :
   Precis så var det och är kanske fortfarande, fula hade dessutom tillträde…………..”för det var ju synd om dem ” , vilket sjukt äckligt land för svenskar !

   Gilla

 • Bosse

  Det är mannen som gett lobotomin ett ansikte.

  Gilla

 • Trynbald

  Att den figuren har roffat åt sig skattebetalarnas pengar år eftet år utan att leverera sanningen. Det är mist sagt upprörande att ljuga och bedra sina egentliga uppdragsgivare.

  Gilla

 • Ståfräs

  Tror att Röven o Snickisnacki läser här, trots det verkar dom inte fatta ngt, verkar inte vara några hästar i stallet alls.
  Ber Er vara uppmärksamma på att nya modeordet från PK är ”Nu skall vi vara, nu skall vi vara ”INKLUDERANDE” Vi skall alltså ”inkludera ” den nya adeln i vadå, antagligen menar man Svenska samhället, då är det ju helt rätt enligt PK att börja med Koranskolor? Herre gud. Har PK frågat hur många som vill ”inkluderas” antagligen 0% muslimer iaf.

  Gilla

  • eva

   Jag tänker inte i n k l u d e r a någon! Jag är främlingstrött och mångkulturtrött. Jag vill ha frid, lugn och ro.

   Gilla

   • Ståfräs

    Var då? Portugal tror jag inte bjussar på ngt speciellt när det gäller böneutrop, bostad o bidrag till allt? Eller har jag fel, kan ngn berätta.

    Gilla

 • Kent

  Alla kommunisters favorit av förklaringen av brottslighet är att individen har inget ansvar utan det är samhällets fel. När kommunismen har tagit över styret och det perfekta samhället har infunnit sig så är brottsligheten löst.
  Därav förklaringen socioekonomiska effekter.
  Lyssnade man på Stefan Löfven i går kväll när han besökte Veckans Brott så är det samma tugg om att det är klyftor och arbetslöshet som är huvudorsaken till brottsligheten. Mer bidrag och satsningar är lösningen på alla ”utmaningar”. Inget förtroende för den mannen.

  Gilla

  • Mia

   Även poliser brukar framhålla samma saker som sas i Veckans brott i går och påpekar att de inte ensamma kan göra något åt ungdomars brottslighet. Och att det viktigaste är att se till att inte unga killar kommer in på den brottsliga vägen, utan att socialtjänst, skola och andra hjälper till när det börjar luta åt fel håll.
   Och Sarnecki har länge förstått samma sak.

   En kunnig och erfaren kriminolog som bara får skit.

   Gilla

   • Stenbock

    Mia:
    Och du sväljer allt med hull och hår vad de sitter och predikar !
    Vi äldre som växte upp utan alla dessa konstlade socialtjänster och samlingslokaler har inte blivit kriminella.
    Men i stället fick vi några lusingar ,eller än kraftigare av våra föräldrar,när vi ”syndat” ! Men nu var vi ju infödda svenskar, och inte uppfostrade enligt islamistiska seder….

    Gilla

   • Mia

    De flesta som fått stryk under sin uppväxt försvarar det.
    ”Jag har inte mått illa av det” hör man rätt ofta, vad de nu vill ha sagt med det. Den som blivit slagen slår ofta själv sina barn när den dagen kommer. Det sociala arvet som går vidare.

    Det var ingen som satt och predikade under Veckans brott det var ett samtal och diskussion.
    Riktigt intressant. att få sina egna åsikter helt bekräftade.
    Mycket kan du beskylla mig för men inte att svälja allt med hull och hår.
    Jag har för vana att alltid använda min egen hjärna.

    Gilla

   • Fredrik toolanen

    Vem är du att avgöra om han är kunnig?

    Gilla

 • Billy Boy

  En av professor Jerzy Sarneckis uppgifter har varit att mörka allvarliga kriminella problem i Sverige med sina egna verklighetsfrämmande fantasier.

  När detta mörkande pågått under lång tid och varit så effektivt att det fått synliga och påtagligt märkbara konsekvenser i hela samhället … där massor av människor har offrats … Ja, då försöker professorn bara spela överraskad …

  Gilla

  • Stenbock

   Vi får avvakta sanningen,tills han får sparken från sina välbetalda uppdrag, innan sanningen kommer i dagen.
   Vi ser nu när den ene efter den andre som får sparken,på olika PK-medier.Först då kommer sanningen fram.
   Nu känner jag ju inte alla dessa ”kändisar” ,lika väl som er andra på bloggen.Senast i raden lär vara en vid namn Ekwall.Nu framkommer vid hans biktning i slaskpressen,hur illa han trivdes hos TV4…Tycks endast vara lön och förmåner,som fick dessa medlöpare att acceptera sina tidigare arbetsvillkor !. 🙂

   Gilla

  • Lena

   Om inte svenskar hade varit så anfrätta av socialismen och kommunismen så hade svenskarna slängt ut honom eller hellre slängt tillbaka honom till Polen !
   Sverige är fantastiskt , eller ?

   Gilla

 • Fredde

  En lämplig ”expert” som PK-media gärna använder, han säger det politiskt rätta och inte sanningen.

  Precis som ”experten” Johan Rockström, som anlitas gång på gång.

  Finns alltid nån ”expert” som ska uttala sig, och ingen s.k. journalist ifrågasätter vad som påstås. de bara citerar.

  Gilla

 • ruben

  Åren gick fort mellan 1990 och 2018, de slank förbi i samma takt, som anmälningsbenägenheten ökade. Jag tror att anmälningsbenägenheten ökar när brotten ökar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: