Stäng

Rekord: 17 år i kö för en lya på Södermalm

BOSTADSBRIST. Vill du ha ett hyreskontrakt på Södermalm? Ha tålamod. 17 år är i snitt väntan i bostadskön för en lya i stadsdelen. Närmare 600.000 personer köar – vilket är fler än någonsin.

 

Bostadskön i stan fortsätter att växa sig längre. Vid årsskiftet stod 596.171 personer i kö för en hyresrätt i länet. Det är en ökning på drygt 40.000 personer, eller sju procent jämfört med föregående år Det visar ny statistik från bostadsförmedlingen.

Och den som vill ha en hyresrätt i Stockholms innerstad måste, kanske inte oväntat, ha längst tålamod. I snitt är kötiden här närmare 16 år. En väntetid som ökat med drygt två år på bara ett års tid.

I innerstan är det längst kö på Norrmalm ut med en väntetid på 23 år. Efterföljt av Södermalm på 17 år.

Kortast kötid i länet är det i Sigtuna och Södertälje, där väntan är fem år. I övrigt förmedlades en tvårumslägenhet på Södermalm, där personen stått i kö i över 34 år.

Läs mer på Mitti…

-Pettersson noterar att dessa enorma köer till hyresrätter inte gäller alla, exempelvis Fatemeh Khavari, som ibland kallar sig Fatima, har med sin familj lyckats komma över en hyreslägenhet hyfsat centralt utan väntetid. Dessutom i ett f.d. äldreboende ombyggt till lägenheter.

Fatemeh Khawari är känd från bloggen och tillhör vår nya adel, för familjen Khawari som kom till Sverige från Iran fast de är på flykt från krigets Afghanistan var det inte tal om att stå 15 år i bostadskö.

Vem som betalar hyran vet jag inte, men kan gissa?

Missförstå mig nu inte. Det är naturligtvis inte Fatemehs fel att hon flyttat in i en ny lägenhet där ”vi” inte hade råd att ha de gamla kvar. Det är de som röstar som har ansvaret…

På bilden Fatemeh Khavari och en liten. Vem det är vet jag inte men han är säkert ett ensamkommande barn som vandrat ända hit alldeles ensam. Kul att de hittat ett riktigt barn i varje fall.

22 reaktioner på “Rekord: 17 år i kö för en lya på Södermalm

 1. Det finns inget i bostadsförmedlingens stadgar som ger asylsökande RÄTT till företräde i bostadskön! Att vara BOSTADSLÖS i SVERIGE GER INGEN FÖRTUR. Läs stadgarna för FÖRTUR här:
  Regler för att få förtur

  ”Ansökningar om förtur granskas enligt de riktlinjer som har formulerats på uppdrag av Stockholms stad. Nedan kan du läsa de regler som gäller i en prövning.

  Vem kan ansöka om förtur?

  För att kunna få förtur till bostad behöver du ha starka medicinska eller sociala behov som krävt vård och behandling. Dina behov måste styrkas med intyg från exempelvis läkare, psykolog eller socialsekreterare som känner din situation väl och kan redogöra för hur en viss typ av bostad kan förbättra din situation. Om du är utsatt för hot och misshandel behöver polismyndigheten eller socialtjänsten styrka dina behov av en annan bostad.

  När du får din ansökan prövad är det viktigt att du:
  har varit folkbokförd och bosatt i Stockholms stad de senaste två åren.
  står i bostadskön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.
  inte har några boenderelaterade skulder, kronofogdeskulder eller betalningsanmärkningar.
  inte har några egna möjligheter att lösa bostadsfrågan (till exempel genom din kötid i bostadskön eller ekonomiska möjligheter att köpa en bostad).
  har styrkta skäl som är bostadsrelaterade (till exempel allvarlig sjukdom, psykiska, fysiska eller sociala skäl eller allvarlig hotbild).
  uppfyller hyresvärdens villkor för godkännande.

  Några skäl som inte räcker för att få förtur

  Skäl som inte anses vara tillräckligt starka för förtur är bland annat bostadslöshet i samband med skilsmässa, om du bor för trångt, har störande omgivning, eller tycker att din boendekostnad är för hög.”

  PROTEST MOT ATT FLYTTAS FLERA ÅR TILLBAKA I KÖN PGA AT ASYLSÖKANDE GÅR FÖRE I KÖN!!!

  M

 2. 600 000 köar och ytterligare några hundratusen samhällsnyttiga ”nyanlända” är på väg från Mena-länderna och alla dessa naturligtvis med förtur til bostad.
  Grattis Sverige.

 3. År 2017 ökade jordens befolkning med 83 miljoner, vi är nu 7,6 miljarder om 10 år är vi 8,5 miljarder…………………..
  Detta skall upp på ”bordet”vid varje diskussion, alltid !

 4. Kanske beror de långa bostadsköerna på att vi har för få och små fängelser. Med tanke på alla dessa gangsters som har gräddfil in på bostadsmarknaden, före de som redan har stått och köat i åratal.

 5. Sverige har ju redan 10-tusentals nybyggar-”barn” som snabbt kommer att bygga bort det enorma underskottet på bostäder i hela Sverige.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2017/09/vi-bygger-landet.png

  Här är ett smakprov på bostad som de lyckats åstadkomma vid Medborgarhuset på Södermalm … just där bostadsbristen är som allra svårast med 17 års kötid.

  http://hotpot.se/politik/wp-content/uploads/2017/08/medborgarplatsen_demonstration.jpg

  Luftigt och trivsamt enplanshus … eller hur?

 6. 17 års väntetid för en hyreslägenhet i Fjollträsk? Jag skulle inte kunna tänka mig flytta dit om jag fick en i morgon. Räcker med att titta på TV5 o tunnelbanan. Bara problem o elände där. Oxelösund är lugnt o skönt.

 7. ca 80% PK tycker det är helt ok att vår nya adel går före i alla köer till allt i Sverige, stort djävla grattis o hoppas Ni drabbas stenhårt.

 8. Bostadssituationen i Sverige är bisarr. Den dumme svensken betalar för kalaset.

  Logiken är mycket enkel: Fyll landet med obildbara bubbar och ge dem de lägenheter svensken själv skulle behöva. Tvåflugor i en smäll, ty arbetsmarknaden slutar också fungera om inte bostäder finns.

  Spetsa det hela med fantasipriser och erbjud billiga lån till svensken så att denne blir skuldsatt för livet.

  Bygg ett överutbud av nya lyxbostadrätter som ingen längre har råd att köpa och låt bubbe bo i dem med hjälp av dina och mina skattepengar.

  Nu, vänta på höjda räntor eller okontrollerbara händelser i omvärlden, lågkonjunktur osv.

  Särskilt fördelaktig kombination är en havererad ekonomi i kombination med öka bubberelaterad kriminaliteten!

  Det här är förmodligen också något vi kan åtgärda snabbt och enkelt med mera genusutbildning och färre läxor.

  Allt är bra och vi har inga problem.

  PS. Efterbliven statsminister ger ytterligare fördelar.

  1. Det ökade slitaget som med nödvändighet följer av att negerbollen nyttjar bostäderna hamnar också på skattenotan.

   Kvarteret får också en fantastisk ansiktslyftning. Rosa gardiner på balkongerna och rostiga paraboler mm.mm. (Du betalar också bubbes kanalutbud, bra va?).

   Potatis i parketten! För hela slanten!

   Bobb-it!

 9. Detta är FEL och ENORMT ORÄTTVIST mot de svenskar som stått i kön Låååååååååååångt före de ens kommit på idén att de ska komma till Sverige där de får gå före oss andra i bostadskön. Är URFÖRBANNAD p detta system som för varje migrant som kommer för att få ta del av vår välfärd, så PUTTAS jag 4.5 år BAKÅT i bostadskön!!! Stått i 7 år nu och det är HUNDRATALS som går FÖRE MIG i KÖN. Det känns nästan litet löjligt att gå in och titta hur man ligger till – japp 200 före mig i kön till lägenhet i ytterstan och 700 före mig till en lägenhet i innerstan… Ha ha Jag kommer vara närmare 80 år innan jag får en bostad i Stockholm. Skulle vilja stämma bostadsförmedligen, vilka stadgar är det som tillåter att annat folk från andra länder SKA GÅ FÖRE MIG I KÖN????

  1. I valet röstade 6,64% på SD i Stockholms kommun.
   Alltså vill man ha det så här.

   De som inte gillar det och står i kö bör nog utvärdera om man verkligen vill bo bland dessa idioter i Stockholm.

 10. Asylrätten står uppenbarligen över Svea Rikes lag. Det verkar finnas många fördelar med det.. Hur ska människor kunna integreras om inte ens den sociala etiketten och sociala normer får existera?

  1. Synonymer till integration

   sammansmältning, förening till en helhet, samordning; införlivande, integrering
   motsatsord
   segregation

   Föreslå en synonym eller ett motsatsord till integration. | Nytt ord?
   Ur Synonymordboken
   Vad betyder integration?

   sammanförande till en enhet där delarna samspelar: integration av invandrare i det svenska samhället . Någon som tror på detta . Muslimer kan inte integreras då bryter de mot Islam

Kommentera

%d bloggare gillar detta: