Långvariga effekter av flyktingkrisen


Nationalekonomen Mats Hammarstedt menar att flyktinginvandring påverkar Sveriges offentliga finanser på ett negativt sätt under en lång tid.

Att all flyktinginvandring skulle vara lönsam, kommer allt mer på skam ju mer den påverkar samhället. Man kan utan att skämmas hävda att politiker och journalister haft fel under ett antal decennier.

Som redan påpekats av andra ekonomer, är integrationen ett misslyckande. Hammarstedt pekar bl.a. på SCB:s siffror som visar att nitton år efter ett mottagande, är knappt 70 procent av alla invandrare i åldern 20 till 64 sysselsatta. Observera att man använder sig av ordet sysselsatta. Att vara sysselsatt innebär inte med automatik att man har ett heltidsjobb och betalar skatt som sig bör.

Framför allt är det den utomeuropeiska flyktinginvandringen som kommer att påverka finanserna en lång tid framöver. Många visa ord från Mats Hammarstedt, som avslutar med något vi på Pettersson varnat för i många år.

”Varje högkonjunktur övergår förr eller senare i lågkonjunktur vilket i värsta fall riskerar att försämra läget”

Sverige har befunnit sig i en högkonjunktur vi knappt sett maken till under ett antal år nu, men trots denna har varken denna eller Alliansregeringen varit i närheten av att lösa alla problem.  Många är de politiker som nu ligger vakna sent in på morgontimmarna och är nervösa över nästa lågkonjunktur. Den kommer och frågan är hur snabbt och hur hårt den kommer att slå.

”Priset för det är högt. Både för flyktingarna och för Sveriges offentliga finanser”

Så är det nog.

Dagens Industri


37 responses to “Långvariga effekter av flyktingkrisen

 • Anders Borg nya liv baserat på en lögn – han visste | Petterssons gör skillnad!

  […] långsiktiga kostnaderna för flyktinginvandring kommer att bli betydande , som professor Mats Hammarstedt påvisar i DI. Sverige tar, och ska ta, ett stort ansvar för den humanitära situationen i omvärlden. Dagens […]

  Gilla

 • Billy Boy

  Jerzy Sarnecki höll tidigare benhårt fast vid den här slutsatsen:

  Nu har han plötsligt med viss tvekan och motvillighet accepterat också andra orsaker. Men den studien kommer förstås från Tyskland och inte från Brå i Sverige om svenska förhållanden.

  Delcitat

  Jerzy Sarnecki om tyska studien: ”Resultaten förefaller inte helt orimliga”

  En ny tysk studie visar ett tydligt samband mellan ökad brottslighet och det ökade antalet asylsökande i Tyskland mellan åren 2014-2015.
  – Kommer det stora nya grupper in i samhället under kort tid skapas ofta det som vi kriminologer brukar kalla turbulens, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till SVT Nyheter.

  Våldsbrotten i den tyska delstaten Niedersachsen var på väg ner men har ökat igen efter år 2014-15. En studie som genomförts i delstaten visar att asylsökande står för en stor del av ökningen.

  Bland förklaringarna nämns bland annat att ensamkommande män i den mest våldsbenägna åldern 14-30 år, var överrepresenterade bland de asylsökande.

  En annan förklaring är att det är vanligare att anmäla brott om det är en utlandsfödd som pekas ut som förövare.

  – Resultaten förefaller inte helt orimliga. Det man säger om anmälningsbenägenhet känner vi till exempel till från en tidigare svensk studie, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

  Slut delcitat

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jerzy-sarnecki-om-tysk-studie

  Gilla

 • Jhonsson

  Man behöver sannerligen inte vara professor för att begripa, att den nuvarande invandringen kommer att påverka Sverige negativt i all framtid.
  Det räcker med vanligt bondförstånd,

  Gilla

 • Billy Boy

  Grattis SAS!

  Nekades jobb på grund av slöja – inte diskriminering

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nekades-bara-sloja-av-sas-inget-brott-enligt-do

  Gilla

 • Gringo

  När lågkonjunkturen kommer, för det gör den, blir det fritt fall. Bland de farligaste som kan hända ett land med våra problem.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det pratas mycket pengar och siffror hit och dit!

  Vad spelar dom för roll? Om bara 10 till 15 år är vi svenskar i minoritet i vårt eget land!

  Smaka ordentligt på den!

  Minoritet i vårt eget land!

  Statslösa!

  Ockupanterna bestämmer helt och hållet vad dom skall göra med oss! Härlig framtid! Bara att säga grattis till oss själva och inta platsen som det dummaste folk som någonsin har utrotats!

  Inget motstånd utan bara betalat frivilligt för ockupationen!

  Gilla

  • Billy Boy

   Det är ju en himla tur att vår eminente fd integrationsminister Jens Orback (S) ställt ut garantier för att Sverige kommer att bli skonade från framtida muslimska illdåd eller oönskat maktövertagande.

   Jens Orback uttalade detta redan år 2004:

   Uttalandet kommer vid tidskod c:a 2:40 in i videon nedan

   Dags att redan nu påminna ockupanterna om att deras hot inte gäller oss i Sverige eftersom vi fått fagra löften (med evighetsgaranti) från sossepolitikern Jens Orback (S).

   Sossar har ju aldrig någonsin brutit några löften!

   Gilla

 • eva

  Jag har aldrig trott på dessa löften, jag tyckte Sverige fungerade rätt bra utan allt folk från mellanöstern och Afrika. Stor skillnad på driftig och arbetsvillig thailändska och somalisk tanta med en skock av ungar omkring. Vem av dem tillför mest och vem är trevligast och vem försöker lära sig språket och komma in i samhället.

  Gilla

  • Fredrik toolanen

   Och av någon märklig anledning ses taihländskor i sverige som något mycket fult och kvinnoförnedrande och utnyttjade i sällskap med en svensk man.
   En kvinna som jobbar och tar hand om familjen och sin man.
   ETT gambiask socialfall med en 40årig äldre svensk kvinna är mycket mer axepterat i samhället då kvinnan gjort en God tjänst som tagit hit honom och lever ut sin sexualitet på skattebetalarnas bekostad.

   Gilla

   • naimlap

    Ytterligare ett bevis på att, svenskingarna inte är, som de borde vara. Detta sjuka folk sjunger snart på sista versen om de får fortsätta, som de har för vana att göra. Spela Allan den gode och hjälpa vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Men det mesta är bara ett hyckleri det är inte för att, de är goda utan för att, de är fega.

    Gilla

 • Billy Boy

  Forskare: Invandring är ologisk. Hjälp dom på platserna där de finns i stället. … Har ni hört budskapet tidigare här i Sverige? Från vem isf?

  Gilla

 • Anders Borg tar avstånd från sin och Reinfeldts migrationspolitik | Petterssons gör skillnad!

  […] långsiktiga kostnaderna för flyktinginvandring kommer att bli betydande , som professor Mats Hammarstedt påvisar i DI. Sverige tar, och ska ta, ett stort ansvar för den humanitära situationen i omvärlden. Dagens […]

  Gilla

 • Joy

  Politiker ligger vakna? Det tror jag inte en sekund på! De har sitt på det torra och struntar högaktningsfullt i svenskarna. De vill sedan länge byta ut oss mot framtidens människor. Har denna man inte följt den politiska debatten de senaste decennierna?

  Gilla

 • Thor

  Det är ju hur uppenbart som helst att pk-etablissemanget ljuger så det knakar om det angående den påstådda lönsamheten. Om det var lönsamt skulle ju inte pk-etablissemanget kämpa med näbbar och klor för att Polen och Ungern ska ”ta sin del av bördan” som det avslöjande nog uttrycks.
  Endast en enda gång har jag sett svammelmästare Löfven ställas mot väggen angående denna uppenbara motsägelse. Det var när Löfven var på möte med Nordiska rådet då han började svamla om att Finland skulle ”ta sitt ansvar”. Sannfinländarna frågade då hur asylanterna helt plötsligt var en börda när det nyss var en stor tillgång. Något annat svar än svammel blev det förstås inte. Finska Yles svenskspråkiga reporter var inte bättre än SVT, ”hur kan man vara så oförskämd mot ett annat nordiskt lands regeringschef”. Inte ett knyst om sakfrågan.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Notera gärna att man inte behöver göra många timmar för att räknas in som sysselsatt i statistiken.

  En person som utförde minst en timmes arbete under den undersökande referensveckan eller hade en pågående anställning räknas som sysselsatt. Personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder räknas också som sysselsatta.

  År 2016 var arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda med låg utbildning i åldern 20–64 år 36,9 procent. Bland inrikes födda med låg utbildning i åldern 20–24 år var arbetslösheten 28,0 procent. (SCB)

  Gilla

 • Rolf

  ja det är inga rakettekniker som kommer hit. man får vara nöjd om dom ens kan läsa eller skriva. Jag fattar inte vad kan Sverige tänkas tjäna på det här på nån nivå alls.

  Gilla

  • Bosse

   Det är dags nu att svenska folket tänker till i september.Vill dom fortsätta med denna idioti eller vill dom leva som människor i framtiden.Det är ett ödesval för Sveriges framtid. Låt er inte luras nu av en massa lögner från sossar och moderater. Det finns bara en väg och ett parti att rösta på,SD.

   Gilla

 • ingemar

  Jag gissar att högst 1% (en procent) någonsin får ett riktigt jobb utan subventioner, positiv särbehandling och i riktig konkurrens med infödda friska Ursvenskar samt utför detta jobb lika bra som en infödd frisk Ursvensk.

  Liked by 1 person

 • Fredde

  Tittar man vilka som kom hit för 20 år sen, var det folk från Balkan, och de har ju en helt annan inställning till att göra rätt för sig.

  Visst finns det rötägg även bland dem, precis som bland svenskar, men jämför man med ”raketforskarna” som väller in i dag så förstår ni hur jag tänker.

  Om 20 år kommer garanterat inte 70% av raketforskarna vara sysselsatta på något sätt. Inte ens hälften av 70 skulle jag tro.

  Gilla

  • Joy

   Nja, förtidspensionerna ökade drastiskt efter denna invandring, så jag tycker nog inte att de var sådan vinst för Sverige. Våldet eskalerade och no-go – zoner etablerades!

   Gilla

 • Argus

  Nu är det också så att gränsen för yrkesarbete i statistiska sammanhang lär vara satt till en timma per vecka. Egentligen borde den vara satt till EU:s norm för fattigdom som vi vet att en kvarts miljon pensionärer inte når upp till. Med andra ord, förmår man inte att försörja sig själv är det inget arbete, möjligen en hobby. Skulle vara väääldigt intressant att se hur dessa kriterier skulle slå. 😉

  Gilla

  • Stenbock

   Argus;
   Just deras (Tysklands) lönepolitik och arbetstidsreglering är en stark grund,för deras just för tillfället stora framgångar.
   Dessa får ju den nuvarande gruppen arbetstagare dyrt betala.Och än värre en gång uppleva som pensionärer.
   Genom tysk lagstiftning kan nu de större koncernerna
   ”deltidsanställa” till låga löner,när orderingången är god.När denna försämras,är det dessa arbetare som blir de lidande,och först står arbetslösa.
   F.ö. ligger deras industrilöner kring nivåer som aldrig skulle ha accepterats i Absurdistan. Timlöner mellan 85-95;-,är det miljoner tyska familjeförsörjare som tvingas leva av.

   Gilla

 • Kurt

  Jag undra vad gör Tyskarna annorlunda, de kan knappt få folk till alla lediga platser, arbetslösheten ha varit aldrig så lågt som under de senaste 50 åren

  Gilla

  • Stenbock

   Kort sagt Kurt…De har tillgång åt den maskinen som trycker upp Eurosedlar. På så sätt kan de producera billiga kvalitetsvaror åt hela världen.Tyskland är inte för inte,exportvärldsmästare…
   Där finns också orsaken till att de nu med alla medel söker angripa Trumps politik.Denna hans nya vändning i USA,kommer att innebära en stor omvälvning i hela Europa.Hoppas nu bara inte ”valutabubblan” kommer att spricker på samma sätt,som Absurdistans ”lånebubbla” !

   Gilla

  • Kalasbetalaren

   Dom tvingas jobba i Tyskland för minimala löner!

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/laga-loner-pumpar-tysk-ekonomi

   Gilla

   • Kalasbetalaren

    Det är till stor del detta som har drivkraften för dom borgerliga i massinvandringen! Skapa en konkurrens på arbetsmarknaden för att sänka lönerna!

    Lägre trösklar in på arbetsmarknaden som det så fint brukar låta, betyder bara dumpade löner och arbetsvillkor, men naturligtvis inte för dom själva!

    Gilla

 • Billy Boy

  Den humanitära stormaktens förespråkare …

  … måste ha laddat ner orimligt positiva glädjesiffror i sina defekta datorer …

  … eftersom de har misslyckats så kapitalt med sina översvallande, positiva vinstprognoser för invandringen.

  Gilla

  • Ståfräs

   Det bästa är ju att ”superekonomin ” kommer drabba Svenska arbetare stenhårt, jobba längre, check, högre skatter, check, sämre sjukvård check, tandvård, check. Helt otroligt att det finnsca 30% som gillar läget o Feministregeringen, grattis, njut nu för det blir sämre imorgon och ännu sämre nästa vecka osv, med den mkt gode Petters samvete.

   Gilla

  • Ståfräs

   Super ekonomi stämmer säkert i Petters fall ser verkligen ut som han tagit ett glas eller 2 för mkt.

   Gilla

  • Billy Boy

   Stort Tack till alla er som klickade tummar upp.

   Tack även till mina ständiga 3 ”följare” för era tummar ned.

   Skulle uppskatta om ni kunde ge er tillkänna och åtminstone någon enda gång anstränga er att skriva och posta en motivering till varför ni klickar tummar ned. Debatten blir ju så ofullständig av att mot-argumenten inte kommer fram. Men ni 3 ”följare” saknar kanske sakliga mot-argument och bekvämast blir då förstås att bara klicka tummar ned.

   Jag har kollat lite bakåt på mina kommentarer och kan konstatera att upp-tummarna ALLTID varit fler – i de flesta fall MÅNGDUBBELT fler än ned-tummarna. Så era tummar har ingen effekt öht. Utan bärande argument kan ni som klickar ned-tummar ALDRIG NÅGONSIN vinna en debatt.

   Mvh

   Gilla

 • Kurt Kodstedt

  Att massinvandringen sker till GIGANTISKA kostnader har Tino Sanandaji bevisat! (tror stavningen av hans namn blev rätt, se länk till hans hemsida.) Man behöver bara kika på Malmö för att förstå hur ”lönsam” massinvandringen av mellanösternfolk är, staden Malmö skulle vara försatt i konkurs utan statliga bidrag på nästan 6miljarder per år!!!

  Gilla

  • Kurt Kodstedt

   tino.us/

   Gilla

  • Billy Boy

   Tino Sanandaji och Katerina Janouch beskrivs så här i förnedrande ordalag av PK-galenpannan Andreas Magnusson – gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker.

   Delcitat

   Ett annat sätt man kan göra för att sprida bilden av Sverige som ett land i fritt fall på grund av invandringen är betydligt mer intrikat och kräver viss intellektuell talang. Här handlar det om att stänga av hjärtat, koppla på hjärnan och därefter slå en rad effektiva statistiska kullerbyttor. Målgruppen är människor som är trötta på känslomässigt dravel – de som kallar alla som bryr sig om andra människor för godhetsknarkare.

   Inom detta fält är ingen skickligare än nationalekonomen Tino Sanandaji. Maniskt hamrar han ut samma budskap: Ökad invandring leder till ökad brottslighet.

   Det är ett budskap som passar rädda människor men eftersom de flesta som vill höra det budskapet saknar förmågan att förstå Sanandajis bitvis akademiska tankegångar sprids hans budskap mest med ord som ”läs Tino Sanandajis bok Massutmaning” eller ”Tino skulle krossa dig i en debatt”.

   De förstår inte vad han säger men de gillar budskapet. Det finns ett messianskt anslag i följarnas dyrkan. Tilliten är total. Lydnaden är blind. Läs bibeln. Sanandaji lever!

   Ett tredje sätt man kan göra det på är att som bland annat Katerina Janouch fokusera på områden i Sverige där integration inte fungerar och peka på det. Det fingret pekar alltid bara åt ena hållet och aldrig åt det andra.

   Dessa människor måste av retoriska skäl blunda för den uppenbara logiken som vi andra ser, den som säger att hela Sverige hade kunnat vara välfungerande om vi hade delat med oss bättre av våra gemensamma resurser.

   Slut delcitat

   Hela den stolliga lärarens ovetenskaplig och substanslösa debattartikeln kan läsas på länken nedan:

   Ni hatar Sverige och därför hatar ni invandrare

   https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/50919-ni-hatar-sverige-och-darfor-hatar-ni-invandrare/

   Gilla

 • SasjaL

  De som sitter i riksdagen och framförallt i regeringen, är idag praktexempel på ‘sysselsatta’ och kommer så att vara tills allmänheten genomskådar Potemkin-kulissen de byggt upp …

  Gilla

 • assad

  Man kan hävda att man haft fel utan att skämmas – om man är en total retard.

  (jfr med statsministern)

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: