Vilken affärsidé för ett fattigt land i Afrika


Många västländer har idag problem med statslösa personer eller personer med oklar identitet, som har begått brott, men som är omöjliga att utvisa eftersom inget land tar emot dem.

Dessa västländer skulle säkert vara villiga att betala pengar för att ändå bli av med dessa brottslingar, gärna före det kostsamma fängelsestraffet skall avtjänas.

Många fattiga länder i Afrika skulle kunna erbjuda både fängelsestiden och medborgarskap åt dessa brottslingar betydligt billigare än motsvarande kostnader i väst. Alla skulle ju vinna på detta ! Tänk hur ekonomin skulle blomstra i detta fattiga afrikanska land.

Man kunde börja med livstidsfångar, låsa in dem i ett eget fängelse i detta afrikanska land på verklig livstid och då blir ju inte heller det beviljade medborgarskapet något större problem heller. Men jag tror ju nog att aptiten skulle växa i mottagarlandet. För de behöver ju absolut inte begränsa sig till Europa, det finns ju massvis av länder i världen som gärna skulle exportera sina brottslingar och man kan ju ganska lätt anpassa fängelsestandarden till betalningen, lite som hotell med olika antal stjärnor.

Exportländerna skulle ju få komma och inspektera dessa fängelser av hjärtans lust så ofta och så länge de vill för att fängelsestandarden faktiskt håller antalet utlovade stjärnor, så att fängelserna helt skulle vara i enlighet med de mänskliga rättigheterna som det är viktigt att brottslingarna har (men offrets mänskliga rättigheter verkar vara ganska ointressanta av någon oklar anledning).

Och som grädde på moset – en brottsling som vet att han eller hon kommer att sitta resten av sitt liv i ett afrikanskt fängelse om han eller hon blir fast funderar nog två gånger om det är värt att begå brottet eller inte. Så avskräckningseffekten skulle ju vara klart bättre än idag.

Det skulle inte vara så lätt att hitta frivilliga till jihadistiska terrorattacker heller….

 

 

 


7 responses to “Vilken affärsidé för ett fattigt land i Afrika

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Ett absolut briljant, exceptionellt sunt och beaktansvärt uppslag, vilket röjer såväl ett äkta anlag för statskonst, som en sann välvilja och aktning för vårt gemensamma existensutrymme.
  Andreas 🙂

  Gilla

  • finlandssvenskan

   Tack Andreas för den vänliga kommentaren ! Det slog mig ytterligare att afrikanska fängelser kan drivas med energi enbart från solpaneler på taket och alla betalda belopp kan bokas som bistånd, om man som stat vill syssla med kreativ bokföring 🙂

   Liked by 1 person

 • Lena

  Det är en affärsidé som skulle kunna förverkligas, tror tyvärr inte våra politiker och advokatsamfundet gillar ens tanken.
  Afrika är så rikt på råvaror och det vet kineserna, kanske att kineserna lyckas där den ”vitemannen” misslyckades.

  Gilla

  • SasjaL

   Kina såg hur Europa ‘investerade’ i Afrika. Man gör inte om samma misstag, då tänkandet är mer långsiktigt. Alla nöjda, mer affärer.

   Gilla

 • Gus

  I stort sätt så har hela NordAfrika släppt ut sina fängslade våldsmän. Nu är dom här .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: