Svårt för utrikesfödda att nå toppen i kommunpolitiken


INVANDRING. Det finns ett glastak i politiken för utrikesfödda. Det visar forskning från Stockholms universitet. Fler utrikesfödda väljs visserligen in i de beslutande församlingarna än tidigare, men de når inte toppositionerna lika ofta som infödda svenskar.

– För utrikesfödda är det relativt enkelt att komma in i politiken på de lägre positionerna där man har lägre inflytande, men det är betydligt mindre sannolikt att man tilldelas ett förtroendeuppdrag där man har mer inflytande, som till exempel nämndordförande eller kommunordförande, säger statsvetaren Johanna Rickne, vid Stockholms universitet.

Att invandrare är sämre representerade än svenskar på högre poster ser inte ut att kunna förklaras med skillnader i utbildning, ålder, kön eller inkomst men enligt forskarna blir det något lättare för dem som har bott i mer än 20 år i Sverige att komma längre upp i de politiska hierarkierna.

Invandrade från Mellanöstern, Afrika, Latinamerika och Asien har svårare att göra politisk karriär än dem från Norden, EU och Nordamerika, konstaterar forskarna och enligt Johanna Rickne visar olika enkätstudier att representationen har betydelse för de politiska besluten.

Mer på Sveriges Radio…

-Pettersson undrar vad forskarna sysslar och tänker med? 

De säger själva att det blir lättare för dem som bott 20 år i landet och för dem födda här av en eller två utländska föräldrar.

Vad menar forskarna då. Ska invandrare få topp-positioner efter två år i landet eller var går gränsen?

 

Jag tycker asylinvandringen har alldeles för stor inverkan på det svenska samhället. Det är till största delen invandringspolitikens fel men asylinvandringen har helt eller delvis orsakat lärarbristen, polisbristen, bostadsbristen och en stor del av övriga problem vi har.

De invandrare som kommer hit och ska stanna ska assimilera sig enligt FN:s flyktingkonvention eller återvända hem.


11 responses to “Svårt för utrikesfödda att nå toppen i kommunpolitiken

 • dave

  Invandrare som inte delar det europeiska kulturarvet ska inte kunna få beslutsfattande positioner inom det offentliga.

  Gilla

 • Stenbock

  Tänk så många lathundar,som sitter och utför urlöjliga utredningar i Absurdistan ! Fattas bara att även kommuner och regioner skulle börja bedriva afrikansk Voodo-kultur,och Islamister skulle fatta beslut om sophämtning och gatuhållning enl.Koranen, i ett civiliserat land.(ännu så länge)

  Gilla

 • eva

  Vänta ni! Snart kommer den här kvinnliga afghanasylaktivisten att kvoteras in som statsminister: utan medborgarskap(ännu, kommer att snabb-behandlas), utan att direkt kunna svenska (och kan hon läsa och skriva begripligt)och utan att veta något om hur landet fungerar. Miljöpartiet har kuppat sig in som enda regeringsparti och Fridolin har klistrat fast sig vid ministerstolen.

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  Det skall endast vara Riktiga svenskar i styrelser/riksdag vara än de månde.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Det finns ju inga riktiga svenskar eller något som är typiskt svenskt !
   Fråga PK-familjen så är svaret givet.

   Gilla

 • Carl edström

  En positiv nyhet för en gångs skull !

  Gilla

 • Ingemar

  Här behövs fasta och stränga regler för rikets och ursprungsbefolkningens säkerhet och fortlevnad..
  1. All asylinvandring måste upphöra omedelbart och utvisningar, repatrieringar och deporteringar måste komma igång på allvar.
  2. Asylinvandrare ska inte få delta i politiken, bli väktare, militärer eller poliser överhuvudtaget förränn de varit skötsamma Medborgare i 18 år efter prövotiden, som också bör vara 18 år lång. Dvs 18 skötsamma år ska krävas innan medborgarskap delas ut. Begås brott svårare än t ex fortkörning och parkeringsböter bör det leda indragning av uppehållstillstånd och/eller medborgarskap och utvisning, vid brott som kan ge upp till 2 års fängelse kan invandraren Aldrig bli Svensk medborgare och ska utvisas, repatrieras eller deporteras snarast. Dvs de ska efter tidigast 36 skötsamma år i landet få bli politiker. Personer födda i Sverige av utomeuropeiska föräldrar kan alltså tidigast som laglydiga 36-åringar bli politiker, de ska dessutom kunna Svenska flytande och genom medborgarskapsprov visa sina kunskaper och sin känsla för landet.
  3. Endast riktiga krigsflyktingar, och alla sådana, ska om plats finns ges skydd, dvs idag inga, bl a pga att de passerat flera säkra länder. Om det ändå skulle förekomma sådana ska de hjälpas tillbaka till sitt ursprung då kriget är på tillbakagående eller avslutat.
  4. Alla bidrag till asylsökande riktiga krigsflyktingar ska sänkas, och prövas minst lika strängt som Svenskars försörjningsstöd, dvs alla tillgångar ska avyttras innan bidraget kan utdelas. Bidraget ska vara betydligt lägre än det Svenskar som skattat i landet får om de tvingas söka ”Ekonomiskt bistånd”.
  5. Alla andra bidrag till asylsökande måste också minskas eller tas bort. Då kommer ingen från MENA att söka sig hit och att vilja bo i detta kalla och grisätande land! Alla Svenskar liksom jag har som gjort militärtjänst i Norrland kan föreställa sig vad krig innebär. Därför borde de riktiga flyktingarna erbjudas och uppskatta varma tält som boende under skyddstiden.

  Kan synas strängt, men detta behövs för att få ordning i och rädda landet samt den Svenska befolkningens forlevnad och trygghet. Folk ifrån MENA- länder och vissa forna Öststater i genomsnitt, förstår inget annat än fasta stränga lagar och regler. Det är därför dessa länders samhällssystem har så hårda strafflagar, INTE för att de vill vara ”djävliga” med sina befolkningar.
  Dalt och snällhet tolkas i de allra flesta fall som svaghet och underkastelse. och är därmed en katastrof för landet Sverige.

  Gilla

 • Elsa

  Det kommer att gå fortare än ni anar med Muhammed som stadsminister.
  Vi har redan haft en bostadsminister.

  Gilla

 • Elsa

  De förväntar sig att hamna i bankstyrelsen liksom batik-häxorna, ingen sop-bil i världen duger åt dem.
  Det får skötas av svenska män.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Det räcker nu,Sverige åt svenskarna. Nöjes livet och politik har blivit översvämmad av utlänningar.Det kan vara roligt till viss del,men när det bli för mycket av det goda då måste vi börja tänka om.Vad är det för fel att vara Svensk? MVH Adolf

  Gilla

 • age

  – och vem är ledsen för att muslimer inte får toppositioner i vårt fosterland?
  – vem är ledsen för att muslimer inte får styra vårt land?
  – vilket företräde skulle muslimer få i politiska kretsar?

  Det här uttalandet från regeringen visar tydligt att min misstanke bör vara riktig;
  Regeringen står troligen under påverkan av någon ”stark islamstat”?
  Regeringens besök i SaudiArabien förändrade förhållandet till islam!
  Har regeringen ”kontrakt” med SaudiArabien om islamisering av Sverige?

  Jag är rädd!
  Känner du dig trygg?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: