Muslimer i Israel och judar i den muslimska världen


ISLAM. Vi hör ofta svenska politiker och journalister vräka ut sitt hat över Israel och över hur de behandlar araber och muslimer. Däremot hör vi ytterst sällan att judar som bott i många århundraden över hela arabvärlden tvingats på flykt och deras egendom beslagtagits utan ersättning. Vi hör allt för sällan att kristna är världens mest förföljda grupp och att de snart är utrotade på kristendomens födelseplats – Mellanöstern – av muslimer. 

Nåväl, skit i judar och kristna ett tag och låt oss titta på muslimerna i staten Israel och hur de har det.

Religionsfrihet är en grundläggande värdering i den israeliska demokratin

 • I Israel bor det 1 454 000 muslimska medborgare som åtnjuter i alla avseenden lika politiska och medborgerliga fri- och rättigheter.
 • Hebreiska och arabiska är Israels två officiella språk
 • De flesta israeliska araber är muslimer och då huvudsakligen sunniter. Andra är shiiter, alawiter, sufier samt de som tillhör ahmadiyeh- eller shazaliyeh-rörelserna. Islam är den näst största religionen i Israel efter judendom.
 • Judar utgör 75,4 procent av befolkningen, muslimer 16,9 procent, kristna 2,1 procent, druser 1,7 procent. Resten av befolkningen identifierar sig på annat sätt.

Religionstillhörighet i Israel

 •  Israels muslimska befolkning har ungefär tiofaldigats sedan staten bildades. Från 1949 fram till idag har den vuxit från 156 000 till 1 454 000.

Muslimsk befolkningstillväxt i Israel 1949-2016

 • Det finns mer än 400 moskéer i Israel varav ungefär 73 stycken enbart i Jerusalem. Antalet moskéer har femdubblats sedan 1988 då det fanns 88 stycken i landet.
 • Ungefär 300 imamer och böneutropare får sina löner från den israeliska staten. Israel finansierar även arabiska skolor och många islamiska skolor och högskolor. Vid dessa skolor studeras islamiska studier och arabiska, men även den vanliga israeliska läroplanen följs.
 • Under 2015 godkände Israels regering en budget om 10-15 miljoner NIS för en femårsplan om att utveckla den arabiska sektorn i Israel.
 • Det muslimska samfundet har ett eget och unikt domstolsväsende som handhar giftermål och skilsmässor enligt islamisk lag.
 • Muslimer utgör en aktiv del det akademiska Israel med 26 000 studenter vid olika israeliska lärosäten. Under 2014 var ungefär 21 procent av universitetsstudenterna inskrivna vid prestigefyllda Technion – Israel Institute of Technology i Haifa.
 • Vissa muslimer tjänstgör även inom Israels försvarsmakt. Ungefär 1 700 muslimer var i aktiv tjänst 2015, de flesta från beduinstammar.
 • De flesta av Israels muslimska medborgare, ungefär 69 procent, bor i de norra delarna av landet i Haifa och i Galileen. Ungefär 20 procent bor i Jerusalem och 11 procent av Israels muslimer är beduiner som bor i de södra delarna, ofta nära Beersheva i Negevöknen.
 • Varje år dekorerar Jerusalems kommun staden inför den muslimska högtiden Ramadan. Man organiserar även ett antal festligheter och evenemang.
 • Kommun högtidlighåller Ramadan i en traditionell ceremoni där ett skott avlossas från en historisk kanon i Östra Jerusalem. Detta sker vid solens upp- och nedgång för att markerar början och slutet av den dagliga fastan.
 • Muslimer kan även ta ledigt under Ramadan och arbetet anpassas under fastemånaden. Även inom försvarsmakten anpassas muslimers träning under Ramadan.

Ung arabisk kvinna – Israel är mitt hem

En israelisk kristen arabisk kvinna som militära åklagare mot palestinier för IDF – kan det bli mer demokratiskt?

Vem tillhör Västbanken?

-Det var lite om lite som ni aldrig får höra om av ”opartiska” politiker och hatmedia så därför finns det alternativ…

-Pettersson vill påstå att Israel är långtifrån perfekt men hundra gånger bättre än alternativet, framförallt för muslimerna…

På kartan nedan ser man klart att Israel med åtta miljoner invånare, som består av judar, kristna och muslimska araber, druser och andra orättvist ockuperar muslimskt land. Däremot hör vi aldrig några krav på att araberna ska lämna tillbaka Egypten, Nordafrika och Mellanöstern till ursprungsbefolkningarna eller att ryssarna ska lämna tillbaka de delar av Finland de snodde under andra världskriget, man kan också undra när Twittervänstern ska kräva att Kina ska lämna Tibet och…


16 responses to “Muslimer i Israel och judar i den muslimska världen

 • Lagro

  Miko Peled Seattle. Oct. 1, 2012 – YouTube
  Roten till konflikten mellan palestinier och judar är att under 12 månaders tid vid början av 1947 blev ca 800.000 palestinier bortkörda med våld från deras land och hem.
  Motivet var att de skulle ge plats för judar från Europa som hade ingenting med Mellan Östern att göra, det blev en kolonisation av Palestina.
  Många palestinier hamnade i flyktingläger som i Gaza, därför är platsen väldigt tättbefolkat.
  Nu är inte de här händelserna så långt tillbaka i tiden, utan det finns vittnesuppgifter om det.
  Miko Peled är son till en israelisk general, som känner staten Israel mycket väl och även kunnat gå in i krigsarkiven och även funnit bevis att det var Israel som anföll Egypten 1967 det så kallade 6 dagars kriget när Gaza,Västbanken och Golanhöjden blev ockuperad, och var inget försvarskrig som många påstått.
  Miko Peled har skrivit en bok, men videon är mycket intressant, där han bland annat framför att den enda lösningen med Palestinakonflikten är att det blir en stat med lika rättigheter och demokrati för både judar och palestinier.

  Gilla

  • Lagro

   I Israel bor det 1 454 000 muslimska medborgare som åtnjuter i alla avseenden lika politiska och medborgerliga fri- och rättigheter.

   Enligt Miko Peled har inte araberna samma rättigheter som judarna, det råder en diskriminering mot araberna, både i Israel och på Västbanken.
   Att Miko Peled som är född i Israel och vuxit upp där även med studier, att han skulle ha fel är inte trovärdigt.
   Med den befolkningstillväxten som araberna har mot judarna kommer de att bli en majoritet, därför är enstat lösningen den rätta på konflikten, som också Miko Peled anser.

   Gilla

   • Lagro

    Muammar Gaddafi Interviewed Just Before Libyan Revolution – YouTube

    ▶ 18:01

    Aug 22, 2013 – Uploaded by Journeyman Pictures
    Gaddafi Interview (2010): Colonel Gaddafi, former premiere of Libya, is questioned on many topics includ

    Gadaffi framför i den här intervjun att den enda lösningen på Palestina konflikten är att det blir ett land där judar och araber lever tillsammans.
    När man ser till den Israeliska statens agerande med Västbanken har de inga planer på någon tvåstatslösning, utan planen är en stat för både palestinier och judar.
    Med de enorma investeringar som är gjorda av Israel på Västbanken kan det ses som självklart att Västbanken kommer inte bli någon palestinsk stat och är helt ologiskt också.

    Gilla

  • Lennart

   Bra information, de flesta vet ingenting om konflikten MEN Israel har att göra med aggressiva motståndare styrda av den totalitära galna ideologin kallad islam. Dessa araber verkar sakna vilja till samarbete, kanske en gen de saknar i sitt genom! Däremot hat, hot, mord är de bra på och verkar vara deras enda styrka!

   Gilla

  • Stefan Lindmark

   Och under 2015 kom 160.000 muslimska asylsökande till Sverige.Hur många från Israel: 0.
   Oj så hemskt de upplever det stt vara Israelisk medborgare

   Gilla

 • Arne

  Jag tycker att islam som religion el ideologi ska terrorstämplas omgående
  Moskeer nej tack!!

  Gilla

 • Hanna

  Regel nr 1 hos världssamfundet: Muslimer är alltid offer som det är synd om, oavsett bakgrund.
  Regel nr 2: man kan aldrig ställa några krav på muslimer eftersom de inte är kapabla att ta något ansvar för någonting de är inblandade i.

  Gilla

 • Arne

  Är muslimer ett folkslag??
  Judar?

  Gilla

  • Peter Kostin

   Muslimer är inte ett folkslag utan består av ett stort antal folkslag med en gemensam religion
   Judar är ett folkslag med en religion som kallas judendomen.

   Gilla

 • 66mn

  Tack Pettersson för riktiga fakta som gör att alla som följer med på din blogg öka på sina kunskaper av sanningen istället för att matas med lögner vilket leder till människor som får en snedvriden uppfattning och på det sättet inte kan bidra med något förnuftigt i offentliga sektorn

  delning och fakta

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Gamle farbror Orvar har varit i Israel, rekommenderar alla att åka dit.

  Fascinerande land, med mångtusenårig historia, mycket att se på liten yta.

  Dock noterade jag när jag var där, att dom flesta såg stressade och pressade ut, något jagat i blicken på dom flesta jag mötte.

  Fick förklarat det med osäkerheten för alla innevånare, när som helst kunde det bli kris och krig, då var det bara att rycka in och ta till vapen.

  Så man visste inte om just denna dagen var deras sista i livet.

  När man ser det lilla pyttelandet på Petterssons karta, i jämförelse med muslimerna, så förstår man tydligt vilken situation landets invånare lever i.

  Gilla

  • Lagro

   Alla krigen som Israel har varit inblandad i har de startat själva, bortsedd från Yom Kippur kriget 1973, då Egypten med Sadat gick över kanalen för att få revansch på sex dagars kriget och ta tillbaka förlorad territorium.
   Yom Kippur kriget gick mycket dåligt för Israel, som är den sannolika orsaken att det kriget nämns sällan av media.
   Moshe Dayan hade planer att använda kärnvapen, som en sista utväg, men Golda Meir åkte till USA och hade direkta samtal med Nixon om att Israel behövde omedelbar hjälp, i annat fall måste de ta till kärnvapen.
   USA ordnade en luftbro som gjorde att 22.000 ton krigsmaterial flögs in till Israel, som räddade landet.
   Det enda krig som Israel vunnit är 6 dagarskriget som var ett överraskande anfallskrig, mycket väl förberedd och planerat.
   Israel kommer inte att anfalla mer något land, därför om så sker skulle Israel få enorma förluster inne i landet med de vapen, som tänkbara fiender har till förfogande.

   Gilla

   • Lagro

    Det var 6 dagarskriget som skapade myten om att den israeliska militären är oövervinnerlig, som media gick på.
    Men 6 dagars kriget var ett anfallskrig ett blixtkrig, mot helt oförberedda arabländer.
    Bortsett från det israeliska flyget är det en ”papperstiger” därför de vill inte ta egna förluster, att bomba och skjuta på försvarslösa palestinier blir det inga egna förluster.
    Däremot när Israel gick in i Libanon för att slå ut Hezbollahn mötte de kallt stål som var något annat än stenkastande palestinier.
    Deras tanks som skulle vara ointagliga sköt Hezbollan i sank en efter en, de sköt missilen i bakluckan som var en svag punkt.
    Hezbollahn hade 9 meter djupa betongvärn där de fanns gömda och bombningarna gjorde ingen inverkan på dem, sedan när israeliska militären kom in med sina tanks och fordon dök de upp från värnen och öppnade eld från alla håll, som gjorde att alltsammans blev till ett inferno.
    Det blev stora förluster för israelerna som blev tvungen att dra sig ur utan att ha uppnått någonting och Hezbollahn utropade sig som segrare.
    Däremot det israeliska flyget gjorde mycket stor skada på den libanesiska infrastrukturen, de skall ha bombat på allt, även ambulanser lär ha blivit bombade.

    Gilla

 • Joy

  Förstår inte heller hur muslimer kan ses som offer för allt och alla. Det är ofattbart! Men som kristen är jag inte förvånad, det är bara som Bibeln sagt. Antikrist råder på jorden i högsta grad och har antikrist en religion som täckmantel är det islam. Otroligt obehagligt!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: