Mugabe uppges gripen: ”Ett maktskifte utan blod” hos resultatet för svenskt bistånd


UTRIKES. I en serie inlägg på Twitter tillbakavisar Zimbabwes styrande parti Zanu-PF att det pågår en statskupp, men tillägger att det har skett ett ”maktskifte utan blod”, rapporterar BBC.

”Det har fattats ett beslut om att ingripa, eftersom vår konstitution har blivit underminerad. Under tiden kommer kamrat E Mnagngawa att vara president för Zanu PF”, skriver partiet på Twitter.

Samtidigt uppger kontot att president Robert Mugabe har gripits, men befinner sig i säkerhet.
75-årige vicepresidenten Emmerson Mnangagwa sparkades nyligen från posten.

Jämför hur det gott för det kapitalistiska Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe som var framtiden enligt Palme.

TIDIGARE 2015-02-21. Ett resultat av svenskt bistånd fyller 91 år

UTRIKES. I dag fyller Zimbabwes president Robert Mugabe 91 år. Han planerar ett stort kalas, som medborgarna måste bidra till, trots att befolkningen lider av matbrist och hyperinflation.

Festen ska hållas den 28 februari på ett lyxhotell vid Victoriafallen och uppges kosta kring en miljon dollar.
– I många provinser tvingas människor donera inför födelsedagen och vi vet nu varifrån de tänker skaffa sig pengarna för att chartra ett plan och finansiera den dyra festen, säger Raymond Majongwe, regimkritiker och ledare för ett fackförbund för lärare.

Gästerna ska bland annat bjudas på elefant trots att arten är skyddad. Mugabe, världens äldste statschef, kom till makten 1980. Sedan dess har landet inte bara magrat rent materiellt utan ätits in på benen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Nehandaradio

Jämför hur det gott för det kapitalistiska Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe som var framtiden enligt Palme.

TIDIGARE 2014-02-21. Idag fyller rasisten Robert Mugabe 90 år. Han är president i ett tidigare enligt afrikanska mått blomstrande land och ett resultat av svenskt bistånd.

R. Mugabe, president och regeringschef.

R. Mugabe, president och regeringschef.

Zimbabwe är ett exempel på politiskt vanstyre som det finns många av i Afrika och Sverige har en stor del i detta. Vi (Palme bestämde) lämnade ett omfattande stöd till befrielserörelsen Zapu och Zanu, där Robert Mugabe var militär ledare, under 1970-talet och fortsatte efter Zimbabwes självständighet 1980. Mugabe började så fort Zanu tagit makten en omfattande utrotning av motståndare och 1985 konstaterade SIDA att Zanu nått sitt mål – en-partistaten. Trots detta fortsatte biståndet och fortsätter än idag, sedan 2001 går biståndet genom FN men Sverige har organisationer på plats.

Vid självständigheten var Zimbabwe ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri som lades i spillror av decenniers vanskötsel. Under 2000-talet drabbades landet av en ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Från 1 januari 2014 har rasisten Mugabe infört en ny lag som tvingar utländska företag att ge upp majoritetsägandet till förmån för svarta zimbabwier. Det innebär att företag som restauranger, affärer, frisersalonger och industrier enbart får ägas och drivas av infödda zimbabwier. Småföretagen ägdes tidigare ofta av kineser och nigerianer.

Jordbruk var länge basnäring i Zimbabwe, som kallades södra Afrikas brödbod. Det fanns ett modernt storjordbruk som odlade för både hemmamarknaden och export. Men en omstridd jordreform ledde till att det kommersiella jordbruket kollapsade under 2000-talets första årtionde. De vita som startat jordbruken på obebodda områden för hundratalas år sedan kördes iväg och de som vägrade mördades. Det har lett till brist på både mat och arbete för många zimbabwier.

Arbetslösheten i det tidigare välmående landet är nu otroliga 70 % och en stor del av människorna svälter, dock inte Robert Mugabe. Han planerar att hålla en fest för sju miljoner mellan sina regelbundna resor till Singapore.

-Pettersson undrar om Palme skulle varit stolt över den ”socialism” han var med om att införa i Afrika, och om den nuvarande svenska regeringen lärt något av tidigare misstag med bistånd?

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme...

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…

Tidigare om Mugabe på Petterssons HÄR.


17 responses to “Mugabe uppges gripen: ”Ett maktskifte utan blod” hos resultatet för svenskt bistånd

 • jgarn

  Mugabe kommer till Sverige som ett ensamkommande barn.

  Gilla

 • Truthfighter

  Äntligen fria den vitmördargrisen. Där kan man tala om nazistisk folkutrotare. Den vidriga massaker han utförde på vita bönder, efter maktövertagandet.

  Gilla

 • Miggerlover - not

  Ja, herregud! Samla in pengar och skänka så att miggers tar över makten över driftiga och intelligenta vita. Det kan bara sluta på ett sätt.. Och det har det nu gjort, hahahahaha!!!

  Gilla

 • Lokalinvånare

  Ja ja så klart de lärt sig.. Istället för att skicka ut bistånd, så tar vi hit alla och ger dem pengar här istället. Vad kan gå fel..?

  Gilla

 • odalkvinnan

  Han blev väl så senil att han trillade av tronen. De som kommer efter är antagligen samma gamla kålsupare. Man har rensat bort de andra under alla år.Man satte galna krigshundar att odla plantagen. Höga som hus slog de ihjäl sina egna medborgare som jobbade på plantagen. Då allt var kaos sa Mugabe OK då ni vita som jag slängde ut kan få komma tillbaka och odla, jag ska inte slå ihjäl er-de vita har redan flyttat till andra länder där de odlar och uppskattas.

  Gilla

 • Galten

  Såta vänner fortfarande?

  Gilla

  • Lagro

   Sverige har gett i bistånd till Mugabe regimen ca 10-12 miljarder kronor, sedan diktatorn kom till makten, och han även lät utrensa 20.000 personer som ansågs vara politiska motståndare.
   Det största biståndet av alla Afrikanska länder har gått till Tanzania som fått ca 60 miljarder kronor sedan 60-talet.
   Det finns inget land i Afrika av de här biståndsländerna som fått någon positiv utveckling genom bistånd, som Sverige bidragit med.
   Felet med det svenska biståndet är att det går till kommunistiska länder, där ledarna stärker sin egen makt och inte är för någon liberalisering.
   Vanligen fyller de sina bankkonton och stärker militären. Det som är nödvändigt i de Afrikanska länderna är reformer, men som helt saknas att sådant har genomförts, hos de svenska biståndsländerna.
   Exempelvis Namibia och Botswana är länder som har en fungerande demokrati och kan ses som liberala, men dit går inte något svenskt bistånd, sannolikt därför de är inte kommunistiska eller socialistiska.
   Sverige ger även bistånd till Nordkorea, det landet tycks passa in i den polycin som politikerna har gällande bistånd

   Gilla

   • För Vårt Bästa?

    Du har fullständigt rätt i detta! Runt hela globen så är det RÖDA som fått bistånd och en kurs i sosseDemokrati.

    Gilla

  • Truthfighter

   PRIDEPARAD????? 🙂

   Gilla

 • ruben

  Jag önskade någon kunde göra en forskning på vad svenskt eller för all del alla länders bistånd åstadkommit i Afrika. Hur mycket våld och väpnade konflikter hade kunnat undvikas utan bistånd? Bistånd vilar väl alltid på politiska värderingar? Hur ofta är det ett objektivt, praktiskt bistånd, som stödjer den demokratiska utvecklingen oavsett politisk inriktning? Afrika, som har så många länder, med enorma naturrikedomar, borde vara självförsörjande på alla plan. De kunde ha interna nätverk av katastrofhjälp, när svält eller torka slår till i något av länderna. Varför tycks fientligheten vara så djup mellan så många länder i Afrika? Är det bistånden, som göder konflikterna? Jag vet inte men kan tro det. Därför tycker jag Sverige skall dra in allt politiskt bistånd och tjata på övriga EU-länder att dra in sina politiska bistånd. Dvs. de bistånd, som inte har med direkt överlevnad att göra.

  Gilla

 • larslindblog

  Palme , OLLE & PER Wästberg , ,,,tja hela eliten inom (C) (S) Fp) (VPK) är djupt ansvarig för FOLKMORDET på Rhodesias vita och att landet brutit samman.
  Brun färg på skinnet var viktigare än kompetens.
  Må alla ansvariga kunna ställas till ansvar.

  Gilla

 • Avmaskad

  Nu får SIDA ge nya pengar för att ställa tillrätta de problem som tidigare bistånd åstadkommit.

  Gilla

 • Argus

  ”Communism is always only one execution away from utopia.”

  Vi får alla hoppas på en lycklig utgång för Mogabe, minst lika lycklig som för Ceaușescu.

  Liked by 1 person

 • Sara från Skåne

  det sägs att den verkliga kossan är Mugabwes 40 år yngre fru, som uppgers vara extremt våldsam och hänsynslös. Hon vill behålla makten inom familjen; vad säger de svenska republikanerna om det? Samma som om Nord-Korea.

  Gilla

  • Lagro

   Militären har gått in för att undvika att Grace Mugabe får inflytande och tar makten i landet, hon ses som korrupt, okunnig och maktgalen.
   Robert Mugabe och Grace skall finnas i säkerhet, men att det blir ett maktskifte kan ses som självklart.
   Sannolikt blir det en militärregim i Zimbabwe, militären har uttalat att de skall rensa upp bland alla korrupta, som finns i närheten till Robert Mugabe.

   Liked by 1 person

   • Lagro

    Läget är spänt i Zimbabwe det finns fler militärer nu på morgonen i Harare och militären har tagit över radiostationen.
    Det tyder på en förestående militärkupp, som det spekuleras om.
    Den 75 årige ministern Emmerson Mnangahwa som fick sparken av Mugabe ansåg många honom som efterträdare till Mugabe, men det skall vara Grace som såg till att han blev avpoletterad från regeringen.
    Mnangahwa skall befinna sig i Sydafrika för tillfället.
    Mnangahwa är promilitär och militären kan sannolikt se honom som en lämplig person att bli regeringschef.
    Det finns nog ingen tvekan utan militären ville inte att Grace skulle komma till makten, med sitt gäng omkring sig, som anses som tjuvar av militären.
    Det kan också bli en medling mellan parterna och då är Thabo Mbeki en lämplig medlare som har bra relation till Mugabe, Mbeki han skall befinna sig i Sverige för tillfället.
    Sydafrika och andra grannländer ser helst att det blir en mjuk övergång till annat styre efter Mugabe.
    Zimbabwe har blivit ett mycket fattigt land med Mugabe, därför borde åtgärder vidtagits mot hans styre långt tidigare.
    Innan Mugabe var Zimbabwe ett välmående land med låg arbetslöshet och en stark ekonomi, nu är arbetslösheten 70% och ekonomin har totalt kollapsat.

    Gilla

   • Lagro

    Mugabe konfiskerade jorden från de vita storjordbrukarna i Zimbabwe där orsaken var, att med de vita jordägarna skulle han ha förlorat makten mycket snabbt.
    Det fanns mer än 3000 vita jordägare med ägor upptill 5000 ha som var ryggraden i Zimbabwes ekonomi.
    Det var inte brist på mark som var orsaken till konfiskeringen , därför det fanns mycket mark som var obrukad, och de svarta kunde ha blivit tilldelad från den marken.
    Mugabe konfiskerade marken från de vita som blev statlig mark och sedan fick svarta vänner till honom, hyra marken på 49 år.
    De här svarta hade inga kunskaper att bedriva storjordbruk och sedan kunde de inte låna pengar i banken därför de ägde inte marken.
    Sedan när konstbevattningarna inte fungerade blev skördarna minimala och Mugabe kallade det för saknad av regn.
    Mycket av marken lades i träda också, som gjorde att Zimbabwe blev importör av jordbruksprodukter mot att tidigare varit en mycket stor exportör.
    Det ironiska var att vita jordbrukare flyttade till Zambia och startade där jordbruk, som gjorde att Mugabe importerade corn från Zambia som de vita jordbrukarna producerat.
    Alla länder som med bistånd hållit Mugabe under armarna har gjort en otjänst mot folket i Zimbabwe, som fått lida under Mugabe regimen.
    Ca 2 miljoner har också sökt sin lycka i Sydafrika.
    Mugabe har bedrivit en rasistisk politik som västvärlden borde tagit avstånd från.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: