Försäkringskassan betalar miljoner till invandrare som utvandrat


INVANDRING. Det är ”diskriminerande” att följa upp ärendena, handläggarna har fått order att om att inte följa upp ärendena.

”Vi känner att vi har en skyldighet gentemot skattebetalare att ifrågasätta reglerna eftersom det handlar om skattepengar som kan fördelas på mycket bättre sätt på invandrade personer som faktiskt är boende i Sverige.” Så skriver två handläggare på försäkringskassan i en intern rapport som Joakim Lamotte uppmärksammar.

Rapporten handlar om att det blir allt vanligare att personer som en gång invandrat till Sverige, och sedan åkt tillbaka för att barnen ska studera, tar emot ”enorma summor” i barnbidrag.

Ur rapporten: Vi vill med vår rapport göra så att ämnet – barns skolgång utomlands – i kombination med rätten att få behålla socialförsäkringsförmåner som exempelvis barnbidrag, uppmärksammas och diskuteras utan förbehåll. Detta eftersom det har en påverkan på ekonomi, politik, samhälle, integration, och inte minst barnen själva.

Vi är medvetna om att ämnet är politiskt känsligt men vi vill föra upp det till ytan så att det diskuteras, sakligt och utan anklagelser om diskriminering eller främlingsfientlighet. Det är högst troligt att det bakom reglerna ursprungligen fanns en god tanke och politisk ambition. Men i verkligheten fungerar det inte alltid så som det var tänkt och det hjälper inte att stoppa huvudet i sanden.

Har Sverige verkligen skyldighet att bistå med utbetalningar av förmåner för personer som vistas utomlands och inte är boende i Sverige?

Rapporten ska ha sammanställts under våren i år och omfattar en genomgång av barnbidragsärenden registrerade i försäkringskassans system för uppföljning från 2008 och framåt. Urvalet består av fall där orsaken till uppföljningen var relaterad till skolgång utomlands och av 22 000 ärenden gjordes sedan ett slumpmässigt urval av 100 ärenden.

Bara i dessa 100 ärenden har försäkringskassan under barnens skolperiod utomlands betalat ut 22,4 miljoner kronor till familjerna ifråga. I ett flertal fall ska dessutom en eller båda föräldrarna befinna sig i det land de en gång har påstått sig fly ifrån.

Man ger prov på hur det kan se ut: En kenyansk kvinna blir försäkrad för bosättningsbaserade förmåner hösten 2015. Hon är ensamstående och har kommit till Sverige som flykting tillsammans med sina åtta barn. Förmåner så som barnbidrag, underhållsstöd samt bostadsbidrag börjar betalas ut till mamman, detta eftersom pappan troligen finns kvar i hemlandet. Våren 2016 får Försäkringskassan information om att alla åtta barnen rest till Somalia för skolgång och mamman är ensam kvar i Sverige. Enligt mamman bor barnen hos släktingar i Somalia. Fortfarande kvarstår frågan om var pappan finns. Försäkringskassan fortsätter att betala ut förmånerna till mamman.

När Lamotte kontaktar försäkringskassan får han veta att rapporten är ett privat initiativ och att det är oklart ifall man kommer att vidta några åtgärder.

Rapporten har Lamotte fått skickad till sig av anställda på försäkringskassan som larmar om att problemet har ökat dramatiskt i omfattning under de senaste åren.

-Pettersson säger att det är bara en liten detalj med invandringen. Socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag, retroaktiv föräldrapenning, etableringsersättning, bostadsbrist, polisbrist, lärarbrist, köer i vården…osv.  Det finns i grunden bara en enda fråga – asylinvandringen.

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

 


19 responses to “Försäkringskassan betalar miljoner till invandrare som utvandrat

 • Jhonsson

  Sverige, landet där man satt dårar vid styret.

  Liked by 1 person

 • age

  Försvaret ville ha 40 miljarder till ett nytt robotsystem.
  Det skulle utredas.
  Invällarverket fick 100 miljarder EXTRA! Då behövdes inga förhandlingar!
  Polisen fick samtidigt 1 miljard !!!

  ”Öppna ERA hjärtan!” (notera att han sade ERA hjärtan!)

  Liked by 1 person

 • Hönsmamman

  Det blir lönsamt längre fram.
  Det är lönsamt redan nu.

  Men inte för svensk skattebetalare.

  Sveriges politiker gör fantasyvärlden överflödig. You can’t make this shit up.

  Liked by 1 person

 • HW 73, snart 74

  I utsatta (i alla fall inte ekonomiskt bidragsberoende….) valdistrikt, slumpar det sig så att i 15 st (av 250 st) har 8% och mot 15%, röstat utomlands ifrån…. (Riksgenomsnittet är 1.8%….) Så de har alltså inte ens varit i Sverige i mitten på september då valen avhålles. Är det måhända kreativt bidragsutnyttjande? Hyra ut lägenheten i 2:a hand och sedan få posten eftersänd??

  Gilla

 • Jhonsson

  Det finns många olika sätt på vilka man kan göra en stat bankrutt.
  Regeringen har valt att ösa våra skttepengar över sk ”nyanlända”. Ty över dem regnar bidragen i alla de former man kan tänka sig. Till och med när de lämnat landet och åkt till sitt forma hemland, skall de uppenbarligen försörjas. Naturligtvis kommer allt fler att ägna sig åt denna form av ”social turism”. Den ”humanitära” stormakten ledd av. S-regeringen med Löfven i toppen, gör inget åt saken och vi, det svenska folket, blir allt mer förslavat. Inget får saknas hos de ”nyanlända”. Det bara för Magdalena Andersson att dra åt tumskruvarna på skattebetalarna ytterligare ett varv för att uppfylla invandrarnas krav. Jag trodde slaveriets tid var över!

  Gilla

 • ruben

  FK ser ju till att svenskar blir utförsäkrade när de varit sjuka för länge. Många tragiska självmord och psykiatriska diagnoser har följt i dessa spår.
  Det här godtycket kan då inte invandrare drabbas av, som inte ens bor kvar i landet? Särbehandlingen, dvs man sparar in på de egna medborgarna, har pågått alldeles för länge. Hur många utförsäkrade har inte jobbat och betalt sin sjukförsäkring i flera decennium?
  Här ett exempel från 2009
  https://www.svd.se/regeringen-varnades-for-sjalvmord-bland-sjukskrivna
  FK stramar till lagen ännu hårdare nu i jakten på skattepengar. För att ha råd betala bidrag till flyktingar, som flyttat tillbaks till hemlandet?

  Gilla

 • Falköga

  Ytterligare en GD som anser sig stå över lagen.

  Gilla

 • Nisse

  Sverige är ett märkligt land man satsar enorma summor på bedragare men en del pensionärer inte har pengar till mat i slutet på månaden…….

  Gilla

 • Mm

  Dra in på lite fler assistent ersättningar eller hur är det inte så regeringen gör, grupper mot grupper. Så blev det, trots vad svetsaren kacklade om.
  Vilket land, invällarna tömmer landets lilla skattkista och drar hem till sitt trygga land och fortsätter att leva på oss. Det måste vara ganska allvarligt när personalen på försäkringskassan reagerar. PK folket kanske har börjat fatta.

  Gilla

 • Elsa

  Då får man väl höja skatten på arbete.

  Gilla

 • Lennart

  TOPPEN PÅ ETT ISBERG!! Att babbarna lurar och utnyttjar bidragssystemen förstår alla utom SOCIALDEMOKRATERNA!! Detta kommer definitivt leda till en kollaps av välfärdssystemen inom några år då de blivit en guldkalv för olika grupper av klaner spridda över hela jorden!

  Gilla

  • Sara från Skåne

   En mycket liten topp på ett enormt isberg.

   Gilla

  • NisseBerra

   Jo, men babbarna röstar på sossarna så då tillåter man att dränerar våra socialförsäkringssystem. Vad vore (s) om man inte köpte röster..?? Ett tioprocentsparti..?!

   Gilla

 • Adolf Nilsson

  Ja Fy Faaaaan.Mvh Adolf

  Gilla

 • ossie

  Klart att det inte finns pengar till svenska handikappade när milarderna flödar ut till utländska bedragare. Tack 7 klövern Ni är skyldiga till att detta får fortgå.

  Gilla

  • Luntan

   Det måste bli ett slut på kryperiet! Återstår väl bara att införa krigslagar i landet vilka efterföljs!, vilket innebär att landsförrädare och insläppta fiender kan avlivas utan onödiga kostsamma domstolar.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: