Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorean ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seoul, Sydkoreas huvudstad 1961.Seol 1960

Seoul utefter samma flod 50 år senare, det som kommit av hårt arbete, kapitalism och demokrati.

Seol 2012

Salisbury var huvudstad i Rhodesia 1960 och det var vita ättlingar till engelsmän som styrde landet och som med hjälp av svarta hade byggt en modern rik stad.

salisbury1

På 1970-talet började den kommunistisk gerillan Zanu att härja i Rhodesia, ivrigt påhejade av Sverige som de fick omfattande ekonomisk stöd av tack vare Palme.  Kommunisterna tog makten 1980. De införde en enpartistat som fick namnet Zimbabwe och huvudstaten döptes om till Harare. Ledaren då och nu hette Robert Mugabe och till skillnad från koreanerna valde han diktatur, mördade oppositionen, förstatligade och tog all politisk och ekonomisk makt från de vita. Mugabe tog till och med jordbruk och gårdar från vita som bott och odlat marken där i hundratals år.

Sverige har ett stort ansvar för att Zimbabwe har gjort den omvända resan mot Sydkorea, det ansvaret heter bistånd och har hjälpt Mugabe så att han fortfarande har makten 89 år gammal…

Vad hände på vägen Robert, född 1924…du förvandlade ett av världens rikaste länder till ett land härjat av svält och våld, varför?

Robert-Mugabe

32 thoughts on “Miraklet Sydkorea och katastrofen Zimbabwe

  1. Om Harry S. Truman gått med på Douglas MacArthurs begäran om att använda kärnvapen mot den invaderande kinesiska armén under Koreakriget så skulle alla koreaner leva i välstånd idag och troligen hade inte en miljard kineser hade inte behövt vänta på Deng Xiaoping för lite frihet.

  2. Så är det, när kommunism enväldigt får råda. Se på gamla Sovjetunionen, Cuba eller Nord-Korea. Fördärliga länder allihopa. Samma sak med Albanien under Enver Hoxha. Fast Robert Mugabe, är något i särklass, i sin grymhet och terror. Mer lik Pol Pot, eller en Reinfeldt. Som i sitt tänk vill utrota alla vita från jorden. Och alla med kunnighet. De hyllar analfabetism, okunnighet och huliganism. Detta är deras livsnerv som de kräken lever för. Och som sagt utrotning av det västerländska civilicerade vita. Syd-Korea, har däremot tagit det till sig, och därmed utveckla sitt land. Kina, var också inne på fördärvets väg ett tag under Mao. Då levde man i maximal terror och armod. Det finns till stor del kvar. Inte att förneka. Men man har förstått, att det västerländska vita, är av godo för sitt lands utveckling och välmåga. Därför har man liberaliserats betydligt sen Maos dagar. Och det har också gett resultat.

Kommentera